Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13207135 www.bgdnes.bg

Културистът Радослав Ангелов: Целя се в Топ 10 на "Мистър Олимпия"

Бях сигурен, че тази година ще се класирам

Кой е той

Радослав Ангелов е вторият българин, който ще участва на легендарното състезание по културизъм "Мистър Олимпия". Той заминава след броени дни за Лас Вегас. Преди това разказа изключително любопитни неща пред youtube канала "Спортната джунгла" и вестник "България Днес".

- Радослав, спечелихте квалификациите за участие на "Мистър Олимпия". Как се почувствахте, когато ви обявиха за победител?

Реклама

- В този момент не можех да осъзная какво се случва. Просто настръхнах. Чак когато мине емоцията и се прибереш в хотела, си даваш сметка през какво си минал, за да стигнеш дотук.

- Направихте ли си равносметка?

- Точно това се случи. От 2010-а, когато започнах, нямам пропусната състезателна година. Спомних си как излизах на 65 кг на републиканско, за да стигна сега до "Мистър Олимпия".

- През годините сте били близо до подобно постижение. Усещахте ли, че точно сега е моментът да реализирате потенциала си?

- Точно тази година бях сигурен, че ще се случи. Ако не бях с победа в квалификациите, щях да се класирам по точки. Има и точкова система за "Мистър Олимпия". Първите трима отиват. До последно водех с 5 точки пред втория. Но когато стъпих в Испания за състезанието, си казах: "Това ще е моят ден".

- Как премина то?

- Състезанието беше много добре организирано. Там имат традиция да го провеждат всяка година. Организира го един бивш състезател - Емилио Мартинес. Имах притеснения за класирането. Имаше един участник от Молдова, който миналата година спечели. Но знаех, че съм много добре подготвен. Плюс това моят треньор е испанец. Чувствах се в свои води, защото имаше още много състезатели от неговия отбор. Усещах, че е моят момент.

Реклама

- Беше страхотен момент, когато с Добри Делев, който е единственият ни участник на "Мистър Олимпия" досега, бяхте на първо и второ място. Какво ви прошепна той накрая?

- Не, аз му казах нещо на ухото. Останахме двамата накрая. Той ме погледна и се изненада. Не очакваше, че ще останем двамата накрая. Поздрави ме и му казах, че няма значение какво ще кажат, той си остава първият българин, стъпил на "Олимпия". Това го зарадва много. Емоционален момент. Едва ли ще се случи отново - двама българи професионалисти на първо и второ място.

- Даде ли ви някакъв съвет, защото сега ви предстои още по-сериозно изпитание?

- Не сме говорили за такива неща. Зад сцената си помагахме един на друг, като помпим. Бяхме като отбор. Подкрепяхме се. Така и трябва в такива моменти, защото всеки е дал максимума от себе си. На сцената всичко зависи от съдиите. Нашата работа сме я свършили. Няма какво да делим в този момент.

- Въпреки победата отидохте на още едно състезание в Румъния. Защо, след като вече се бяхте класирали?

- Искам да натрупам по-голям опит, преди да стъпя на "Олимпия". Това е нещо като спаринг за нас. Веднъж го правиш, втори път пак. Трупаш самочувствие и точки, виждат те съдиите. Трябва да съм в топформа. Исках да се възползвам от факта, че двете състезания са едно след друго. Плюс това там ми беше про-дебютът. Исках пак да изляза и там. Не бях сигурен, че ще победя. Липсва ми още самоувереността. Тя ще дойде с времето и състезанията.

- През годините сте сменяли треньори. Сега работите със специалист, чиито състезатели се класират на топ позиции на "Мистър Олимпия". Как се свързахте с него?

- Подготвял съм се при двама българи до 2018-а. След това започнах с един немец. С него бях година. После тренирах с Христомир. Последното състезание, на което той ми помагаше, беше в Испания. Там станах шести и ме видя Фран Еспин. Преди това два пъти излизах срещу най-добрия му състезател и ставах втори след него. Когато завърших шести, малко се отчаях. Но той ми писа: "Приятелю, ако искаш, ще ти помагам. Вярвам, че с моите знания и твоя потенциал и генетика можем да стигнем много напред." Реших да пробвам. Започнах с Еспин и резултатите веднага си проличаха.

- Какво предствлява в културизма това менторство от страна на треньора?

- За да е треньор, човекът значи има много голям опит. Може да прецени по снимки от телефона на какво ниво съм. Всяка седмица му пращам видеа. Казвам му колко килограма съм сутрин на гладно. След това му пращам едно клипче, позирайки до час след второ хранене. В мускула вече е влязъл въглехидрат и е леко зареден. Той на базата на това ми изготвя хранителен режим, който след седмица дава резултат. Тогава решава дали имам нужда от промени в храната или тренировките. Не може да го прави всеки. Това е талант.

- Културизмът е съдийски спорт. Какво трябва да направите, за да ги впечатлите?

- Много субективен спорт. При аматьорите си има федерации, които ги побутват - като от азиатските държави. При професионалистите, когато си добър, не е нужно толкова много време, за да те оценят. На про-дебюта ми се класирах пети от 18 човека. Бих много състезатели, които са ходили на "Олимпия". По-различно е при професионалистите, но пак е трудно да пробиеш. Особено в Европа сега има много състезания и много нови състезатели. Никога не е била толкова силна конкуренцията.

- Порязвали ли са ви?

- Имал съм много такива моменти. Тази година в Дубай не ме порязаха, а ми отрязаха главата. Станах пети. Европеец отива да се състезава срещу арабски състезатели. Отидох като вицешампион на "Арнолд Класик". Имах малко самочувствие от това, защото след "Мистър Олимпия" това е най-силното състезание. Станах пети и беше много разочароващо. Голям удар по самочувствието. За един миг губиш и малкото самоувереност, която си натрупал. Започваш всичко от начало.

- Имате около месец до "Мистър Олимпия". Как ще запазите формата?

- Слушам и изпълнявам каквото каже треньорът. Първата седмица постепенно се нормализира водният баланс в тялото, защото за състезание се обезводняваш. След това наваксваш. Малко се подуваш и ставаш като балон за няколко дни. Минаваш пак на строгия режим. Сутрин ставане в 06,00 ч., кардио, после тренировка. В този един месец ще се мъча да подобря формата колкото мога. Идеята е да не съм в по-лоша.

- Какви са целите ви?

- Искам да се представя максимално силно. Топ 10 е постижима задача. Това ще мъчим. При тази конкуренция от 36 човека - най-мащабната "Олимпия" досега - е максимумът. В категорията има трима души, които са го печелили. Това си е стимул. Един от съдиите даде интервю как би било интересно да ме види мен до Шон Кларида. Той спечели по-миналата година. Това е вид комплимент за мен. От Балканите ще съм само аз тази година.

- Колко не ви стигна миналата година за класиране на "Мистър Олимпия"?

- В последния момент ме изместиха по точки. Стана, защото не отидох да направя още едно състезание. Така е трябвало да стане. Треньорът ми каза: "По-добре да отидеш на "Олимпия", когато си готов". По-трудният път, дано е по-успешен.

- В началото сте се занимавали с борба. Как стана?

- Нямаше друго в нашия край. Всички това тренираха. Беше ми интересно и се записах там. Като всяко дете искаш да си силен и як. Гледаш по-големите батковци и правиш като тях. Това ти дава една основа, която ти помага напред в живота. Най-ценните неща бяха дисциплината и създаването на тренировъчен ритъм.

Реклама
Реклама
Реклама