Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14050854 www.bgdnes.bg

Св. мъченици от манастира "Свети Сава". Арабски грабители търсят злато в скромната обител

Грабителите от Арабския полуостров търсят злато в скромната обител

От VII или най-късно началото на VIII век околностите на Йерусалим непрестанно са подлагани на нападения от сарацински монаси в продължение на стотици години. Те не щадят дори мирните отшелнически обители, макар в тях да са живеели пустинници, които са нямали никакви земни богатства и освен това са били християни - защитена религия според ислямското право.


Веднъж по време на самото всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата "Св. Сава" пристига слух, че варварите, строени в голямо множество, се готвят да нападнат обителите. Братята решават да не се оттеглят от лаврата, понеже са отдадени всецяло на Господа и приживе са мъртви за света. Те не се боят от вероятната гибел. Започват да се молят още по-пламенно, готвейки се да преминат в по-добрия живот.
Действително на Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападат манастира и веднага убиват няколко иноци. Другите събират в църквата и започват да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища: "Откупете себе си и църквата си с четиристотин жълтици - обявяват варварите на светите отци, - иначе всички ще бъдете избити!"
"Не проливайте напразно кръвта ни - кротко отговарят иноците. - Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите."


Варварите не вярват на тези думи и чрез мъчения искат да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им.
В обителта е разположена пещера, в която някога се подвизавал св. Сава, основателят на лаврата. В нея пиратите затварят всички иноци и пред входа на пещерата натрупват сухи клони и запалват огромна клада. Монасите се задушават от смрад и дим, а варварите продължават да ги питат за скритите съкровища, но в отговор чуват само молитви към Бога от задушаващите се братя.
Осемнадесет души умират от задушаване в пещерата; други са посечени с меч или по друг начин мъчени до смърт. Известни на църквата са само имената на Йоан, Сергий и Патракий. Паметта на всички тези мъченици се чества на 20 март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама