Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14047597 www.bgdnes.bg

Нова драма с разменените бебета

Всичко е доказано, само бавят процеса, казват адвокатите на двете майки

От "Шейново" твърдят, че не е ясно кое и как се е случило

Нова драма се заформи с разменените бебета. Неочаквано болница "Шейново" се отметна от признанието си, че това се е случило при тях? Адвокатът на лечебното заведение Вили Костадинова обяви пред "България Днес", че не е доказано къде се е случила размяната на пеленачетата. Дали е в болницата, или извън нея.

Това е в пълен противовес с това, което обяви преди време директорът на АГ "Шейново" д-р Румен Велев. Той призна, че размяната е станала в болницата и даже наказа за това няколко човека от екипа на лечебното заведение. Според адвокат Костадинова обаче не е ясно дали дисциплинарно наказаните медици са замесени в размяната на бебоците и са получили санкция за това.

Реклама

"Няма нищо доказано на 100%. Медицинските лица от "Шейново" са наказани след вътрешната проверка, но не заради абсолютно подкрепено с доказателства нарушение. Това предстои да установи разследването", разясни пред "България Днес" адвокат Костадинова. Според защитника на болницата разследването тече и предстои да бъде изяснено как и къде точно се е случила размяната.

"Няма нищо категорично, нищо не е доказано и може много да се спекулира", заключва Костадинова.

Не на това мнение са защитниците на семействата, които отглеждаха чуждо бебе в рамките на 4 месеца. Адвокатите Тодор Мангъров и Стоян Стойков смятат, че изказването на адвоката на "Шейново" е с цел да се бави процесът.

"Не е нужно да доказваме къде точно е станала размяната на бебетата. "Шейново" вече си признаха, че това се е случило при тях. Всичко това са маневри, за да се точи делото и да си правят пиар", коментира новата ситуация пред "България Днес" адвокат Стойков.

На същото мнение е и колегата му Тодор Мангъров. И той е категоричен, че вече е доказано къде е станала размяната.

"Технически е невъзможно бебетата да са разменени някъде другаде освен в самата болница. Участието на замесените медицински лица вече е доказано. Имаше и наказани. Новите версии сега се пускат, защото от болницата отказват споразумение и искат делото да се точи дълго в съда. Процесът ще тече минимум 2 години, ако не и повече", категоричен е адвокат Мангъров.

Прецедентът с разменените бебета разтърси страната в края на декември миналата година. Кашата в АГ "Шейново" започва, когато една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа вече два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е чуждо! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват грешката, която са направили. Установено е, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на майката. Така се прави заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

Дали "Шейново" ще се отметне от думите си и как ще обяснява наказаните медицински лица и установените грешки с гривните на майките и на бебетата, предстои да разберем. Очаква се делото да започне скоро и да продължи доста дълго.

Реклама
Реклама
Реклама