Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13690725 www.bgdnes.bg

Отстреляните глухари са гордост за царете

Ловджийски лакърдии в двореца

С гръмнати трофеи са се фукали Фердинанд и Борис III

Ловджийските лакърдии, както е известно, край нямат, а с всяка чаша вино стават все по-цветни и вълнуващи. Разбеснели се глигани, мечки-стръвници, вълци, големи като тигри, и други страшилища вилнеят из разказите за подвизи на авджиите, докато очите на слушателя все повече се опулват и той само повтаря: "А стига бе".

Царственият лов, оказва се, е този на глухари. Не че коронованите особи и приближените им не са отстрелвали и сериозни зверове, но гордостта са глухарите. Който не вярва, да иде в двореца Царска Бистрица в Боровец. Музейната експозиция там е настанена в бившите конюшни и е нещо между етнографска сбирка и художествена експозиция. Всъщност посетителят вижда някои от нещата, използвани още от цар Фердинанд и сина му Борис III, традиционни облекла и носии.

Реклама

В студените дни гостът търси топлината на чайната, а в нея са окачени няколко ловни трофея, безспорно любопитни. Малцина се заглеждат, за да видят, че на тях са написани някакви букви, дати и имена я на градове или села, я на местности. Те указват кой, кога и къде е отстрелял дадения трофей, разбира се, става дума само за царете и членовете на техните семейства, разказват служителите на двореца. И на раздумка на по чаша дъхав планински чай се отпускат да пояснят защо глухарят е толкова ценен и смятан за царствен улов. Тази птица, наричана иначе див петел, изобщо не е глуха. Но в размножителния си период наистина оглушава в даден момент. Това се случва между края на април и началото на юни, при това само за час-два по изгрев слънце. Тогава красивият мъжкар пее любовните си песни, или, иначе казано, "токува". През това време за него не съществува нищо друго, освен нагона да се чифтоса, и нито чува, нито вижда. Затова и ловецът трябва да е на пусия още през нощта и да открие токуващия глухар, което си е трудна работа и далеч не всеки излет завършва с успех. Иначе дивият петел е много плашлив и потаен, има остър слух и зрение и умее да се крие чудесно. Да бъде отстрелян през друго време от годината си е направо чудо, обясняват местни авджии.

А династията на Сакскобургготите е славна с торфеите си, но и с усилията за опазване на природата. Фердинанд е бил обсебен от естествената история и е основателят и строителят на Националния природонаучен музей в София. Немалка част от експонатите в него са донесени или осигурени от самия монарх, а по-късно и наследникът му Борис III продължава делото на баща си и в тази посока.

ВЕЦ подава ток от 1914 г.

Голяма част от електрозахранването на Царска Бистрица и до днес е с ток от собствена ВЕЦ.

Централата е построена през далечната 1912 г., но монтирана в тогавашната Чамкория две години по-късно. Използвани са части и турбина на марката "Сименс", които си работят почти в оригиналния вид и сега. Години по-късно от фирмата отправят молба да изложат машината в техния музей, но тя е отклонена и реликвата произвежда електричество денонощно.

В света има само още една подобна и работеща ВЕЦ на такава достолепна възраст и се намира в Словения.

Последният улов на принц Кирил

Братът на цар Борис III принц Кирил изобщо не остава в сянка, що се отнася до страстта към природата и лова. Ако не последният, то поне един от последните му трофей е, нищо чудно, глухар. Отстрелян е в началото на юни 1945 в местността Овнарско над с. Годераци.

Разбира се, сред трофеите има и глигани, елени и сръндаци. Принцеса Надежда, най-малкото дете на цар Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, също е била изкушена от лова, при това от съвсем млада. Под нейния мерник е паднал и един прекрасен сръндак на 24 юли 1917 г.

В самия дворец се намират още над сто ловни трофея, запазени по личното нареждане на някогашния пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. Преди това някои са окрадени, но Тато, който лично почивал там, оценил богатството и наредил да бъде запазено и обгрижвано чак до ноември 1990 г.

Реклама
Реклама
Реклама