Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13472457 www.bgdnes.bg

Тримата големи в един хоспис, чакат пролетта

Иван Вукадинов с Ивановден в компанията на Боян Радев и Чапа

Често се разпитвали един друг за състоянието си и си спомняли "доброто старо време" 

Един от най-големите български художници - Иван Вукадинов, отпразнува имения си ден преди дни в компанията на Боян Радев и Чапа. Тримата големи са в ръцете и грижите на най-добрите професионалисти. Докато беше топло навън, художникът, скулпторът и колекционерът постоянно разговаряли, а от време на време и се разхождали. Най-често думата им била за "доброто старо време" и за българското колекционерство. Въпреки болежките тримата се засичат в общите помещения и на Нова година също били заедно.

Реклама

За съжаление, Иван Вукадинов, който вече е на 90 години, не успя да се порадва на валидираната марка с картината си - "Чили" ("В памет на героите"), която вече стана притежание на Ватиканските музеи. С марката и огърлие "Златен век" художникът бе отличен от Министерството на културата за юбилея, но отказа да вземе ордена, както между другото е отказвал и много други отличия.

Скулпторът Георги Чапкънов-Чапа, който след две седмици ще има рожден ден пък, също се чувствал превъзходно и се радва, че за празника му ще се открие изложба в Националната галерия. Това ще се случи малко след като Чапа навърши 80 години - на 14 февруари. "Хем любовно, хем винено ще ни е", шегувал се художникът, който ще присъства на събитието. Престоят сред хора се отразявал много добре не само на гениалният ни скулптор, но и на неговия приятел Боян Радев.

"Той редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре. Освен това му дават специални лекарства, следят го постоянно и има с кого да си говори", споделя за грижите в хосписа синът на първият ни двукратен олимпийски шампион по борба - Боян Радев-младши.

И тримата често разпитвали за състоянието си един друг. Боян, който на 25 февруари ще стане на 81 години, също искал да отпразнува с приятелите си. Той не можел да рисува, но запълвал времето си, като гледал телевизия и разговарял по телефона с близките.

"Баща ми не обича да седи без работа. Постоянно ме кара да му нося глина, моливи и платна за рисуване, за да не си "губи времето". Такъв си е баща ми", смее се Тодор, син на Чапкънов.

"Преди се познаваха бегло. Сега вече са приятели", казват от санаториума. Хората, които се грижат за двамата велики, не желаят никой да ги притеснява, затова и тримата не приемат посетители освен хора от семейството.

Емилия Радева рецитира за Коледа

90-годишната актриса Емилия Радева също се появи преди Коледа на страницата си във фейсбук.

Там тя пожела на почитателите си здраве и късмет за новата година и рецитира откъс от дълголетния и любим спектакъл - "24 часа от живота на една жена" по новелата на Стефан Цвайг. Според слуховете тя е в същия хоспис, но дъщеря й Катерина Димитрова не потвърди това.

Реклама
Реклама
Реклама