Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17512277 www.bgdnes.bg

Певецът Борис Комитов: Райко Дамянов спасява Тодор Живков от разстрел

Дъщеря му е била голямата любов на Коста Цонев, неговият син Дамян Дамянов живя като червен принц, но издъхна парализиран и самотен в старчески дом, казва любимецът на Йорданка Христова 

Певецът от Пловдив Борис Комитов, който е един от любимите изпълнители на естрадната легенда Йорданка Христова, разкри преди всички за "България Днес" неизвестни подробности за живота и смъртта на една от последните издънки на комунистическата номенклатура - Дамян Дамянов. Синът на видния партиен функционер преди 10 ноември издъхна наскоро, като последните две години от живота си е прекарал самотен и изоставен от близките си в старчески дом в София.

Реклама

"Райко Дамянов и семейството му са живели първо на столичната улица "Тулово". Апартаментът беше огромен, много често съм ходил у тях, а преди 9 септември 1944 г. е принадлежал на Буров, но бащата на Дамян казваше, че са го купили от тогавашния народен съвет. Когато са се настанявали там, е бил празен, не са изгонвали никого. Въпреки това им го взеха след 10 ноември. И Дамян се принуди да излезе на квартира, на улица "Оборище", разказва Борис Комитов.

Именно там, на терасата на това жилище, Дамянов-син получава инсулт и пада на терасата. В квартирата няма никой и той остава да лежи близо 24 часа навън на студа. Това се оказва фатално за страдащия от болестта на Бехтерев наследник на мастития БКП функционер. "Един негов приятел от София, Антон, почва да го търси, разбиват вратата и го откарват в болница, парализиран от кръста надолу, така и не се оправи. Затова се наложи да го настанят в старчески дом. Там си отиде Дамян. Последните години от живота си той нямаше пари, защото не е работил, имаше големи търкания със сестра си. Не искаше да чуе за нея, защото приживе е искала от майка им да припише на нея апартамента им на "Тулово" и да вкара Дамян в лудница. Тази жена е била актриса в Театъра на армията, чувал съм, че мъжът й не бил случаен човек. От семейство Дамянови знам, че е била красавица и голямата любов на Коста Цонев. Навремето той непрекъснато е бил у тях. Но моят покоен приятел наричаше сестра си "дявол" и настръхваше само когато се споменеше за нея", разкрива Борис Комитов.

По думите му в дома на Дамянови никога не се говорело за политика. Главата на фамилията подозирал, че са монтирали микрофони в апартамента и избягвал всякакви коментари на "опасни теми".

"Райко Дамянов се страхуваше много само от двама души - генерал Мирчо Спасов и Тодор Живков. Когато Райко Дамянов е бил секретар на нелегалната БКП, Живков е бил още никой. И понеже става едно предателство, а само Дамянов и Живков са знаели за явката, комунистическите им другари подозираха, че Тодор Живков е бил агент на Гешев и Райко Дамянов го крие в пловдивското село на жена си. "Тодоре, другарите те търсят да те убият", казал му той и го скрил. А Райко Дамянов е бил на много висок държавен пост по времето на Вълко Червенков, бил е много близък с него и с Антон Югов. Но Живков му предлага да напише доклада за Априлския пленум, в който да изобличи култа към тях, и Дамянов категорично отказва. "Аз не съм предател!", отговорил той и Тодор Живков го сваля от поста му и го прави шеф на Славянския комитет", казва още любимият изпълнител на Данчето Христова.

Борис Комитов си спомня какво му е споделял за родителите си и семейство Живкови Дамян Дамянов. "На улица "Тулово", в същата кооперация, имаше таван Владимир Живков, сина на Тодор Живков. Там според Дамян е водил приятелките си. Той се познаваше от дете и с Владимир, и с Людмила. Отначало Дамянови живеят в кооперация на улица "Оборище", където живее със семейството си и Тодор Живков. Дамян е играл с тях. Но после не поддържаше контакти с тях, както и с хората от своята черга. Интересуваше се основно от жени. И беше голям меломан. Дамян притежаваше може би най-голямата колекция от плочи на западни певци и музиканти в София", доверява Комитов.

За съжаление потомъкът на червения велможа се разделя и с уникалната си колекция, и с огромното количество картини на най-известните БГ майстори на живописта. "Продаде много платна на Майстора, на Златю Бояджиев... Имаше много красив сервиз от китайски порцелан, подарен на баща му от Мао Цзедун, Дамян продаде и него. Същата съдба имаше и златният часовник на Юрий Гагарин. Когато е на посещение у нас, първият съветски космонавт се среща с първите мъже на тогавашна България и техните деца. И подарява на сина на Райко Дамянов златен часовник. Той обаче го продаде", споделя още пловдивският певец.

Реклама
Реклама
Реклама