Културистът Радослав Ангелов: Целя се в Топ 10 на "Мистър Олимпия"

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Културистът Радослав Ангелов: Целя се в Топ 10 на "Мистър Олимпия"

Бях сигурен, че тази година ще се класирам

Кой е той

Радослав Ангелов е вторият българин, който ще участва на легендарното състезание по културизъм "Мистър Олимпия". Той заминава след броени дни за Лас Вегас. Преди това разказа изключително любопитни неща пред youtube канала "Спортната джунгла" и вестник "България Днес".

- Радослав, спечелихте квалификациите за участие на "Мистър Олимпия". Как се почувствахте, когато ви обявиха за победител?

- В този момент не можех да осъзная какво се случва. Просто настръхнах. Чак когато мине емоцията и се прибереш в хотела, си даваш сметка през какво си минал, за да стигнеш дотук.

- Направихте ли си равносметка?

- Точно това се случи. От 2010-а, когато започнах, нямам пропусната състезателна година. Спомних си как излизах на 65 кг на републиканско, за да стигна сега до "Мистър Олимпия".

- През годините сте били близо до подобно постижение. Усещахте ли, че точно сега е моментът да реализирате потенциала си?

- Точно тази година бях сигурен, че ще се случи. Ако не бях с победа в квалификациите, щях да се класирам по точки. Има и точкова система за "Мистър Олимпия". Първите трима отиват. До последно водех с 5 точки пред втория. Но когато стъпих в Испания за състезанието, си казах: "Това ще е моят ден".

- Как премина то?

- Състезанието беше много добре организирано. Там имат традиция да го провеждат всяка година. Организира го един бивш състезател - Емилио Мартинес. Имах притеснения за класирането. Имаше един участник от Молдова, който миналата година спечели. Но знаех, че съм много добре подготвен. Плюс това моят треньор е испанец. Чувствах се в свои води, защото имаше още много състезатели от неговия отбор. Усещах, че е моят момент.

- Беше страхотен момент, когато с Добри Делев, който е единственият ни участник на "Мистър Олимпия" досега, бяхте на първо и второ място. Какво ви прошепна той накрая?

- Не, аз му казах нещо на ухото. Останахме двамата накрая. Той ме погледна и се изненада. Не очакваше, че ще останем двамата накрая. Поздрави ме и му казах, че няма значение какво ще кажат, той си остава първият българин, стъпил на "Олимпия". Това го зарадва много. Емоционален момент. Едва ли ще се случи отново - двама българи професионалисти на първо и второ място.

- Даде ли ви някакъв съвет, защото сега ви предстои още по-сериозно изпитание?

- Не сме говорили за такива неща. Зад сцената си помагахме един на друг, като помпим. Бяхме като отбор. Подкрепяхме се. Така и трябва в такива моменти, защото всеки е дал максимума от себе си. На сцената всичко зависи от съдиите. Нашата работа сме я свършили. Няма какво да делим в този момент.

- Въпреки победата отидохте на още едно състезание в Румъния. Защо, след като вече се бяхте класирали?

- Искам да натрупам по-голям опит, преди да стъпя на "Олимпия". Това е нещо като спаринг за нас. Веднъж го правиш, втори път пак. Трупаш самочувствие и точки, виждат те съдиите. Трябва да съм в топформа. Исках да се възползвам от факта, че двете състезания са едно след друго. Плюс това там ми беше про-дебютът. Исках пак да изляза и там. Не бях сигурен, че ще победя. Липсва ми още самоувереността. Тя ще дойде с времето и състезанията.

- През годините сте сменяли треньори. Сега работите със специалист, чиито състезатели се класират на топ позиции на "Мистър Олимпия". Как се свързахте с него?

- Подготвял съм се при двама българи до 2018-а. След това започнах с един немец. С него бях година. После тренирах с Христомир. Последното състезание, на което той ми помагаше, беше в Испания. Там станах шести и ме видя Фран Еспин. Преди това два пъти излизах срещу най-добрия му състезател и ставах втори след него. Когато завърших шести, малко се отчаях. Но той ми писа: "Приятелю, ако искаш, ще ти помагам. Вярвам, че с моите знания и твоя потенциал и генетика можем да стигнем много напред." Реших да пробвам. Започнах с Еспин и резултатите веднага си проличаха.

- Какво предствлява в културизма това менторство от страна на треньора?

- За да е треньор, човекът значи има много голям опит. Може да прецени по снимки от телефона на какво ниво съм. Всяка седмица му пращам видеа. Казвам му колко килограма съм сутрин на гладно. След това му пращам едно клипче, позирайки до час след второ хранене. В мускула вече е влязъл въглехидрат и е леко зареден. Той на базата на това ми изготвя хранителен режим, който след седмица дава резултат. Тогава решава дали имам нужда от промени в храната или тренировките. Не може да го прави всеки. Това е талант.

- Културизмът е съдийски спорт. Какво трябва да направите, за да ги впечатлите?

- Много субективен спорт. При аматьорите си има федерации, които ги побутват - като от азиатските държави. При професионалистите, когато си добър, не е нужно толкова много време, за да те оценят. На про-дебюта ми се класирах пети от 18 човека. Бих много състезатели, които са ходили на "Олимпия". По-различно е при професионалистите, но пак е трудно да пробиеш. Особено в Европа сега има много състезания и много нови състезатели. Никога не е била толкова силна конкуренцията.

- Порязвали ли са ви?

- Имал съм много такива моменти. Тази година в Дубай не ме порязаха, а ми отрязаха главата. Станах пети. Европеец отива да се състезава срещу арабски състезатели. Отидох като вицешампион на "Арнолд Класик". Имах малко самочувствие от това, защото след "Мистър Олимпия" това е най-силното състезание. Станах пети и беше много разочароващо. Голям удар по самочувствието. За един миг губиш и малкото самоувереност, която си натрупал. Започваш всичко от начало.

- Имате около месец до "Мистър Олимпия". Как ще запазите формата?

- Слушам и изпълнявам каквото каже треньорът. Първата седмица постепенно се нормализира водният баланс в тялото, защото за състезание се обезводняваш. След това наваксваш. Малко се подуваш и ставаш като балон за няколко дни. Минаваш пак на строгия режим. Сутрин ставане в 06,00 ч., кардио, после тренировка. В този един месец ще се мъча да подобря формата колкото мога. Идеята е да не съм в по-лоша.

- Какви са целите ви?

- Искам да се представя максимално силно. Топ 10 е постижима задача. Това ще мъчим. При тази конкуренция от 36 човека - най-мащабната "Олимпия" досега - е максимумът. В категорията има трима души, които са го печелили. Това си е стимул. Един от съдиите даде интервю как би било интересно да ме види мен до Шон Кларида. Той спечели по-миналата година. Това е вид комплимент за мен. От Балканите ще съм само аз тази година.

- Колко не ви стигна миналата година за класиране на "Мистър Олимпия"?

- В последния момент ме изместиха по точки. Стана, защото не отидох да направя още едно състезание. Така е трябвало да стане. Треньорът ми каза: "По-добре да отидеш на "Олимпия", когато си готов". По-трудният път, дано е по-успешен.

- В началото сте се занимавали с борба. Как стана?

- Нямаше друго в нашия край. Всички това тренираха. Беше ми интересно и се записах там. Като всяко дете искаш да си силен и як. Гледаш по-големите батковци и правиш като тях. Това ти дава една основа, която ти помага напред в живота. Най-ценните неща бяха дисциплината и създаването на тренировъчен ритъм.

Неочакван тандем: Дони и Дара поемат към САЩ 
и Канада

Неочакван тандем: Дони и Дара поемат към САЩ и Канада

Турнето включва 20 концерта, но вероятно ще се увеличат Изненадващ тандем на сцената ще направят Дони и Дара. Двамата обявиха, че тръгват на турне, и не къде да е, а в Щатите, където ще имат 18 концерта, а след тях още два в Канада. “Имал съм 9 пътувания до САЩ, едно самостоятелно, другите са 4 турнета с “Фондацията”, две със “Секс

Мария Игнатова се разходи в студа

Мария Игнатова се разходи в студа

Над -10 градуса не изплашиха красивата Мария Игнатова да се разходи в гората и да се полюбува на красивата гледка. С бяла шапка с понпон и апрески Господарката на ефира се зарежда с енергия за предстоящия тв

Курниците се завръщат!

Курниците се завръщат!

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Мария с обяснение в любов

Мария с обяснение в любов

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки

Най-четени

(ВИДЕО) Сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева стана хит в мрежата

(ВИДЕО) Сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева стана хит в мрежата

Клип с кадри от сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева отново се завъртяха в мрежата, предизвиквайки огромен интерес и стотици хиляди гледания. На видеото се вижда как императорът на ВИС 2 Васил Илиев в еуфорията на паметното събитие обсипва оркестъра с банкноти. Облечен в отлично скроен светъл костюм и със задължителните скъпи слънчеви очила

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Миската показа дъщеря си Вяра, направи й погача "Най-чаканото бебе", така Ивайла Бакалова нарече втората си дъщеря Вяра. Бившата Мис България направи погача за чудо и приказ за мъничето си, което се роди в навечерието на Коледа. Ивайла събра свои близки приятелки в един от най-скъпите столични ресторанти

Нели Петкова при мъжа си в Америка

Нели Петкова при мъжа си в Америка

При мъжа си в САЩ отиде Нели Петкова. Бившата певица на Слави Трифонова от години е във връзка с по-възрастен американец. Двойката има и момче - Даниел, но живеят разделени - ту Нели пътува зад океана, ту бизнесменът идвал у нас. Е, сега блондинката стегна багажа и замина за Ню Йорк заедно с наследника си, за да се види с любимия

Ренета е последният пазач на прелез в България

Ренета е последният пазач на прелез в България

Жената работи и живее на жп гара Курило  Стотици пътници преминават всеки ден през жп гарата в Курило. В студ и пек, в ранни зори или по късна доба, влакът приютява работници, студенти, пенсионери, българи и чужденци, малки и големи в забързаното им всекидневие. Както родители, баби и дядовци изпращат деца и внуци към големия град

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Любима водеща напусна БНТ

Любима водеща напусна БНТ

Българската национална телевизия се разделя с едно от най-обичаните и емблематични лица на обществената телевизия – Мария Андонова. Водещата на предаването „100% будни“ слиза от екран, за да поеме по нови професионални предизвикателства. „Благодаря на БНТ, че ми позволи да бъда себе си през цялото това време и за това

Снежана, която лекари оставиха на пода: Не помня ужаса в германската болница

Снежана, която лекари оставиха на пода: Не помня ужаса в германската болница

Синът й всеки ден минава 30 километра, за да види майка си  "Не помня абсолютно нищо от престоя си в германската болница. И така беше до последния ден, в който ме изписаха. Не помня дори, че съм била там. Сега, когато синът ми ми показва снимки, се радвам, че нямам спомен за ужаса, който съм преживяла

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Впечатлява шеф Манчев с ефектно основно ястие Джулиана Гани печели тазседмичното предаване "Черешката на тортата", научи "България Днес" от достоверен източник. Снимките на предаването са направени през миналата година, но епизодите се излъчват чак сега, разбра още вестникът. Блондинката мери сили за титлата "кулинарен гуру" с добрия си приятел

Секссимволът на годината Марешка Бардем:  Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Секссимволът на годината Марешка Бардем: Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Той е спрял момчето от училище, разбрал е, че водя битка, за да го открия в Чечня  "Бившият ми мъж е спрял сина ни от училище и му смени името, разбирайки, че водя битка за неговото намиране и засега съм сложила пауза на моята война за детето ми." Това сподели в изповед пред "България Днес" моделката Марешка Бардем

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Симона научи, че сведения за първите ловци има от ранния палеолит. Тогава хората живеят в неголеми номадски и полуномадски общини и се занимават със събиране на растения и лов на диви животни. Ловните им оръжия са изработени от камък, дърво и

Неочакван тандем: Дони и Дара поемат към САЩ 
и Канада

Неочакван тандем: Дони и Дара поемат към САЩ и Канада

Турнето включва 20 концерта, но вероятно ще се увеличат Изненадващ тандем на сцената ще направят Дони и Дара. Двамата обявиха, че тръгват на турне, и не къде да е, а в Щатите, където ще имат 18 концерта, а след тях още два в Канада. “Имал съм 9 пътувания до САЩ, едно самостоятелно, другите са 4 турнета с “Фондацията”, две със “Секс

Вижте стилната черно-бяла фотосесия на Лили Иванова

Вижте стилната черно-бяла фотосесия на Лили Иванова

Гранд дамата на българския шоу бизнес Лили Иванова грее в стилна черно-бяла фотосесия, с която за пореден път утвърждава своя звезден статус, неподвластен на времето. Естетските кадри са публикувани в официалната фейсбук страница на голямата певица. Лили Иванова редовно общува с почитателите си в социалните мрежи и споделя с тях свои преживявания

Бивша на Валери Божинов блести в Дубай, Биляна Дол показа секси форми

Бивша на Валери Божинов блести в Дубай, Биляна Дол показа секси форми

Биляна Дол, бивше гадже на Валери Божинов, блести със сексапилна черна рокля в Дубай и радва своите почитатели в социалните мрежи с гореща снимка. Фотото, на което красавицата щедро демонстрира апетитните си гърди, бързо събра много харесвания. Както "България Днес" писа, сръбкинята живее с богат арабин в екзотичния град

Мария Игнатова се разходи в студа

Мария Игнатова се разходи в студа

Над -10 градуса не изплашиха красивата Мария Игнатова да се разходи в гората и да се полюбува на красивата гледка. С бяла шапка с понпон и апрески Господарката на ефира се зарежда с енергия за предстоящия тв

Гришо показва плочки

Гришо показва плочки

Григор Димитров зарадва фенките си със страхотно тяло. Българската тенис звезда показа перфектно оформена преса на корема, потапяйки се в басейн със студена вода. Това е част от подготовката на Димитров, който държи на правилното възстановяване. За последно Гришо игра на "Аустрелиън Оупън", където отпадна от бъдещия шампион Новак Джокович

Кошмарът няма край, Атсу все още не е намерен след земетресението в Турция

Кошмарът няма край, Атсу все още не е намерен след земетресението в Турция

Драматичният случай със звездата на турския "Хатайспор" Кристиан Атсу, който бе затрупан под сграда при двете големи земетресения в Турция преди 2 дни, придоби нов тревожен обрат. И по всичко изглежда, че обявената официално от клуба му преди 24 часа щастлива развръзка не е истина, пише dir.bg. Първоначално беше съобщено

Курниците се завръщат!

Курниците се завръщат!

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Роби Уилямс направил децата без секс

Роби Уилямс направил децата без секс

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Мария с обяснение в любов

Мария с обяснение в любов

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки

Курниците се завръщат!

Курниците се завръщат!

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Роби Уилямс направил децата без секс

Роби Уилямс направил децата без секс

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Мария с обяснение в любов

Мария с обяснение в любов

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки

Ренета е последният пазач на прелез в България

Ренета е последният пазач на прелез в България

Жената работи и живее на жп гара Курило  Стотици пътници преминават всеки ден през жп гарата в Курило. В студ и пек, в ранни зори или по късна доба, влакът приютява работници, студенти, пенсионери, българи и чужденци, малки и големи в забързаното им всекидневие. Както родители, баби и дядовци изпращат деца и внуци към големия град

Ненчо играе тенис, прави йога и се целува

Ненчо играе тенис, прави йога и се целува

Прекрасно си изкарват на медения месец Ненчо Балабанов и съпругата му Катрин. Актьорът е неотлъчно с половинката си, с която правят йога на плажа, играят тенис и накрая като всички влюбени се целуват на

Ивана: Нямам проблем с одъртяването

Ивана: Нямам проблем с одъртяването

"Нямам проблем с одъртяването", категорична е Ивана. Това признание направи попфолк звездата в последното си видео, качено в ток-ток. Изпълнителката на "Шампанско и сълзи" обяснява, че в снимка или клип, които се правят след участието и които тя нарича "постпродукция", "не може да се види реалната певица"

Емили с тротинетката с нова промяна - вижте каква

Емили с тротинетката с нова промяна - вижте каква

Промените в живота на Емили с тротинетката не спират. След като си смени името, сега трансмомичето прие и друга...вяра. Да, точно така. Емили вече не е християнка, а мюсюлманка. "В джамията се чувствам по-спокойна", пише трансдевойката с тротинетката и обяснява част от причините защо сменя вярата си

Блъснаха фолкпевица с голф количка

Блъснаха фолкпевица с голф количка

Чалга дивата се търкаля по баир и е с охлузвания  Благодаря на Господ, че съм жива, казва Десита Фолкпевицата Десита се контузи по време на снимки. Чалга фурията се оплака, че човек от екипа й я е блъснал с голф количка в паузата между заснемането на кадрите на един от хитовете й. Действието се развива на голф игрище край морето

Наш хокеист под палма в Мексико

Наш хокеист под палма в Мексико

На пълен релакс на плажа се е отдал най-популярният български хокеист Александър Георгиев. Вратарят на "Колорадо Аваланч", който пази в Националната хокейна лига, намери време да разпусне за известно време в Мексико. Той показа и кадри от популярния курорт Тулум. "Релакс и презареждане", написа Александър под кадър

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Светът протегна ръка на комшиите  Стотици хиляди без дом в страшния студ, не достигат храна, вода и превързочни материали  Страшни кадри от град Елбистан показва група турски депутати, заминала за поразената от земетресенията източна част на страната. Селището е разположено в провинция Кахраманмараш