Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14044680 www.bgdnes.bg

Вижте любопитната съдба на случайно открити шедьоври на изкуството

До 50 милиона евро може да достигне цената на откритата в София картина на американския художник Джаксън Полак! Произведението е намерено при акция срещу престъпна група за трафик на културни ценности, в която е участвал и българин. Автентичността на творбата е потвърдена от експерти от Националната художествена галерия. Те установяват, че картината е от 1949 г. и не е била каталогизирана.

Любопитна е съдбата на редица шедьоври на изкуството, които поради една или друга причина са престоявали по мазета и тавани вместо да събират погледите в известните музеи, провери "България Днес".

Реклама

През 2014 г. теч на таванско помещение в Тулуза разкрива отдавна изгубена картина на италианския майстор Караваджо. Тя е нарисувана през 1607 г. и обрисува библейската героиня Юдит, обезглавяваща асирийския военачалник Холоферн. Чак 407 г. по-късно е открита от собствениците на къща, които търсели откъде им тече таванът. Експерти установили, че картината престояла там поне 100 г., но била запзена изненадващо добре. След като потвърдиха автентичността й, специалистите прогнозираха цена около 150 млн. евро.

Куриозен е и случаят с една от най-известните картини на Густав Климт – "Портрет на дама". Тя е открита при ремонтни работи в стените на галерията за модерно изкуство "Ричи Олди" в Пиаченца край Милано, откъдето беше открадната през 1997 г. На случайната, но изключително важна и скъпа находка попада градинар. Той се натъкнал на кухина, скрита под бръшляна и открил известната картина до чувал с боклуци.

Предполага се, че крадците са оставили плячката в дупката с намерението да я изнесат по-късно, но са се уплашили от шума, който се вдига. Според италианската преса това е втората най-издирвана картина в света. Стойността й се оценява на 60 милиона евро. Автентичността й се потвърждава, след като на гърба й са открити марки от изложбите, в които е участвала.

Преди две години картина на Жан Оноре Фрагонар е открита случайно в апартамент във френския департамент Марна. Творбата от 18 век "Четящият философ", оценявана на приблизителна стойност 1,5 – 2 милиона евро, е намерена по време на инвентаризация на наследство. Експерти установяват, че тя е престояла в жилището поне един век. Авторството й е доказано благодарение на открит подпис на гърба на платното с курсив "Фрагонар".

Две картини на Винсент ван Гог, откраднати от музей в Амстердам преди цели 14 години, са открити от италианските власти в Неапол, предаде The Guardian. При акция срещу Камората са намерени две картини на Ван Гог. Това са нарисуваната през 1882 г. "Гледка към морето в Шевенинген" и "Конгрегация за напускането на реформираната църква в Нюен" от 1884 г. Те са били скрити в един от имотите на международния наркокартел в Кастеламаре ди Стабия, близо до Неапол. "Когато ги открихме, не повярвахме на очите си", признава служител на италианската полиция. Автентичността на картините е потвърдена от експерт от музея на Ван Гог в Амстердам, откъдето са откраднати през 2002 г. Кражбата се смята за един от най-скандалните обири в света на изкуството през последните години. Обирджиите са влезли през тавана на музея и са заобиколили камерите. Двама души са осъдени за посегателството през 2004 г., но творбите се намират едва през 2016 г.

Интересна е и съдбата на произведението на Рембранд "Портрет на Исус". То е било продадено едва за 500 долара от затънал в дългове мъж на бизнесмен от Лиеж. Договорката е станала в местен бар. Когато бизнесменът решил да провери платното при специалист, се оказало, че то е дело на знаменития художник, а цената й достига 30 млн. евро.

Четете още

Картина на Джаксън Полак за 50 млн. евро откриха антимафиотите

Картина на Джаксън Полак за 50 млн. евро откриха антимафиотите

Изследователят д-р Искрен Красимиров:  Поп Кръстю не е предал Левски!

Изследователят д-р Искрен Красимиров: Поп Кръстю не е предал Левски!

Реклама
Реклама
Реклама