Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13581955 www.bgdnes.bg

Камери охраняват Дарт Вейдър

Музеят е отворен за фенове на сагата 

Консултирах превода на биографията на Робърт Айгър, казва колекционерът на "Междузвездни войни" 

Камери и аларми охраняват колекцията с експонати от "Междузвездни войни" на българския Дарт Вейдър - Данаил Найденов. От цял свят в продължение на 23 години Дани, който преди дни празнува 35-годишен рожден ден, събира оригинални експонати на сагата.

Реклама

Мъжът създава собствен музей, който кръщава "Каса де Вейдър", в превод - Къщата на Вейдър. В момента там е изложена експозиция на стойност, колкото чисто нов електромобил.

"Колекцията си започнах да събирам още като ученик във втори клас. Израснал съм в киноманско семейство, където много се гледаха филми. По кабелната телевизия в Ботевград даваха сагата и оттогава се запалих безвъзвратно."

По думи на Найденов музеят му е отворен за посетители, но всеки, който иска да влезе, трябва предварително да се свърже с него и да остави нещо тематично в колекцията.

"Идвали са много хора, с които след това ставаме приятели. За мащабите на България колекцията е много голяма. Всеки един експонат има история и емоционален заряд. За всички празници, включително рождения ми ден, получавам подаръци в тематиката на "Междузвездни войни", каза Данаил и допълни:

"Най-ценната фигура в колекцията ми е гипсов робот, който създаде големият ми син, защото е излязла от неговите ръце. Друг такъв е камък от снимачната площадка на сагата в Тунис. От малък мечтаех да отида там и преди 9 години постигнах целта си. Прекарах 2 дни в Сахара на мястото, където са снимани голяма част от сериите. Посещавал съм и експозиции на "Междузвездни войни" в Берлин и Истанбул, както и лимитирана експозиция в музея на Мадам Тюсо".

Реклама

Данаил разказа, че освен музея поддържа и официалната инстаграм страница на сагата. А за закупуването на "Междузвездни войни" от филмовия гигант "Дисни" той сподели:

"Бях твърдо за! През 2012 година, когато се извърши покупката, много се зарадвах, защото това е показател, че ще има още съдържание от сагата.

Преди година консултирах превода на български на биографията на Робърт Айгър, изпълнителния директор на "Дисни", каза за финал българският Вейдър.

Реклама
Реклама
Реклама