Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13588896 www.bgdnes.bg

Отиде си басът на операта Павел Герджиков

Оперният певец Павел Герджиков почина в неделя, 22-ри януари, на 84-годишна възраст.  Половин век той беше професор в Националната музикална академия по актьорско майсторство и режисура, и забележителен оперен певец в Софийската опера цели 60 години. 

В професионалната музикална кариера на Герджиков фигурират оперна, камерна и кантатно-ораториална музика, както и рецитали със симфонични оркестри на меси, оратории, симфонии. Носител е на ордените "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий", наградите "Марин Големинов", "Златен будилник" на БНР.

Реклама

Майсторството му ще продължава да бъде разпознаваемо в много страни по целия свят, като оперните театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград и др. Поколенията негови възпитаници ще продължават да го смятат за съвременна легенда в оперното изкуство и изтънчен педагог, възпитал десетки оперни артисти и режисьори. Има над 100 роли като солист, сред които Фигаро в "Сватбата на Фигаро", Папагено във "Вълшебната флейта", Галицки в "Княз Игор" и много други. Реализирал е десетки постановки като режисьор.

Звездите от Народния театър Кина и Николай Герджикови са негови баба и дядо, прадядо му Иван Герджиков е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия, негови роднини са също и поетът и драматург Стефан Гечев, писателят и художник проф. Николай Райнов, както и Петко и Пенчо Славейкови, сестра му Мария, по мъж Черкезова, е някогашен музикален импресарио, спомогнал на много наши таланти да пробият в чужбина и Скандинавието, а негов племенник е журналистът от Нова ТВ Иван Черкезов, който в момента живее в Канада.

Професор Герджиков е пожелал да няма поклонение пред тленните му останки и неговите близки ще уважат желанието му. 

Редакцията на "България Днес" изказва съболезнования на роднините на маестрото. Светъл път и поклон пред паметта му!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама