Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13597884 www.bgdnes.bg

Троянската луканка е най-хубава!

Върви с отлежало червено вино или блага ракийка, казват в града след признанието от Европа 

Доли ЛУКАНОВА

"Троянската луканка е най-добрата! Много се радваме, че получи признание. Няма нещо при нас, което да не е на ниво и да не е както трябва!"

Реклама

Това заяви уверено пред "България Днес" Станка Марешка от читалището в Троян. Коментарът й е по повод новината, че Европейската комисия одобри вписването на мезето в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. Това го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

"Много хубава новина! Чудесно е, когато повече такива продукти се сертифицират. Градът ни е странен, интересен и хората се радват по свой си начин. Характерът на троянци е силно еснафски, което прави града ни много жив", допълва пред вестника Иванка Църова, която е инженер-технолог и дълги години преподава "Ресторантьорство и хотелиерство" в балканското градче.

Самото наименование "Троянска" произхожда етимологично от името на града, където за първи път деликатесът е произведен и популяризиран от майстор Илия Таслаков. Майсторът е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. именно троянецът внася у нас първите машини за мелене на месо.

"В миналото в колбаса се е слагало и лук, затова е наречен луканка. Това е великолепен колбас, направен от много качествено месо и хубави подправки", допълва гордо Църова.

Троянската луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо и натурални подправки. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване я прави уникален за България продукт.

"Върви най-много с троянска сливова, няма какво да се дискутира изобщо, може и с блага греяна ракия", завършва на свой ред Станка.

Реклама
Реклама
Реклама