Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17818806 www.bgdnes.bg

Откриха мистично село под магистрала

Намериха жилище с отоплително съоръжение 

Вкопани постройки от османско време под бъдещото скоростно трасе между Русе и Велико Търново 

Мистично село, за което от години говорят местни жители, е открито край русенското село Ценово.

Реклама

Уникалните археологически находки са намерени в трасето на строящата се бъдеща магистрала, която трябва да свърже Русе и Велико Търново.

"Приключиха предварителните спасителни археологически разкопки на обект, намиращ се в землището на село Ценово, който попада в трасето на новостроящата се автомагистрала Русе - Велико Търново. За период от един месец екип с научен ръководител доц. д-р Стилиян Иванов от филиала на Националния археологически институт с музей при БАН във Велико Търново успя да извърши проучвания край река Янтра, в местност, в която се счита, че се е намирало изчезналото българско селище, наричано от местните жители Вехтото село", разказват от Регионален исторически музей - Русе.

Археолозите са се натъкнали на вкопани жилищни и стопански постройки, както и няколко ями. Изцяло разкопано е едно жилище с отлично запазено отоплително съоръжение. Сред намерения археологически материал има голямо количество фрагменти от керамични съдове, строителна керамика, стъклени гривни и различни метални находки, датиращи от османския период.

"Предвид високата научна стойност на открития обект, специалистите предвиждат последващо археологическо проучване", посочват още от музея.

В община Ценово има и още един интересен обект, който представлява интерес за българските индианаджоунсовци. По време на археологически разкопки край село Кривина е открит римският кастел (генерален щаб) "Ятрус", представляващ останки от римски и ранновизантийски град, разрушен от аварите в началото на VII век.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама