Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14128045 www.bgdnes.bg

Двама старци възкресяват запустяло село

Завръщане след седем десетилетия

75-годишните пенсионери пазаруват от съседно населено място 

Доли ЛУКАНОВА

Пенсионери възкресяват изоставено село! Двама стари мъже решиха да се заселят в напълно обезлюденото населено място Клъшка река край Велико Търново.

Мястото е загубило всички свои 200 жители, които са го населявали през 50-те години на миналия век. Кокетните български къщи отдавна са се предали на времето и природните стихии. В шубраци и бурени са потънали кметството и смесеният магазин. Училището е продадено преди 10 години за под 10 хил. лв. на голяма фирма, която има намерение да си строи лятна резиденция там. Въпреки разрушенията двамата пенсионери решават да запретнат ръкави и да вдъхнат нов живот на населеното място.

Реклама

"Става дума за двама пенсионери, които са се върнали в наследствените си къщи. От години не е имало постоянно присъствие в селото. Пътищата са калдъръмени, обхватът на мобилните телефони често се губи, няма училище, детска градина. Това отказва младите. Хубаво е, че поне тези мъже са решили да прекарат старините си тук", коментира пред "България Днес" Янко Първанов, който е кметски наместник на съседното село Вонеща вода.

Управникът уточнява, че в Клъшка река много често се отбива и възрастна жена, която отглежда пчели в свой имот. Къща там има още един мъж на средна възраст, но той се отбива значително по-рядко, за да нагледа имота си.

"Няма магазин в селото. За да си напазаруват необходимите продукти, мъжете ходят до съседното село Райковци", допълва Първанов.

Населеното място се намира на пешеходното разстояние от 2 км от Клъшка река. Пенсионерите ходят два пъти в седмицата да си набавят необходимите неща и се връщат отново в призрачното село.

Говори се, че населеното място е едно от най-старите в района. Преданията казват, че тук се преселил боляринът Драгия при падането на Търновското царство под турска власт. Така било възникнало и името на селото и реката - по името на дрехата, с която бил облечен - клъшник (дълга роба без ръкави). По-късно, през XVI век, се заселват и други българи, гонени от турците. Според историци от региона са излезли много знайни и незнайни хайдути и войводи.

Реклама
Реклама
Реклама