Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13216682 www.bgdnes.bg

Шефът на столичните джипита д-р Георги Миндов: Родители умишлено не ваксинират децата си срещу морбили

Имунизациите са задължителни, но не и принудителни, казва медикът

"Има тенденция за намаляване на децата, които са ваксинирани срещу морбили - близо 10% надолу. За радост, това не е драстично. Родителите нарочно не водят децата си да ги имунизираме. Но трябва да се знаят рисковете, че при неваксинирани момчета може да се стигне до заушка и стерилитет, а при неваксинирани момичета - загуба на плода и прекъсване на бременността."
Това каза пред "България Днес" шефът на столичните джипита д-р Георги Миндов. Като общопрактикуващ лекар функциите на д-р Миндов и неговите колеги са да известяват родителите с телефонно обаждане, есемес или съобщение във вайбър за необходимата имунизацията на децата им.


Лекарят посочва, че ваксините за морбили са вписани като задължителни в имунизационния календар, но не са принудителни.
"Има в чужбина много български деца, които се водят към нас в пациентските листи, но живеят трайно навън. Ние ще ги уведомим, че подлежат на ваксиниране. Казваме и обясняваме ползите, че препаратите в трикомпонентната ваксина не са български, а са на световна марка производители", посочва д-р Миндов.
Голям проблем се оказват украинските деца, избягали с майките си от войната. Тъй като имунизациите там не са задължителни, както у нас, голямата част от тях не са имунизирани.
"Семействата, които са при мен, нямат проблем - вече имат ваксини. Но това, което знам от официална информация от д-р Ангел Кунчев, е, че обхватът на неимунизирани при украинците е 30% именно поради това, че имунизацията не е задължителна", казва експертът.
Друг съществен казус е разбирането на немалка част от родителите, че децата трябва да преболедуват и сами да изградят имунитет срещу болестта, без да бъдат ваксинирани.
"Добре, аз съм съгласен, ами ако не преболедува? Знаете ли как се карат морбили на стари години? Виждал съм и е страшно. Никого не съветвам. Болки, 40 градуса температура, обриви и отвън, и отвътре", коментира д-р Георги Миндов и успокои, че няма информация за никакви липсващи медикаменти в аптечната мрежа.

Двойно е намалял броят

Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у нас през първата година от пандемията. В сравнение с предходната 2019 г. такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 хиляди деца на 12 години, при които се поставя втора доза от задължителната ваксина срещу този вирус.
Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести, поискани от БНР във връзка с предупреждението на Световната здравна организация, че през 2021 г. е постигнато рекордно високо ниво на пропуснати имунизации срещу инфекцията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама