Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14574559 www.bgdnes.bg

ЧУДО в България! Изкуствен интелект произвежда вино

Феномен в родно село! 

Следи за болести и паразити, мери температурата и напътства агрономите 

Доли ЛУКАНОВА

Изкуствен интелект произвежда вино в родна изба! Не става въпрос за сюжет на нов научнофантастичен филм, а за реална симбиоза между човек и машина в пазарджишкото село Црънча.

Избата на Даниел Русев е пример колко бързо може да се случи цифровизацията още с първите стъпки във винопроизводството. В началото компютърният гений, който наследява поминъка на дядо си, няма никаква идея как се случва процесът по отглеждане и ферментация на гроздето. Знанията и лозята на дядо Мишо мотивират внука му да съживи традицията в семейството, но този път професионално и с осъвременяване на процесите с помощта на изкуствен интелект.

Реклама

"Започнахме да се занимаваме с винопроизводство преди няколко години. В началото нямахме опит и нямаше кой да ни помага. Беше трудно. С помощта на изкуствения интелект нещата са много по-лесни. Бихме помогнали и на други хора, защото в този процес всяка стъпка е от изключително значение", коментира пред "България Днес" ИТ специалистът и винар Даниел.

Семейството се възползва от дигиталния разум в няколко направления. Иновациите започват още от лозята. За да се справят с вредителите и болестите по растенията, Русеви следят дигитално определени параметри като влажност, температура, валежи.

"С помощта на изкуствения интелект много прецизно може да прогнозираме правилните моменти, в които да използваме растителна защита. Автоматично предвиждаме моментите, в които да пръскаме, и по този начин много намаляваме дозата на препаратите", обяснява агрономът, който си сътрудници и с експерти от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Русеви са избрали да използват безпилотен апарат за обработка на лозята. Авиационното пръскане се осъществява с много малки капки и обхваща по-големи територии. По-интересното е, че Даниел се възползва от специална карта, която се зарежда в дрона. Тази модернизация е създадена на базата на сателитни изображения, които фиксират по-изсъхналите листа например и сигнализират на дрона, че на това място трябва да се наблегне повече с препарата.

Изкуственият ум започва да работи с пълна сила вътре в самата изба, по време на ферментацията. Даниел успява да измайстори устройство, което може да замени човека и да напътства всеки, който има желание да се занимава с винопроизводство.

"Създадохме ай ти устройство, в което има комуникация, батерия, сензори за температура и жироскоп. Затваря се в един цилиндър, който се пуска да плува във виното. Когато започне ферментацията, това устройство ни помага да следим процеса на разграждане на захарите в реално време", споделя научните си тайни Даниел.

Реклама

Традиционно това се прави от човек, който трябва да източи половин-един литър вино, поставя в него аерометър, който се клатушка около 10 минути, след което се изследва течността, за да се разбере докъде е стигнала ферментацията и колко време още е нужно на виното, за да стане пивко. Тази течност не може да бъде върната при останалата и трябва да се изхвърли.

"На нас не ни се налага да изхвърляме нищо. Може да следим по всяко време през телефона си как върви процесът на ферментация", допълва Русев.

Комплект към това изобретение е контролер, който се свързва с терморизата на самия съд, в който ферментира гроздето. По този начин температурата може да се контролира според нуждите. Традиционно винарите настройват градусите на 13 и ги оставят така по време на целия процес.

"Дрождите, които отговарят за аромата на виното, са живи организми. Трябва да им създадеш оптимална среда, ако искаш да вземеш най-доброто от тях. Затова, докато тръгне ферментацията, температурата трябва да е малко по-висока. Когато наберат сериозна популация, започнат да изяждат захарите и ферментацията протича много активно, системата го отчита, автоматично намалява температурата, за да може да ги успокои и по този начин да имаме плавна ферментация и хубаво вино", разказва още за процеса Даниел.

По думите му всъщност технологията не е само за вино, а може да се ползва за всяко нещо, което ферментира. Съществува идея изкуственият интелект да влезе и в производството на хляб, като помогне най-вече за процеса на втасване на тестото, което е ключово за насъщния.

Онлайн асистент изпраща съобщения за проверки

Даниел Русев е събрал цялата информация и съвети в едно приложение, което е свързано със системата му за вино. Чрез него мъжът получава съобщения на телефона или компютъра, които му напомнят да провери качеството на виното например. Ако нещо не е наред, можеш да сигнализираш на онлайн асистента и той да ти даде правилния отговор за следващите стъпки, които да подобрят течността.

Реклама