Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17829087 www.bgdnes.bg

Мечка обикаля до селото на Милко Калайджиев

  • Животното търси кошери, за да похапва 
  • Не сме я виждали, не сме я чували, спокойни са местните 

Мечка обикаля край свиленградското село Мезек, за да търси храна.

Животното е уловено от фотокапани да навестява хранилки и пчелни кошери, а гъбари също свидетелстват, че са попаднали на следи от едрия хищник.

Реклама

Мезек е известно с тракийска гробница с фигура на глиган и византийска крепост, както и че в населеното място фолклегендата Милко Калайджиев имаше къща. Затова мнозина свързват селото точно с неговото име.

"Вие ме изненадахте! Не знаех, че край селото има мечки. През минали години са се появявали такива хищници, но по време на моето управление, а съм вече втори мандат, не е имало. Не сме я виждали, не сме я чували", сподели пред "България Днес" Веселина Теохарова, кметица на Мезек.

"Сутринта бях в кафенето и никой не спомена за мечка. При нас е така - нещо се е случило само ако бъде обсъдено в кафенето. Но хората не знаят нищо за мечка и затова са напълно спокойни. Няма притеснение и тревога, че животното може да нападне човек или да влезе в селото", добави Теохарова.

Кафявата мечка е най-едрият хищник в България и едно от най-едрите животни на Земята. У нас видът е представен от 2 субпопулации, обитаващи двата най-големи планински масива в страната - Старопланинския и Рило-Родопския. Кафявата мечка е защитена от закона и отстрелването на екземпляр става единствено след разрешение от институциите, като трябва категорично да се окаже, че животното е опасно и убива.

При нашите климатични условия мечките са предимно растителноядни, но нерядко и всеядни и месоядни и тогава се наричат стръвници. Отличават се с поразителна съобразителност, завидна приспособимост, подражателни рефлекси (поддават се лесно на дресировка), но проявяват и голяма раздразнителност, любопитство (особено у малките) и умение да плуват. При среща с враговете си могат да използват своите нокти и да нанасят унищожителни удари с лапите си, но характерна форма на нападението е захапването.

Четете още

РЕКОРД! 166 дни спа мечката Йета

РЕКОРД! 166 дни спа мечката Йета

Мечката гризли Рони се събуди

Мечката гризли Рони се събуди

Реклама
Реклама
Реклама