Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13213663 www.bgdnes.bg

Илон Мъск изрита Кание Уест от Туитър

Кание Уест е отстранен от Туитър и обвинен в "подстрекаване към насилие" заради обидни туитове само два месеца след последната му забрана там, предаде Би Би Си.

Американският рапър, който се подвизава под името Ye, публикува поредица от туитове - единият от които изглежда показва символ, съчетаващ свастика и еврейска звезда.

Реклама

Новият шеф на Туитър Илон Мъск коментира случая с думите, че Уест е „нарушил нашето правило срещу подстрекаването към насилие“. "Акаунтът ще бъде спрян", пише още Мъск в публикация в Twitter.

В четвъртък, по време на интервю с американския радиоводещ Алекс Джоунс и с човек с покрито лице, Уест хвали нацисткия лидер Адолф Хитлер и говори за греха, порнографията и дявола.

Ръководителят на британския Тръст за обучение по въпросите на Холокоста определи коментарите на Уест като "отблъскващи и отвратителни". "Тези коментари, съчетани с високия му авторитет и огромния му брой последователи, имат опасни последици", заяви главната изпълнителна директорка на организацията Карън Полък.

През последните месеци Уест предизвика полемика с редица антисемитски и расистки изказвания, което доведе до прекъсване на връзките на гиганта в производството на облекло Adidas с рапъра. Така Уест загуби 2 милиарда долара за 1 ден.

По-рано профилите на Уест в Twitter и Instagram бяха блокирани, след като през октомври публикува антисемитски послания. И двете платформи премахнаха публикациите на Уест, в които той обвинява рапъра Шон Комбс, че е контролиран от евреи. Аргументът на платформите бе, че Уест е нарушил стандартите им относно речта на омразата.

Тези публикации дойдоха в отговор на ответната реакция срещу шоуто му на Седмицата на модата в Париж, където той носеше тениска с надпис "Животът на белите има значение".

Реклама

Фразата беше определена в САЩ като „реч на омразата“. От 2015 г. я използват привържениците на идеологията за превъзходство на белите хора в отговор на движението, издигнало лозунга „Животът на чернокожите има значение“.

През март 2022 г. Уест беше отстранен от Instagram за 24 часа, след като използва расова обида по адрес на комика Тревър Ноа, пише OFFNews.

През 2018 г. певецът Will.i.am реагира срещу Уест, след като последният заяви, че поробването на афроамериканците през вековете може да е било "избор".

Последната му забрана в Twitter идва часове след като социалната платформа Parler заяви, че Уест няма да купи фирмата. В изявлението си Parlement Technologies заяви: "Компанията се съгласи по взаимно съгласие с Йе да прекрати намерението за продажба".

Фирмата - която управлява много по-малката платформа, популярна сред консерваторите и крайната десница - заяви, че решението е било взето в средата на ноември.

Мъск пое контрола над Twitter през октомври и веднага започна серия от радикални промени в гиганта на социалните медии - включително премахване на забраните за противоречиви акаунти. Той уточни, че не е имал роля за връщането на Уест в Twitter и че акаунтът му е бил възстановен, преди той да придобие платформата за социални медии.

Преди години Уест е диагностициран с биполярно разстройство и публично е говорил за предизвикателствата, свързани с психичното му здраве.

Медицински експерти и хора, които споделят състоянието на Уест, обаче предупреждават, че проблемите с психичното здраве не вървят ръка за ръка с антисемитизма.

Реклама
Реклама
Реклама