Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13605261 www.bgdnes.bg

Българин сред главатарите на престъпна банда в ЕС

Европейската прокуратура ексклузивно пред "България Днес"

Кюстендилски шеф на фирма е в схемата с данъчните измами за 32 млн. евро

Българин се оказа сред тарторите на престъпна група за данъчни измами за 32 милиона евро, която разкри Европейската прокуратура.

"Заловеният българин е издирен и локализиран в България, след което са направени обиски на имоти свързани с него, а той е арестуван. Задържаният по подозрения за участие в мащабната схема за ДДС измами е директор на голяма фирма." Това казаха ексклузивно за "България Днес" от седалището на Европейската прокуратура в Брюксел.

Реклама

От институцията допълват, че немските власти в Мюнхен издирват 46-годишния нашенец за тежки данъчни измами. Европейската заповед за арест е пусната от съд в Мюнхен в началото на тази година.

От офиса на Лаура Кьовеши допълват, че акцията продължава и се очакват нови действия през следващите няколко седмици.
"Много е вероятно това да не е последното действие от наша страна по този случай. Нещата ще се развиват в следващите дни", поясниха от европрокуратурата.
Разследването срещу международната организирана престъпна група, в която един от главатарите е българин, започва на 1 юни 2021 г. Първият арест, свързан с данъчните измами за милиони евро, става през август 2021 г., но в коя държава, не разкриват от европрокуратурата. Операцията е мащабна и разследването и подготовката на европрокуратурата за арестите и събирането на доказателства отнема доста време.

В хода на акцията срещу трансграничните измами с ДДС в 10 държави от ЕС участват служители на Главна дирекция "Национална полиция", но неотлъчно до родните полицаи присъства и прокурор от Германия, който е дошъл специално за ареста на нашенеца, за да се увери, че всичко ще протече както трябва.

По време на операцията са извършени 61 претърсвания на офиси и домове на заподозрени, в това число и няколко имота на кюстендилеца. Задържаните към момента са петима.
Операцията се нарича "Дисплей" и се проведе едновременно в България, Австрия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Холандия, Словакия и Словения. Петимата арестувани са заловени в България, Чехия и Словакия.

Престъпната дейност на групата, която стои зад схемата, е довела до приблизителни щети от 32 милиона евро, но могат да се окажат и по-сериозни.
"Предстои да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените missing traders (липсващи търговци) в цяла Европа", допълват от офиса на Лаура Кьовеши.

Схемата с "липсващ търговец" е следната. Тази измама се нарича още вътреобщностна данъчна измама при целенасочено избягване на плащане на ДДС при вътреобщностни доставки. Типично за дружеството ,"липсващ търговец" е, че то е "подставено" лице, регистрирано по ДДС, което декларира привидни доставки като получател на стоки без данъчен кредит от нерегистрирани лица. След това декларира привидни доставки с начислен ДДС и изкуствено формира данъчен кредит. Прикрива сделки, реално осъществени между нерегистрираните лица - производители и големи преработвателни дружества или търговци на едро, които се явяват техни преки доставчици. Понятието "липсващ търговец" идва от това, че в крайна сметка бандитът изчезва с ДДС-то.
Казано по-ясно, измамниците начисляват ДДС, което няма, държавата им го връща и в крайна сметка получават пари, които никога не са платили.
В момента нашенецът е задържан за 72 часа с постановление на окръжен прокурор в Кюстендил.
Очаква се официален превод на немските документи, отнасящи се за издирването му, и тогава ще бъде поискано от съда постоянното му задържане под стража. Впоследствие и евентуалната му екстрадиция в Германия, където да бъде съден.

 

Взаимодействие

"От прокурор на Европейската прокуратура в Германия у нас са възложени действия по разследването, които са реализирани на територията на област Кюстендил и са проведени под надзора на подпомагащ европейски делегиран прокурор от офиса на Европейската прокуратура в България.", казват от Главна дирекция "Национална полиция",

Реклама
Реклама
Реклама