Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13564050 www.bgdnes.bg

4 полезни хобита, които да подхванете през 2023 година advertorial icon

Както с началото на всяка нова година, така и с началото на 2023 г. много от нас поставят нови цели, като се стремим да ги постигнем преди края на годината. Така наречените новогодишни резолюции често са обвързани с личностно развитие, подобрение на здравето или нови стъпки в професионално отношение.

И докато всички са заети да поставят крайни срокове на дългогодишни планове, предлагаме да изместим фокуса върху нещо по-малко взискателно. Нещо, което също би донесло огромни ползи за вас, но без да внася излишно напрежение в ежедневието ви.

Днес ще говорим за четири полезни хобита и развлекателни дейности, които може да подхванете в свободното си време през тази година.

Започнете да учите нов език, който ви е интересен

Всички знаят от каква огромна полза е владеенето на поне един чужд език. От нови социални контакти, през по-добри възможности за професионално развитие и do по-обширен мироглед, чуждите езици всекидневно отварят безброй врати на хиляди хора. 

Но не е необходимо изучаването на нов език да започва, едва когато стане напълно задължително да го овладеете. Въпреки че е напълно нормално да прекарвате свободното си време в други занимания, за 2023 г. като ново хоби може да подхванете нов чужд език, който ви е интересен.

Днес съществуват различни възможности като безплатни онлайн курсове и забавни приложения, които може да инсталирате на телефона си. Научаването на някои езици е по-лесно достъпно от други, като например английски език за начинаещи. Намирането на курсове за по-малко разпространени езици може да се окаже трудно.

Ползи

Ето и само някои от ползите на това да научите нов чужд език:

- По-добри умения за решаване на проблеми

- Подобрени вербални и пространствени способности

- Подобрена функция на паметта (дългосрочна и краткосрочна)

- По-гъвкаво и креативно (творческо) мислене

- Разбиране и приемане на чуждестранни култури и обичаи

Създайте нови кулинарни шедьоври за вас и семейството

Кулинарията е хоби на много хора по целия свят, но и е истински кошмар за може би поне още толкова хора. Ако сте някъде по средата, пробвайте да усъвършенствате кулинарните си умения от уюта и комфорта на собствения си дом. Кулинарията е способна да успокои нервната система, а освен това ви дава възможност да сервирате вкусна храна за семейството.

Вариантите са много и разнообразни. Може да опитате да приготвите ястия от дадена кухня, като например класическата за Индия, Мексико, Турция или Япония. Друг вариант е да се съсредоточите единствено върху печивата и десертите. Много хора следват и стриктен хранителен режим, който е основан на дадена диета, а позволените ястия може да приготвите и вие.

Ползи

Нека да видим и някои от ползите на домашната кулинария:

- Интересна идея за групови дейности (със семейство или приятели)

- Разширява светогледа чрез допир до различни кухни и ястия

- Развива креативността и въображението

- Подобрява хранителния режим и здравето

- Намалява нивата на стрес

- Спестява пари

Доближете се до природата като създадете домашна градина

Градинарството е между най-разпространените хобита по цял свят и е нашето трето предложение за ново хоби, което да подхванете през 2023 г. Ако живеете в апартамент в градски условия, може да започнете да отглеждате цветя в саксии, които да красят дома ви и да внасят свежест и цвят в ежедневието.

Ако имате къща с двор, независимо дали е в града или на село, то тогава със сигурност ще имате по-голяма възможност да развиете хобито си и да отгледате по-разнообразна градина. Може да засадите дървета и храсти, да украсите двора с цветя, а защо не и да отгледате органични зеленчуци? Отглеждането на билки също винаги е опция.

Ползи

Ползите от отглеждане на цветя вкъщи или градинарство са следните:

- Подобрява постоянството и търпението ви

- Развива умението за грижа за другите

- Подобрява концентрацията и паметта

- Предразполага към подобрено здраве

- Развива знанията ви за заобикалящия свят и природа

- Доближава ви до природата и намалява стреса

- Подобрява качеството на въздуха около вас

Дайте шанс на книги с жанр, различен от любимия ви

Сигурно не веднъж сте чували израза “книгата е прозорец към света”, но често когато четете любимия ви жанр (което е напълно нормално), всъщност отваряте един и същи прозорец, вместо да проветрите цялата къща.

През 2023 г. създайте нов навик да разлиствате книги от по-малко познати за вас литературни жанрове. Може да останете изненадани от това колко много ще ви допаднат някои от тях. Изпробвайте това да отваряте книга, която би отговаряла на настоящото ви настроение, или която да добавя стойност и знания към текущите ви интереси.

Ползи

Ето и ползите от това да четете разнообразни жанрове:

- Придобивате разнообразни знания и умения

- Подобрява творческото и аналитичното мислене

- Помага да се откъснете от ежедневните проблеми

- Намалява нивата на стрес

- Обoгатява езиковия ви речник

- Подобрява уменията ви за писмено изразяване

- Подобрява концентрацията

Реклама
Реклама
Реклама