Актрисата Биляна Петринска: Живеем в хаос и враждебност

Приятел
Автор: Зорница Митин

Актрисата Биляна Петринска: Живеем в хаос и враждебност

Не желая да участвам в българското разделение

Коя е тя

Театралната и озвучаваща актриса от Народния театър "Иван Вазов" Биляна Петринска е и певица, и театрален педагог. Завършва Театралния колеж "Любен Гройс", където после преподава 11 години. Участва в сериалите "Английският съсед", "Тя и той", "Връзки", в пиесите "Майстори", "Синята птица", "Калигула". От 19 г. активно се занимава с озвучаване на филми, като първият герой, получил гласа й, е този на Дженифър Лав Хюит като д-р Лиз Уилсън в американската комедия "Гарфийлд". Чуваме я в "Закон и ред", "Шепот от отвъдното", "Престъпни намерения" и мн. др. сериали и филми. Биляна вчера имаше рожден ден, който празнува със семейството си - половинката й Стилян и синът им Адриан, в любимата Италия.

- Биляна, как ангажиран човек като теб чертае ежедневието си?

- Не правя дългосрочни планове занапред, оставям нещата да се случват. Трудно е, защото, признавам, съм контролираща личност - предпочитам да знам какво ми предстои и къде отивам. Обичам да знам посоката, но стигането до крайната й точка може да бъде различно от това, което очаквам. Такива изненади харесвам. А понякога Господ си прави шеги и "точка Б" се измества далеч във времето. Всичко се променя така, че целта, която смяташ да постигнеш, не е точно това, от което имаш нужда. Защото едно е това, което искаме, друго - онова, от което душата ни има необходимостта, за да се развива. Затова и плановете ми са краткосрочни.

- Кои герои те грабват повече - в дублажната или сценичната работа?

- Не бих казала, че има конкретни характери, които да оставят някакво страхотно впечатление и дълбоки следи в мен. Има филми, които ми е приятно да озвучавам. Имало е и се надявам да продължава да има такива, в които независимо от характера на героите ми и какво се изисква от гласа ми опитвам да работя професионално и да ги покрия максимално добре. Работата на озвучаващия актьор е специфична, тъй като е много преплитаща се с работата на сцена. А чувството за ритъм и музикалност, които имам по рождение и успявам да развивам в пеенето си, много ми помагат в тази посока. Усещането за ритъм на словото, играта и цялата история в озвучаването са много важни. Защото ние, озвучаващите актьори, не репетираме! Включваме се в нещо, което виждаме за първи път. Вероятно много хора мислят, че гледаме филма предварително. Не, няма такова нещо! Разбираме на момента героите, които трябва да озвучим. Сядаме зад микрофона, филмът започва и следим появата им, съответно и играта и характера им, тук и сега. Това е много трудно да се прави.

- А имаш ли любими и недолюбвани от теб персонажи за озвучаване?

- Не мога да кажа, че има герои, които не понасям, или такива, в които съм "влюбена". Всичко ми е интересно - от малко дете до баба. Не всеки герой мога да озвучавам заради спецификата на женските тонове, които имам в гласа си. За това се иска музикалност и опитност заради промяната в звученето. Тук идва работата на режисьорите на тона и дублажа, които подбират точните колеги поради спецификата на тембъра им. Те преценяват кой кого да озвучава.

Така че нямам любим образ, но ми е много приятно да чета книги в Сторител, да озвучавам филми за телевизия и голям екран. Обожавам да правя нахсинхрон също, особено в анимацията. Това е много по-различно от озвучаването, защото изричането на думата като звучене трябва да съвпада с моето замълчаване и фразата да е логично завършена. Да изглежда така, че насложеният глас върху този на героя изговаря думите, а не сякаш някой друг говори.

- Как се зареждаш в почивните дни?

- За мен почивката е смяната на средата. Обичам да пътувам, слава Богу и Стилян е така. Това е и една от посоките, в които вече и тримата със сина ни Адриан се чувстваме страхотно, а любимата ни дестинация е Италия. Обичаме да ходим там, да разглеждаме архитектурата, хората, начина им на движение и обличане, да слушаме езика им, който звучи като музика. Не че някога съм мислила да емигрирам или да търся работа в тази държава. Оказа се, че и Стилян е направил така. Другото, което обичаме да правим, е да ходим на театър, концерти, опера.

- Въпреки професията ти?

- Да, релаксирам, когато "съм от другата страна", когато сменя обстановката. Дори Стилян повече от мен обича концертите. Има едно място в Италия, което посещаваме заради него всяка година. Там чудесно релаксираме далеч от българската действителност, която за съжаление до голяма степен не се променя към добро.

Да не забравяме, че актьорската среда натоварва, защото трудът ни е тежък и е сложно да издържиш психически. Затова смятам, че за нашата работа освен талант си трябва и характер. Даже нрав повечко, защото, за да извадиш дарбата си на преден план, ти е необходим жесток стоицизъм. Както и темперамент, който да можеш да каляваш в понякога глупави и нечестни в резултат на възпалено его битки, които не си заслужават и които не бива да те събарят. Това те прави по-силен, по-здрав, по-неуязвим, да. В същото време могат много лесно да те катурнат, ако се вслушваш повече в егото си или опитваш да придобиеш някакво измислено надмощие. Това е нещото, което прави всеки умен и мъдър човек. И този, който опитва да бъде такъв и да възпитава душата си в това, гледа всячески да избягва.

- Ти от какво бягаш?

- Този хаос и враждебна обстановка, в която всички живеем, не води нищо добро нито за нас, нито за децата ни. И на човек не му остава нищо друго, освен да се изолира в някакъв остров, в който да кани, приема и контактува със себеподобни същества. Или дори различни. Но умни и интелигентни. Налага се да подбира хората и средата и да избягва токсините. За съжаление повечето човешки същества бяха принудени да се затворят в себе си и в своеобразна капсула - и заради пандемията, и заради нашата родна българска действителност. Оказва се, че винаги някой друг ни е виновен. Оказва се, че винаги сме разделени. Оказва се, че това не е никакъв проблем за българското общество. Умът ми не побира как все още, през 2023 година, не можем да надскочим разделението "Левски" - ЦСКА, СДС - БСП. Не мога, а и не искам да повярвам в това! Не желая да участвам в тези филми, те не са моите!

Аз искам да надскоча себе си, да се развивам, да бъда много по-здравомислеща, с развита емпатия, подпомагаща и учеща детето си да бъде личност и човек, който има сърце. Който да помага, да развива себе си, да бъде обществено ангажиран, когато порасне, и да бъде по-смел.

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Анита Мейзер  гола на мотор

Анита Мейзер гола на мотор

"Тази снимка ми носи най-добри спомени. Тогава бях на корицата на "Мотомания магазин". Беше много специален ден, а докато ме рисуваха, изпитах сексуална възбуда". Това сподели Анита Мейзер, под снимка на мотор и по

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

"Това не го казвай!" е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира заедно актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино "Люмиер" в София на 12 февруари. Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства

Владо Пенев от маса на маса

Владо Пенев от маса на маса

Актьорът Владо Пенев не спира да купонясва. В продължение на два дни той гостува на Вергов, като му сготви супа и се видя с любимите колеги на любимите места - в ресторанта на Народния театър и в ресторанта на Хилда

Най-четени

Николина Чакърдъкова и дъщеря й Мария:
И двете се гордеем с успехите си

Николина Чакърдъкова и дъщеря й Мария: И двете се гордеем с успехите си

"Осъзнах, че съм пълничка и веднага промених нещата", призна преди концерта си на 11 февруари Николина Чакърдъкова. 53-годишната изпълнителка ще видим в НДК на 11 февруари в два спектакъла заедно с дъщеря й Мария - от 17,00 часа и два часа по-късно. "На 4 февруари пък ще направим едно предпремиерно представление за всички

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Още не мога да разбера с какво я заслужих В момента у нас липсват априлски въстаници Кой е той Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в София. Завършва НГДЕК през 1990 г. Основател и главен редактор на списание "Егоист". Главен редактор на най-големите мъжки списания в България - "Плейбой" и "Максим"

Почина най-възрастната българка

Почина най-възрастната българка

На 110 години  Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка  Доли ЛУКАНОВА Най-възрастният човек в България почина! Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си

Княгиня Калина се връща завинаги

Княгиня Калина се връща завинаги

Навърши 51 г. и започва работа по музея със семейните вещи Княгиня Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари. "След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България", казва княгинята на близките си

Бащата на екранния Баян от "Войната на буквите" Венцислав Върбанов: Гордея се със сина си, жалко, че не стана земеделец!

Бащата на екранния Баян от "Войната на буквите" Венцислав Върбанов: Гордея се със сина си, жалко, че не стана земеделец!

Милионерският татко не глези наследниците си, жена му бе любимка на Версаче "Гордея се с моето момче, от малък има артистични наклонности и всички много му се радваме, че се справя успешно с ролята на Баян във "Войната на буквите". Цялото семейство гледа всяка неделя филма." Това каза бившият земеделски министър по времето на кабинета на Иван

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Валентина е най-грижовната баба

Валентина е най-грижовната баба

Само на 50 г. има 4-месечна внучка  Трима мъже избират победителката в конкурс във видинското село Неговановци Най-добрата и грижовна баба в България се казва Валентина Калинашева. Тя е от видинското село Неговановци. Само на 50 години, жената печели титлата Баба Бъц в конкурс, организиран специално по повод Бабинден на 21 януари

Порнозвезда влиза в "Сървайвър"

Порнозвезда влиза в "Сървайвър"

Не ходи на работа, но изкарва по 500 долара на ден Стефани има нецензурирани клипове в интернет Истинска порнокралица е татуираната мадама, която влиза в новия сезон на "Сървайвър". Стефани Разсолков е сензация в клиповете за възрастни в интернет. Нашарената мацка има десетки нецензурирани видеа, на които прави секс с мъже

Камелия Тодорова: Имахме любов с Ламбо

Камелия Тодорова: Имахме любов с Ламбо

Певицата Камелия Тодорова призна пред Мон Дьо, че със Стефан Данаилов наистина се влюбили по време на снимките на филма "Търновската царица". "И двамата имахме чувства, но любовта ни не се пренесе извън екрана. Който ми каже, че играейки в любовен филм, не се влюбва в партньора си, е лъжец", коментира Тодорова

Дария Симеонова два месеца разделена с мъжа си

Дария Симеонова два месеца разделена с мъжа си

Актрисата Дария Симеонова и съпругът й Антон Бъчваров преживяват драматична раздяла, преди да се оженят. Двамата остават разделени 2 месеца, в които не спират да си говорят и да търсят път един към друг. Дария обаче прави първата крачка към своя любим: "Имах период на оттегляне. Казвах си, че може би той така иска, че ще го преодолея

Най-коментирани

Посрещат Митьо Пищова на нож в Харманли

Посрещат Митьо Пищова на нож в Харманли

Димитър Маринов - Митьо Пищова не бил добре дошъл в Хасково и региона, научи "България Днес". Великотърновският чешит сподели първо за вестника, че през февруари ще прави голям конкурс за миски в легендарния през 90-те комплекс "Приказките" край Харманли. "Пищова е персона нон грата в нашия регион, защото още навремето имаше голям спор с Ирина

Скандал с Пеп праща Кансело в "Байерн"

Скандал с Пеп праща Кансело в "Байерн"

Жоао може да дебютира още днес срещу "Майнц" Скандал между Жоао Кансело и мениджъра на "Манчестър Сити" Джосеп Гуардиола е поводът за изненадващия трансфер на португалеца в "Байерн" (Мюнхен), пишат медиите на Острова. Кансело ще играе първоначално под наем на "Алианц Арена", след което баварците могат да откупят правата му срещу 70 млн. евро

Зара се стопи с йога в Дубай

Зара се стопи с йога в Дубай

Зара от първия "Биг брадър" е пощуряла по йогата, издават нейни фотоси в инстаграм. Разкрепостената ексбрадърка всяка сутрин тича за здраве, кърши полуголо тяло в будистки танци и прави "цигански колела" на плажа. Зара се е вталила драстично и от йога диета, а два дни седмично е на пълна "фотосинтеза"

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

1400 км дирят радиоактивна малка капсулка

1400 км дирят радиоактивна малка капсулка

1400 км път претърсват служители на Австралийската агенция за ядрена безопасност и на минния гигант "Рио Тинто" за изгубена миниатюрна радиоактивна капсула. Предполага се, че капсулата с размери 6 на 8 мм е изпаднала от камион, с който е била превозвана. Тя е била част от уред, използван за измерване на плътността на желязна руда

Анита Мейзер  гола на мотор

Анита Мейзер гола на мотор

"Тази снимка ми носи най-добри спомени. Тогава бях на корицата на "Мотомания магазин". Беше много специален ден, а докато ме рисуваха, изпитах сексуална възбуда". Това сподели Анита Мейзер, под снимка на мотор и по

Мъри Стоилов: Ще играем на пързалки и блата

Мъри Стоилов: Ще играем на пързалки и блата

Треньорът на "Левски" Станимир Стоилов за пореден път се оплака от футболната програма в България. Според Мъри първенството реално ще започне чак през април месец, когато метеорологичните условия са подходящи за игра. Стоилов остана доволен от лагера на "сините" в Дубай и от победата с 4:0 над местния "Гълф Юнайтед" в последната контрола там

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

Скандали и смях с Теодора Духовникова и Захари Бахаров в кино "Люмиер"

"Това не го казвай!" е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира заедно актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино "Люмиер" в София на 12 февруари. Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства

Владо Пенев от маса на маса

Владо Пенев от маса на маса

Актьорът Владо Пенев не спира да купонясва. В продължение на два дни той гостува на Вергов, като му сготви супа и се видя с любимите колеги на любимите места - в ресторанта на Народния театър и в ресторанта на Хилда

Шофьорът, убил 4-годишния Паоло в Стара Загора, иска да бъде реабилитиран

Шофьорът, убил 4-годишния Паоло в Стара Загора, иска да бъде реабилитиран

Георги Сапунджиев, който преди 9 години прегази и уби на място 4-годишния Паоло Иванов в Стара Загора, иска от съда да го реабилитира (да изчисти съдебното му минало). Това потвърди пред журналисти окръжният прокурор на града Дичо Атанасов. Трагичният инцидент се случи на 2 юни 2014 г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в Стара Загора

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Бившата бълдъза на Брендо Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, съди държавното обвинение за 500 хилядарки. Съобщава вестник "Сега". Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, беше обвинена през 2007 г

Силвия Кацарова на разходка с кученце

Силвия Кацарова на разходка с кученце

На разходка с любимото си кученце излезе Силвия Кацарова. Естрадната певица използва всяка възможност, за да се поразходи с домашния си любимец, който много обича. Снимки: България

Диляна Попова се пази от вредни вълни

Диляна Попова се пази от вредни вълни

Много внимателно ползва телефона си Диляна Попова. Актрисата и моделка държи устройството далеч от ухото си, пуска го на високоговорител и говори от разстояние. Така Диляна пази главата си от излъчванията на мобилния телефон, които според последните изследвания може да са вредни. С телефон или не, Попова отново изглежда зашеметяващо

"Спайс гърлс" се събират за коронацията на Чарлс III

"Спайс гърлс" се събират за коронацията на Чарлс III

"Спайс гърлс" - световноизвестната момичешка група от 90-те години на миналия век, ще се събере отново извънредно за коронацията на крал Чарлз III през май, пишат британски медии. Очаква се групата да излезе на сцената в петчленен състав - включително Виктория Бекъм, като част от огромен кралски концерт в рамките на епичното тридневно празненство

20 нови случая на COVID-19 у нас, починали няма

20 нови случая на COVID-19 у нас, починали няма

20 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Починали няма. Това показват данните от Единния информационен портал. Направени са 728 теста, което означава, че делът на положителните проби е 2,7 процента.  Активните случаи са 2 849. Хоспитализирани са 267 души с диагноза COVID-19

Полицията намери изчезналия Мартин на Централна гара в София

Полицията намери изчезналия Мартин на Централна гара в София

Полицията откри изчезналия студент Мартин Георгиев, който беше в неизвестност от 25 януари. Той е открит в София. "Намерен е в района на Централна гара, доколкото разбрах от полицаи от 2-о районно управление", каза майка му София пред "24 часа". Тя обясни, че в момента пътува към сина си. Тръгвала от Пловдив.  Очаквайте подробности

Джокович взе десета титла от Австралия

Джокович взе десета титла от Австралия

Рекордьорът по титли от "Аустрелиън Оупън" Новак Джокович завоюва безпрецедентен десети трофей в Мелбърн. Той удари във финала Стефанос Циципас без да му даде нито сет - 6:3, 7:6(4), 7:6(5). Интересното е, че Ноле загуби само един единствен сет в целия турнир. Сърбинът спечели първата част с 6:3 рутнно само за 36 минути чрез ранен пробив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Будна мечка стресна село

Будна мечка стресна село

Мечка, която не спи зимен сън, сериозно стресна жителите на смолянското село Могилица. Местните хора забелязват, че върху новонатрупания сняг има стъпки от хищник. По техни думи става въпрос за малка по размери мечка, но се чудят защо по това време на годината косматият бозайник не се е отдал на зимен сън

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече