Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14097463 www.bgdnes.bg

Какво ще стане утре?! Киев гони руските попове

Какво ще стане утре?! звезда

Възможни провокации в Печерската лавра

Киев гони руските попове - заг.

Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват"

Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква.
Киево-печерската лавра е дългогодишен камък на раздора между руското духовенство, от една страна, и Православната църква на Украйна, както и държавните власти, от друга. Основана през 1051 г. от княз Ярослав Мудрий, тя представлява огромен комплекс от църкви, манастирски сгради и катакомби. След октомврийския преврат от 1917 г. е национализирана и превърната в музей на атеизма. В началото на нацистката окупация на украинската столица (19.09.1941 - 06.11.1943) за кратко отваря врати, но на 3 ноември 1941 г. главният й храм - Успенският събор - е взривен. След Втората световна война Киево-печерската лавра отново е музей на атеизма. Става действаща отново през 1990 г. и оттогава е под контрола на Руската православна църква (РПЦ), която в Украйна номинално е автономна и се нарича Украинска православна църква - Московски патриархат (УПЦ-МП).

Реклама

През 90-те години на миналия век независимото украинско духовенство прави опити да си я върне, но безуспешно. Тъй като комплексът се води културен резерват, формален собственик е украинската държава. А тя отдава обекта за стопанисване на Руската православна църква.
След началото на руската инвазия в Украйна спорът се разгаря с нова сила. Първоначално властите са сдържани и не желаят да създават религиозно разделение в обществото. Скандалът ескалира допълнително през есента на миналата година - по време на църковна служба свещениците пеят "Звън се носи над Русия, пробужда се майчица Рус". Провокативното песнопение е последвано от полицейска акция.

В лаврата са открити множество книги с руско шовинистко съдържание. Върховната Рада разглежда въпроса за тотална забрана на РПЦ (УПЦ-МП), но до момента не е взето решение. За сметка на това държавата и Украинската православна църква (ПЦУ) предприемат ефективни действия да установят контрол над лаврата. На 7 януари 2023 митрополит Епифаний - глава на ПЦУ, отслужва коледна литургия. Малко след това в лаврата е регистрирано монашеско братство, принадлежащо към украинската църква. Последното е проформа или ще бъде проформа поне до утре - манастирът все още се владее от РПЦ. На монасите е връчено предизвестие, че от 29.03 трябва или да напуснат, или да преминат към ПЦУ. Значителни части от комплекса са заградени от полиция. Контролът над тях е поет от държавата. Главата на РПЦ в Украйна митрополит Онуфрий обещава, че монасите ще "воюват за църквата" и няма да се подчинят на заповедта". Заканата му създава опасения от кървави разправи по време на изселването. В сряда в комплекса ще бъдат разположени допълнителни полицейски сили.

Бой в Софийския събор

Евентуални юмручни разправи в лаврата няма да са първото физическо стълкновение в църковната история на Украйна.
Най-прочутото меле се разиграва на 10 ноември 1993 г. в прочутата катедрала "Св. София" (Софийски събор) между полицията и сектата Бяло братство. Последната е създадена в началото на 90-те от аферистите Мария Цвигун и Виктор Кривоногов. Цвигун се представя с името Мария Деви Христос и твърди, че е преродената Богородица. Обикаля Украйна, Русия, Полша и България, за да набира членове за шарлатанския си култ. 10 ноември 1993 г. е обявен от Мария Деви Христос и Кривоногов за края на света. С няколкостотин свои привърженици те се опитват да окупират Софийския събор, да проведат сектантски молебен и да запалят храма. Намеренията им са осуетени от полицията, а десетки представители на братството отнасят по един хубав бой и са арестувани. Кривоногов и Цвигун са пуснати от затвора през 1996 г. Съдбата им към настоящия момент не е известна.

Реклама
Реклама