Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14072170 www.bgdnes.bg

Измъкнаха риба от времето на динозаврите

10-килограмова есетра изплува от водите на язовир "Огоста"

Праисторически вид риба бе уловен от водите на язовир "Огоста" край Монтана, научи "България Днес". Водното създание е дълго над метър и тежко над 10 килограма. Става въпрос за руска есетра. С изключително рядката слука се похвали популярният риболовец Миленко Стойчев, който е специалист в спининга с изкуствени примамки. Той обикалял водоема с лодката си, когато внезапно чудовищната риба атакувала стръвта. Последвала голяма борба.

"Замятах на силикон - 13 см Slender Scoop Shad, с 20-грамова джиг глава. Дълбочината беше около 25 метра. След като се закачи, рибата първоначално тръгна нагоре, после се задърпа жестоко. Беше изключително борбена. Такава битка водих, каквато не ми се е случвало отдавна", разказва Миленко.

Реклама

"На същия язовир скоро хванах 24-килограмов сом, но си мисля, че есетрата имаше повече сили от сома. По моя преценка тази есетра тежеше около 10 кг, а на дължина беше към 1,20 м. Не съм я претеглил, защото не ми се искаше да я нараня или стресирам. Предпочетох по най-бързия начин да й върна свободата", обяснява Стойчев. 

По принцип есетрите са морски риби, които обаче навлизат и в големите реки, за да хвърлят хайвер. В някои от големите ни язовири бяха пуснати есетри при зарибителни акции. Освен в "Огоста" такива риби плуват още в яз. "Копринка" и яз. "Кърджали". Очевидно те са намерили подходящо местообитание и достатъчно хранителни запаси, за да оцеляват и дори да растат до трофейни размери.

Есетровите риби са едни от най-древните гръбначни животни на планетата. Откривани са вкаменени останки отпреди 200 милиона години в периода горна креда, т.е. от времето на динозаврите. Характерен за тези риби е хрущялният вътрешен скелет. Имат удължено тяло, изтъняващо към опашката. То е покрито с рогови образувания с различни по форма и големина шипове. Есетрите имат четири мустачки - уникални осезателни органи, които предшестват беззъбата уста.

В България се срещат 7 вида есетрови риби, но най-значителен е броят на моруната, руската есетра и чигата, като популацията им е основно в река Дунав. Повечето видове са преходни - преминават от солени в сладки води и обратно. Изключение е чигата, която прекарва целия си живот в реки.

Есетрите са най-застрашените риби в световен мащаб, с малко останали естествени местообитания. В последните години броят на диви есетри драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на реката и замърсяване на водата. Руската есетра обикновено достига тегло от 30 кг, но в редки случаи може да стане дори и до 100 кг.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Как да уловим есетра

Как да уловим есетра

Спасяват бялата есетра

Спасяват бялата есетра

Хванаха бебе моруна в Черно море
Хванаха бебе моруна в Черно море

Хванаха бебе моруна в Черно море

Дунавската русалка изчезна

Дунавската русалка изчезна

Реклама
Реклама
Реклама