Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13207939 www.bgdnes.bg

Владо Пенев блестящ като поп Кръстьо

Интелектуалци протестират срещу постановката, свещеникът не бил предател

Висш пилотаж в показването на предателя на сцената демонстрира Владо Пенев в постановката "Великденско вино" от Константин Илиев на сцената на Народния театър.

Постановката е посветена на 150-ата годишнина от обесването на Апостола и представлява повод да го възкресим във въображението си, казва Явор Гърдев, който е режисьор на спектакъла.

Реклама

Пенев е в ролята на поп Кръстьо, а Павлин Петрунов е Гечо Немия.

От три години насам екипът на драматурга Константин Илиев, на режисьора Явор Гърдев и художника Павел Койчев подготвят спектакъла.

Илиев е превел цялата пиеса на ловчански диалект нарочно за постановката, а Владо Пенев развихря неподозирана от мнозина драматично-трагедийна стихия на таланта си.

"Изядохме те, Апостоле, изпихме те!", е тъжната констатация, към която авторът и актьорът водят зрителите.

"В неделя на Великден, скоро след Освобождението на Княжество България, час преди обед поп Кръстьо идва в църквата си, за да отслужи литургията за Второ Възкресение. Светите дарове от пасхалната служба предишната нощ са останали непотребени - никой от ловешкото паство не е дошъл в църквата на заподозрения в предателството на Васил Левски свещеник", казва в режисьорските си бележки Гърдев.

Поп Кръстьо в разрез с каноничните правила, но от пастирска грижа и с надежда за помирение с ловчалии, е запазил комката в потира непотребена, за да може да причести някой мирянин сутринта. Църквата обаче си остава празна. Явно никой не желае да се причестява от ръката на поп Кръстьо. Пристъпвайки към потира обаче, свещеникът се сеща, че според устава на Вътрешната революционна организация, на която сам е бил член преди Освобождението, предателството се наказва със смърт. Възможно ли е бившите комити да стигнат дотам, че да сипят отрова в причастието, докато не е било пред очите му? Затова ли никой не идва да се причестява с тази комка, се пита през цялото време попът.

И чия ръка би дръзнала да посее смърт чрез оскверняване на свещените дарове - плътта и кръвта Христови? Наоколо се навърта единствен Гечо Немия.

Реклама

Междувременно общестевеници протестираха срещу поставянето на пиесата в Народния театър. Те изпратиха писмо до министъра на културата проф. Велислав Минеков и директора на Народния театър Васил Василев. Според писателя Георги Мишев, режисьора Дочо Боджаков, както и директора на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия доц. д-р Христо Иванов смятат, че в пиесата на Константин Илиев се изкривява историческата истина и че един църковен служител като поп Кръстьо се представя като предател, какъвто според тях не е.

Преди време емблематичната пиеса на драматурга Константин Илиев "Великденско вино" е поставена от Леон Даниел през 1980 г. в Драматичен театър "София", а след това и на първата ни сцена през 1993 г. от Иван Добчев с незабравимите актьори Велко Кънев и Цветан Алексиев.

Реклама
Реклама
Реклама