Карлос Насар: Провалих се на световното

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Карлос Насар: Провалих се на световното

Смъртта на моя треньор Илиян Илиев ми дойде в повече, сънувах го, беше ми като баща

Кой е той

За седмица Карлос Насар загуби своя треньор Илиян Илиев и не успя да изпълни целта на световното първенство по вдигане на тежести. Световният рекорд и златният медал в изтласкването на кат. до 89 кг не бяха достатъчни за 18-годишния талант в щангите. В първото интервю след кошмарната 2022 година пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" Карлос ще разкрие през какво е преминал и какъв завет му е оставил Илиев.

- На 2 декември намирате вашия треньор Илиян Илиев като във филм на ужасите. Какво се случи?

- Не искам да говоря за това, защото се разстройвам. Ако може, да пропуснем тази тема.

- Въпреки това успяхте да се съберете за световното първенство. Как го направихте?

- Успях, грубо казано. Не можах да се справя с всички емоции, които ме връхлетяха. Много ми дойде. Дадох всичко от себе си. Опитах се да направя това, което трябваше, но за жалост, не успях. Нямаше вариант да не участвам. Не съм научен да се предавам при трудности, а точно обратното. Много съжалявам, че не можах да се справя в този момент.

- Какво се случи на самото състезание? Подлъга ли ви китаецът с изключително високата си заявка?

- Не, не ме подлъга. Знаех, че няма да вдига. В действителност тази тежест 173 кг никога не ми е била проблем. Имам много повече на тренировка. Според мен китаецът направи това, за да не пречи на загрявката на останалите. Останалите смятат неговите опити като време и веднъж като дойде редът, му се махат три опита. Някъде към 6 минути. Трябва да забързаш загрявката. Знаех, че няма да участва.

- Защо тръгнахте с такава тежест? Бяхте ли 100% уверен, че ще я вдигнете?

- Да, в действителност никога не съм я изпускал тази тежест. Ето че се случи не веднъж, а три пъти. Наистина много ми се насъбра. Гледал съм си опитите, особено последния. Ако спреш клипа на момента с вдигането, ще си кажеш, че съм я вдигнал. Но не стана. Изпускам по незнайна причина. Не бях много стабилен.

- Имаше коренна промяна във вас след почивката между двете движения. Как успяхте да се съберете?

- Това беше моментът, в който трябваше да погледна напред. Да не мисля как съм се провалил в изхвърлянето. Трябваше да се преборя мъжки в изтласкването. В крайна сметка мисля, че повечето хора видяха кой е шампионът. Честно казано, конкуренцията не беше кой знае колко голяма. Без проблем мога да ги победя всички, които участваха.

- Световен рекорд с 220 кг. Изглеждаше, сякаш можете още повече да вдигнете, ако се наложи.

- Можех още тогава. И на тренировка съм вдигал повече. Само че вече като бях изпуснал изхвърлянето, колкото и повече да бях сложил, нямаше да стигнат.

- Какво е усещането? Имате злато със световен рекорд в изтласкването, но и нула в двубоя.

- Усещането е за провал. Това е една изгубена битка от цялата война. Не сме загубили кой знае какво.

- На европейското също не бяхте доволен от сребърния медал. Ако сега бяхте повторили резултата, щяхте да сте втори.

- Да, но все пак на европейското бях контузен и с много по-малко подготовка, отколкото на световното. Сега беше страшна. Не ме болеше нищо. Всичко беше перфектно. Лятото почивах 2-3 месеца. Въобще не бях пипал щанга. Кракът ми се възстанови. След това започнах индивидуални тренировки само за него. Той беше много по-слаб от другия. Това по принцип ми е силният крак. Започнах възстановяването отначало, без да бързам за първенство. В крайна сметка времето ми стигна, въпреки че не бях тренирал толкова време. Обикновено съкращавам възстановяването, за да мога да съм готов за някое състезание. Този път направих всичко както трябва. Готвех се основно в Червен бряг. Отидох на лагер за 40 дни. С личния ми треньор много гладко вървяха нещата.

- След като почина, сънувахте ли го?

- Да, няколко пъти. В началото не можех да повярвам и не спирах да мисля. Не съм очаквал нещо такова да се случи с него. Той си беше жизнен, здрав.

- Ваши приятели казват, че ви е бил като баща. Така ли е и какви са заветите, които ви е оставил?

- Това в действителност е така. Давал ми е съвети не само за едно нещо. Когато имах проблеми, разчитах на него. Много неща ще запомня от него.

- А от последния ви разговор?

- Той се притесняваше, защото подготовката ми беше кратка. Около два месеца. Беше притеснен за състезанието. Казах му: "Здрав съм, силен съм! Няма какво да стане! Всичко ще е точно!". Той ми заяви, че ще се успокои, като стана световен шампион. "Ти вече ми сбъдна една мечта. Следващата е олимпийски шампион", каза той. Затова и ми беше толкова болно, като не можах да стана световен шампион. Тези думи ми се въртяха в главата.

- Но сега ще имате още по-голяма мотивация да сбъднете другата му мечта - олимпийската титла.

- Точно така! Ще направя всичко възможно. Спомените ми с него са много. Тренирам от 9-годишен. Всеки ден съм там. От 13-годишен по два пъти съм бил. По 7-8 часа заедно сме били с години. Все едно сме живели заедно. Освен това, че щангите ми се удават, той всеки ден ми казваше, че мога много повече. Да не се задоволявам с моментното. Да тренирам здраво. Това и правех, и продължавам и до ден днешен. Както виждате, все по-добри и по-добри резултати давам.

- Имаше още един момент през лятото, в който той най-вероятно ви е помогнал чисто житейски покрай ареста на морето. Каква беше неговата роля?

- Не искам да говоря за този инцидент.

- Тази година първото ви състезание е европейско първенство. Има около 4 месеца до него.

- Ако всичко е наред, дай боже, да направим още един световен рекорд. Да взема европейска титла. Това ми е целта. Този път мисля, че и най-силният ми конкурент ще участва. Миналата година той спечели битката. Аз не бях готов тогава. Не мисля, че ще успее да ме победи отново. Като цяло мисля оттук нататък само златни медали да нося. Само Бог да ми дава здраве.

- След кончината на Илиян Илиев сте и нещо като отговорник за клуба в Червен бряг.

- По принцип тази роля не е моя. Тя е на сина на треньора ми Павел Христов Илиянов. Аз помагам с каквото мога, защото той не е бил в тази сфера. Няма контактите. Това му дойде като гръм от ясно небе. Както никога не се е занимавал с такива неща и хоп, трябва да се нагърби с толкова много отговорности. Опитваме се да запазим клуба. Павел и като треньор показва на децата. Няма как аз. Не може да си треньор и състезател едновременно. Трябва да се пази режим, да се тренира здраво. Две дини по една мишница не става.

Анита Мейзер  гола на мотор

Анита Мейзер гола на мотор

"Тази снимка ми носи най-добри спомени. Тогава бях на корицата на "Мотомания магазин". Беше много специален ден, а докато ме рисуваха, изпитах сексуална възбуда". Това сподели Анита Мейзер, под снимка на мотор и по

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

"Това не го казвай!" е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира заедно актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино "Люмиер" в София на 12 февруари. Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства

Владо Пенев от маса на маса

Владо Пенев от маса на маса

Актьорът Владо Пенев не спира да купонясва. В продължение на два дни той гостува на Вергов, като му сготви супа и се видя с любимите колеги на любимите места - в ресторанта на Народния театър и в ресторанта на Хилда

Гери Дончева: Препоръчвам жените да раждат естествено!

Гери Дончева: Препоръчвам жените да раждат естествено!

"Препоръчвам на жените да раждат естествено. Природата си го е измислила, ако няма предпоставки за секцио, най-добре е да се избира естествения метод. След това жената се възстановява много по-бързо". Това сподели моделката Гери Дончева в предаването "Преди обед" по Би Ти Ви. Красавицата сключи брак с половинката си Петър Янков миналата година на

Най-четени

Николина Чакърдъкова и дъщеря й Мария:
И двете се гордеем с успехите си

Николина Чакърдъкова и дъщеря й Мария: И двете се гордеем с успехите си

"Осъзнах, че съм пълничка и веднага промених нещата", призна преди концерта си на 11 февруари Николина Чакърдъкова. 53-годишната изпълнителка ще видим в НДК на 11 февруари в два спектакъла заедно с дъщеря й Мария - от 17,00 часа и два часа по-късно. "На 4 февруари пък ще направим едно предпремиерно представление за всички

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Още не мога да разбера с какво я заслужих В момента у нас липсват априлски въстаници Кой е той Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в София. Завършва НГДЕК през 1990 г. Основател и главен редактор на списание "Егоист". Главен редактор на най-големите мъжки списания в България - "Плейбой" и "Максим"

Почина най-възрастната българка

Почина най-възрастната българка

На 110 години  Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка  Доли ЛУКАНОВА Най-възрастният човек в България почина! Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си

Княгиня Калина се връща завинаги

Княгиня Калина се връща завинаги

Навърши 51 г. и започва работа по музея със семейните вещи Княгиня Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари. "След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България", казва княгинята на близките си

Бащата на екранния Баян от "Войната на буквите" Венцислав Върбанов: Гордея се със сина си, жалко, че не стана земеделец!

Бащата на екранния Баян от "Войната на буквите" Венцислав Върбанов: Гордея се със сина си, жалко, че не стана земеделец!

Милионерският татко не глези наследниците си, жена му бе любимка на Версаче "Гордея се с моето момче, от малък има артистични наклонности и всички много му се радваме, че се справя успешно с ролята на Баян във "Войната на буквите". Цялото семейство гледа всяка неделя филма." Това каза бившият земеделски министър по времето на кабинета на Иван

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Валентина е най-грижовната баба

Валентина е най-грижовната баба

Само на 50 г. има 4-месечна внучка  Трима мъже избират победителката в конкурс във видинското село Неговановци Най-добрата и грижовна баба в България се казва Валентина Калинашева. Тя е от видинското село Неговановци. Само на 50 години, жената печели титлата Баба Бъц в конкурс, организиран специално по повод Бабинден на 21 януари

Порнозвезда влиза в "Сървайвър"

Порнозвезда влиза в "Сървайвър"

Не ходи на работа, но изкарва по 500 долара на ден Стефани има нецензурирани клипове в интернет Истинска порнокралица е татуираната мадама, която влиза в новия сезон на "Сървайвър". Стефани Разсолков е сензация в клиповете за възрастни в интернет. Нашарената мацка има десетки нецензурирани видеа, на които прави секс с мъже

Камелия Тодорова: Имахме любов с Ламбо

Камелия Тодорова: Имахме любов с Ламбо

Певицата Камелия Тодорова призна пред Мон Дьо, че със Стефан Данаилов наистина се влюбили по време на снимките на филма "Търновската царица". "И двамата имахме чувства, но любовта ни не се пренесе извън екрана. Който ми каже, че играейки в любовен филм, не се влюбва в партньора си, е лъжец", коментира Тодорова

Дария Симеонова два месеца разделена с мъжа си

Дария Симеонова два месеца разделена с мъжа си

Актрисата Дария Симеонова и съпругът й Антон Бъчваров преживяват драматична раздяла, преди да се оженят. Двамата остават разделени 2 месеца, в които не спират да си говорят и да търсят път един към друг. Дария обаче прави първата крачка към своя любим: "Имах период на оттегляне. Казвах си, че може би той така иска, че ще го преодолея

Най-коментирани

Камен Во защити сериала "За буквите"

Камен Во защити сериала "За буквите"

"Голям хейт се изсипа срещу сериала "Войната на буквите" и това не бива да е така. Не може без съвременни реплики. Това, което е създало България, са нейните букви", сподели наскоро Камен Воденичаров в студиото на национална телевизия. Бившият съратник на Слави Трифонов, който се изявява и като продуцент, не пощади и българските политици

Посрещат Митьо Пищова на нож в Харманли

Посрещат Митьо Пищова на нож в Харманли

Димитър Маринов - Митьо Пищова не бил добре дошъл в Хасково и региона, научи "България Днес". Великотърновският чешит сподели първо за вестника, че през февруари ще прави голям конкурс за миски в легендарния през 90-те комплекс "Приказките" край Харманли. "Пищова е персона нон грата в нашия регион, защото още навремето имаше голям спор с Ирина

Скандал с Пеп праща Кансело в "Байерн"

Скандал с Пеп праща Кансело в "Байерн"

Жоао може да дебютира още днес срещу "Майнц" Скандал между Жоао Кансело и мениджъра на "Манчестър Сити" Джосеп Гуардиола е поводът за изненадващия трансфер на португалеца в "Байерн" (Мюнхен), пишат медиите на Острова. Кансело ще играе първоначално под наем на "Алианц Арена", след което баварците могат да откупят правата му срещу 70 млн. евро

Зара се стопи с йога в Дубай

Зара се стопи с йога в Дубай

Зара от първия "Биг брадър" е пощуряла по йогата, издават нейни фотоси в инстаграм. Разкрепостената ексбрадърка всяка сутрин тича за здраве, кърши полуголо тяло в будистки танци и прави "цигански колела" на плажа. Зара се е вталила драстично и от йога диета, а два дни седмично е на пълна "фотосинтеза"

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

1400 км дирят радиоактивна малка капсулка

1400 км дирят радиоактивна малка капсулка

1400 км път претърсват служители на Австралийската агенция за ядрена безопасност и на минния гигант "Рио Тинто" за изгубена миниатюрна радиоактивна капсула. Предполага се, че капсулата с размери 6 на 8 мм е изпаднала от камион, с който е била превозвана. Тя е била част от уред, използван за измерване на плътността на желязна руда

Анита Мейзер  гола на мотор

Анита Мейзер гола на мотор

"Тази снимка ми носи най-добри спомени. Тогава бях на корицата на "Мотомания магазин". Беше много специален ден, а докато ме рисуваха, изпитах сексуална възбуда". Това сподели Анита Мейзер, под снимка на мотор и по

Мъри Стоилов: Ще играем на пързалки и блата

Мъри Стоилов: Ще играем на пързалки и блата

Треньорът на "Левски" Станимир Стоилов за пореден път се оплака от футболната програма в България. Според Мъри първенството реално ще започне чак през април месец, когато метеорологичните условия са подходящи за игра. Стоилов остана доволен от лагера на "сините" в Дубай и от победата с 4:0 над местния "Гълф Юнайтед" в последната контрола там

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

"Това не го казвай!" е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира заедно актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино "Люмиер" в София на 12 февруари. Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства

Владо Пенев от маса на маса

Владо Пенев от маса на маса

Актьорът Владо Пенев не спира да купонясва. В продължение на два дни той гостува на Вергов, като му сготви супа и се видя с любимите колеги на любимите места - в ресторанта на Народния театър и в ресторанта на Хилда

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Бившата бълдъза на Брендо Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, съди държавното обвинение за 500 хилядарки. Съобщава вестник "Сега". Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, беше обвинена през 2007 г

Силвия Кацарова на разходка с кученце

Силвия Кацарова на разходка с кученце

На разходка с любимото си кученце излезе Силвия Кацарова. Естрадната певица използва всяка възможност, за да се поразходи с домашния си любимец, който много обича. Снимки: България

Диляна Попова се пази от вредни вълни

Диляна Попова се пази от вредни вълни

Много внимателно ползва телефона си Диляна Попова. Актрисата и моделка държи устройството далеч от ухото си, пуска го на високоговорител и говори от разстояние. Така Диляна пази главата си от излъчванията на мобилния телефон, които според последните изследвания може да са вредни. С телефон или не, Попова отново изглежда зашеметяващо

"Спайс гърлс" се събират за коронацията на Чарлс III

"Спайс гърлс" се събират за коронацията на Чарлс III

"Спайс гърлс" - световноизвестната момичешка група от 90-те години на миналия век, ще се събере отново извънредно за коронацията на крал Чарлз III през май, пишат британски медии. Очаква се групата да излезе на сцената в петчленен състав - включително Виктория Бекъм, като част от огромен кралски концерт в рамките на епичното тридневно празненство

20 нови случая на COVID-19 у нас, починали няма

20 нови случая на COVID-19 у нас, починали няма

20 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Починали няма. Това показват данните от Единния информационен портал. Направени са 728 теста, което означава, че делът на положителните проби е 2,7 процента.  Активните случаи са 2 849. Хоспитализирани са 267 души с диагноза COVID-19

Полицията намери изчезналия Мартин на Централна гара в София

Полицията намери изчезналия Мартин на Централна гара в София

Полицията откри изчезналия студент Мартин Георгиев, който беше в неизвестност от 25 януари. Той е открит в София. "Намерен е в района на Централна гара, доколкото разбрах от полицаи от 2-о районно управление", каза майка му София пред "24 часа". Тя обясни, че в момента пътува към сина си. Тръгвала от Пловдив.  Очаквайте подробности

Джокович взе десета титла от Австралия

Джокович взе десета титла от Австралия

Рекордьорът по титли от "Аустрелиън Оупън" Новак Джокович завоюва безпрецедентен десети трофей в Мелбърн. Той удари във финала Стефанос Циципас без да му даде нито сет - 6:3, 7:6(4), 7:6(5). Интересното е, че Ноле загуби само един единствен сет в целия турнир. Сърбинът спечели първата част с 6:3 рутнно само за 36 минути чрез ранен пробив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Будна мечка стресна село

Будна мечка стресна село

Мечка, която не спи зимен сън, сериозно стресна жителите на смолянското село Могилица. Местните хора забелязват, че върху новонатрупания сняг има стъпки от хищник. По техни думи става въпрос за малка по размери мечка, но се чудят защо по това време на годината косматият бозайник не се е отдал на зимен сън

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече