Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13480711 www.bgdnes.bg

Илия на косъм да победи Тодор Живков

Повалих го с един изстрел, беше гонка като от риалити, казва авджията 

Ловецът гръмва втория най-точкуван глиган за всички времена у нас 

На косъм да победи Тодор Живков в ловуването се оказа 55-годишният Илия Димитров. Миналия декември мъжът гръмва дива свиня с вторите по големина и красота глиги за всички времена у нас! Регионалната комисия за оценка на ловни трофеи му дава 150,34 точки, а рекордът на Тато, който така и остава ненадминат, е за 158,20. Само осем точки не достигат на Илия да бие бившия Първи. Сполуката се случва в ловностопанския район на дружинката от село Тополово от състава на Ловно-рибарски съюз - Асеновград.

"Всичко беше като в риалити - нямаше нищо нагласено, беше истинска гонка. Животното не е чакано на хранилка, а беше гонено от кучета. В един момент чух лаене на ловните ни кучета, които се опитваха да подкарат дивеча към нас. На животното му омръзна да го тормозят, скочи, изгрухтя, подгони приближилите го кучета, а после с лек тръс се отправи към мен. По лая на гончетата разбрах как се движи. Вълнението ми нарастваше. На 40-50 м от мен изскочи глиган. Трудно е да се стреля така в движение, но успях с един изстрел да го поваля", разказа пред "България Днес" Димитров. Мъжът е ловец от 24 години, но през последните 13 години по-активно практикува любимото си занимание. Бил е част от школата за запасни офицери в Плевен и смята, че това му помага да е точен и съобразителен по време на лов.

Реклама

Димитров признава, че не е очаквал да направи такъв удар, тъй като преди излет един авджия никога не е сигурен дали ще удари нещо значимо.

Оценката на трофея показва наистина впечатляващи резултати. Измерена е средна дължина на долните зъби 23,75 см и средна широчина - 35,03 мм. Трофеят е изключително красив и при добавките за красота оценителите са дали максималния брой от 5 т. Няма присъдени точки за отбив за недостатъци, съобщават от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България.

Първото място в историята у нас за най-добър трофей от глиган се държи от Тодор Живков. Ръководителят на социалистическа България отстрелва животното през 1986 г. в района на "Карамуш" (резерват в Родопите), който сега е в рамките на Държавно ловно стопанство "Кормисош". Рекордната оценка е 158,20 точки и остава ненадмината до ден днешен.

"Голямо е вълнението да се доближиш до първото място на Тодор Живков. Със сигурност има тръпка. Но искам да благодаря на колегите си от дружинката, защото заслугата не е само моя, а и тяхна. Груповият лов е като футбола - всички тичат, а само един вкарва. Така че всички имат принос за този трофей. В дружинката ни има около 64 души, но в деня на отстрела бяхме дванадесет", каза още пред вестника Димитров. И добави: "Успеха едва ли щеше да го има, ако на излета ръководител на лова не беше един от най-опитните ловци в дружината - Йордан Топалов. А също и неуморимите гоначи - Юсеин Метух, Юсеин Ходжаасан и Меджет Дурмуш".

Ловецът признава, че досега има отстреляни 16 прасета, но нито едно от тях не е било трофейно. "Доволен съм от личния си резултат, тъй като някои ловци не успяват за цял живот да отстрелят дори половината на тази бройка", добавя 55-годишният мъж.

Въпреки че не достига рекорда на Тодор Живков, Димитров успява да измести от второто място друга емблематична личност - ген. Христо Русков. От 1963 г. Русков е председател на Централния съвет на Българския ловно-рибарски съюз, а от 1973 до 1988 г. е главен редактор на списание "Лов и риболов". Десет години е вицепрезидент на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) и повече от 10 години е зам.-председател на Международната конфедерация по риболовни спортове. Неговият резултат от 150,30 точки е надминат с малко от отстрела на Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама