Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13207263 www.bgdnes.bg

Бременна ловджийка отстрелва 250 кг прасе

Кошутанска слага много мъже в малкия си джоб 

Смелата жена не се притеснява да обикаля полета и гори, въпреки че очаква второ дете 

Доли ЛУКАНОВА

Бременна ловджийка без страх отстрелва фазани!

29-годишната Цветелина Кошутанска е единствената смела жена в ловната дружина на великотърновското село Присово. В момента ловджийката е в седмия месец, но това не я спира да нарамва пушката и да обикаля гори и поля в околността.

Реклама

"Чувствам се много добре, когато ходим на лов. Зареждам се с адреналин, че животното е там и не ме е страх по никакъв начин. Не стоя на едно място да чакам, разхождам се постоянно. Всички доктори казват, че трябва да има движение, когато чакаш дете. Не може човек само да лежи на леглото и да ходи до масата да яде. Затова спортувам", разказва пред "България Днес" Кошутанска.

Докато чака на бял свят да се появи синът й, младата майка понякога върви по 20 км пеша с пушката на рамо. Не обича да стои на едно място и да дебне дивеча, затова смело кръстосва неравните терени. С нея винаги е вярната й приятелка Хера - куче от порода дратхаар, която има много силен нюх и изпълнява всичко, което Цвети й каже.

"Случва се да излезем сутринта и да се приберем вечерта. За мен най-голямата награда е самата разходка. Понякога засичам кошути, зайци и тази красота на природата много ме зарежда. Когато се роди бебето, пак ще ходя на лов", категорична е Цвети.

Споделя, че се запалва по екстремния спорт покрай половинката си Младен. В началото ходи с него само за да се разхожда, но лека-полека се увлича. Безстрашната дама вече може да се похвали с множество повалени прасета, чакали, лисици и пернат дивеч. Най-големият й трофей е 250-килограмово прасе, което успява да отстреля миналата година.

"Официално от 5 години съм ловджийка. Последните 2-3 съм доста по-активна. До миналата година нямах нито един отстрелян хищник, но си наваксах. Фактът, че мъжете са си втълпили, че жените трябва да стоят само в кухнята, да си гледат децата и да плетат чорапи, не ми харесва! Това мислене е остаряло. Аз лично съм виждала мъж, който не може да си смени чистачките. В днешно време има много жени, които, смея да кажа, се справят много по-добре от силния пол", допълва авджийката.

Кошутанска може да сложи много мъже в малкия си джоб. Освен че има много точен мерник, Цветелина може да язди кон, да кара мотор, ТИР, камион. Завършила е висше образование, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Вече две години е диагностик на моторни превозни средства в пункт за годишни технически прегледи в старата столица. Възпитава и 8-годишния си син да е такъв - самостоятелен и отговорен. Семейството чака с нетърпение новия си член и са готови за нови ловни приключения.

Реклама
Реклама
Реклама