Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13217415 www.bgdnes.bg

Украинската прима Тамара Калинкина: Операта в Киев работи и под бомбите

Признателна съм на България, че ме прие, но искам да се върна в родината

Младата певица Тамара Калинкина е солистка на операта в Стара Загора, където директорът Огнян Драганов я прие след началото на войната в Украйна. Тамара напусна любимия си театър "Тарас Шевченко" и се установи в Града на липите с дъщеричката си, Ариадна, и съпруга си. Тамара започва да се занимава с музика от малка, първият й учител е дядо и Ц генерал от армията, който имал хубав глас. Тамара завършва държавното Висше училище за музика в Киев и дебютира още като студентка с ролята на Сузана от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт. Започва работа в Киевската оперета, после постъпва в оперния театър "Тарас Шевченко". Натрупва репертоар, гостува в чужбина.


- Тамара, кога решихте, че не бива да оставате в Киев?
- Много си обичам театъра, колегите, града, но в един момент стана ясно, че трябва да търся спасение навън. Дъщеря ми беше съвсем малка, на 2 годинки, не можехме да рискуваме живота й. Благодарна съм на Огнян Драганов, че ми подаде ръка Ц в Стара Загора получихме квартира. С мъжа ми и детето се чувстваме прекрасно в този гостоприемен български град.
- Как Ви прие публиката?
- Много радушно. Беше чудесно, че изпях Дездемона в "Отело" и Мими в "Бохеми". Почувствах се като у дома. Колегите са много мили и отзивчиви.
- Неотдавна Вие участвахте в премиерата на "Травиата" в Киев. Как успяхте да стигнете до украинската столица?
- Имах концерт с Националната филхармония във Варшава. Изпълнихме "Симфония Реквием" на украинската композиторка Богдана Фроляк под палката на Роман Ревакович. Много силно произведение! Във Варшава се проведоха Дни на украинската музика. Качих се на влака и пристигнах в Киев. Пътувах цяла нощ, но се радвам, че успях да си видя колегите и да ги подкрепя. Изпях премиерата на "Травиата" Ц постановка в модерен стил на Анатолий Соловяненко. Въздушна тревога попречи да завършим спектакъла, така че Виолета не успя да умре. В този факт виждам положителен знак. Моето оръжие е музиката, с това мога да помогна. Два дни по-късно бях в България.
- Каква е атмосферата в театър "Шевченко"?
- Всички работят, Анатолий Соловяненко е отличен ръководител. Условията са тежки, но вода и електричество има. Понякога токът спира. "Травиата" върви с успех, салонът е винаги пълен. Договорихме се да гостувам отново на 4 декември, но това няма да стане Ц опасно е да се връщам там.
- Имате ли роднини в Киев?
- Всичките ми роднини напуснаха Киев от съображения за сигурност. Но там имам много приятели, за които се боя.
- Чувствате се добре в Стара Загора, но вероятно мислите Ви са в Киев?
- Всеки ден мисля за Украйна, там е моето детство. Там е родината. Моля се войната по-скоро да свърши! Пътувала съм много по света, но най-хубавите ми моменти са били когато се прибирам у дома. Не ми е никак лесно да съхраня и себе си, и психиката на детето ми. Огромна е признателността ми към България.
- В момента подготвяте ролята на Чо Чо Сан от "Мадам Бътерфлай" на Пучини?
- Да, ще изпълня тази роля през февруари в град Тарту в Естония. Работя с пианистката Дениза Петрова, чудесна професионалистка.
- Как е малката Ариадна, посещава ли детска градина?
- Детето е добре, гледаме си я у дома, не сме я записали в детска градина. Ще навърши три годинки в навечерието на Рождество.
- А ще пеете ли скоро в Стара Загора?
- Ще участвам в Новогодишния концерт. Ще изпея арията на Вали от "Ла Вали" на Каталани и Чардаша на Розалинда от "Прилепът". Може би ще включа и арията на Марица от "Графиня Марица" на Калман.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама