Леонтий е първият български патриарх

Приятел
Автор: БД Онлайн

Леонтий е първият български патриарх

Патриарх Евтимий е най-таченият глава на църквата ни

Бисерка БОРИСОВА

В неделя Българската православна църква трябва да избере наследника на патриарх Максим.
През годините след създаването на българската държава фигурата на партриарха е играела различна по значимост роля - от първостепенна през Средновековието, през пълно унищожение през годините на турското робство и последвала формалност след Освобождението до подвластна на атеистичната комунистическа партия институция.
Като пръв глава на църквата архивите от Борилския синодник от 1211 г. сочат Йосиф. Неговата титла е била "предстоятел". Официално като пръв български патриарх е титулуван Леонтий. Смята се, че е провъзгласен за патриарх от Втория всебългарски църковен събор на българските епископи след голямата победа на цар Симеон при Ахелой през 917 г.
Негов наследник е патриарх Димитрий. Той е първият признат от Византия български патриарх - чрез с мирния договор, подписан с цар Петър I през 927 г. Следват патриарсите Сергий, Дамян и Герман (или Гавриил). Около 989-992 г. цар Самуил и патриарх Герман пренасят мощите на свети Иван Рилски в Средец. В житието на св. Иван Владимир се споменава името и на друг български първойерарх - патриарх Николай, когото житиеписецът на княз Иван Владимир нарича "дивен Николай, който тогава беше Охридски епископ". За него Паисий Хилендарски съобщава, че е Дпочинал в Охрид на своя престол", а приживее е правел чудеса.
Последният български патриарх преди падането на Първото българско царство през 1018 година е Давид. Предполага се, че Давид става патриарх малко след като българският престол е зает от цар Иван Владислав през 1015 година. През 1016 година Давид му съдейства да залови и убие княз Иван Владимир. След смъртта на Иван Владислав през 1018 година патриарх Давид се среща с император Василий II при Струмица и посредничи в преговорите между него и царица Мария, в резултат на които Първото българско царство прекратява съществуването си.
След възстановяването на българската държава през 1186 г. идва ерата на търновските патриарси. Първи предстоятел на възобновената българска църква става Василий. Той коронясва по-малкия брат Асен I за цар и освещава църквата "Св. Димитър" - специално построена, за да приеме мощите на св. Йоан Рилски. Цариградската патриаршия обаче отказва да признае възобновената българска църква.
След като Петър и Асен падат убити от предателска ръка (1196 и 1197 г.), техният по-малък брат Калоян, за да утвърди международния престиж на България, се обръща към папа Инокентий III за помощ. Калоян иска папата да признае царското му достойнство, а Търновският архиепископ да бъде въздигнат отново в сан "патриарх". Така папският легат кардинал Лъв помазва в Търново Василий със свето миро. Василий започва да се нарича "патриарх на цяла България".
След влошаването на отношенията с Латинската империя през 1231 г. Иван-Асен II се обръща към Никейския (Цариградския) патриарх Герман II с предложение за възобновяване на междуцърковните отношения на Българската с Източните църкви. Примас Василий се оттегля в Света гора, като се отказва от архиерейството си. На овдовялата Търновска катедра е въздигнат Йоаким I, който става любимец на Иван Асен II. По предложение на царя съборът на българските епископи избира Йоаким за Търновски архиепископ.
Като негови наследници са записани Василий II и Йоаким II. Споменава се и за патриарх Игнатий (1272-73 г.), наречен "стълб на православието", защото оглавил мощно движение срещу византийския император за запазване чистотата на православието и независимостта на българската църква.
Следват патриарсите Маракий и Йоаким III. Вторият има незавидна съдба. Той заплашва, че е готов незабавно да се присъедини към Римския престол. Към 1300 г. цар Теодор Светослав заповядва патриарх Йоаким III да бъде хвърлен от Лобната скала в Етър (Янтра) като изменник на отечеството. За следващите партриарси - Висарион, Доротей, Роман, Теодосий I, Йоаникий, Симеон, Теодосий II и Йоаникий II, няма много данни. За сметка на това името на последния български патриарх от Средновековието - Евтимий Търновски, е познато на всички. Той оглавява църквата в най-тежкото време за българския народ, когато турците настъпват през Балканския полуостров.
Патриарх Евтимий развива богата книжовна дейност. Превежда Василиевата, Златоустовата, Преждеосвещената литургия, както и много съчинения на апостоли и светци. През 1394 г., след падането на столицата Търново, патриарх Евтимий е изпратен на заточение на юг. Раздялата с паството е описана в житието му, чийто автор е Киевският митрополит Григорий Цамблак. Мястото на заточението и на смъртта на този велик патриарх са неустановени до днес. Предполага се, че смъртта му е била около 1401-1402 г.


Кирил спасява евреите

В последните 5 години на робството и след освобождението българската църква се ръководи от екзарх, подчинен на Цариград и Османската империя. От 1915 г. до 1953. тя е ръководена и от митрополити, временни наместник-председатели. Чак през 1953 г. с титлата "патриарх" се сдобива Кирил. По убеждения той е анархокомунист. През 1943 г. още като митрополит поема събраните за депортиране пловдивски евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. За това си дело през 2000 г. е провъзгласен от организацията "Яд Вашем" за "праведник на народите". На 18 юли 1968 г. Светият синод начело с патриарх Кирил обявява решението си за смяна на Юлианския църковен календар с Новоюлиански календар. Умира на 7 март 1971 г. Погребан е в църквата "Св. Богородица" в Бачковския манастир.
 

Максим с рекорд по дълголетие

Последният български патрирах - Максим, приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет през 1941 г. От 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България през 1955 г. е назначен за главен секретар на Светия синод. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. Умира на 6 ноември 2012 г. в София на 98-годишна възраст, което е абсолютен рекорд.

Адриана Тюркмен събира 9 бона за помияри

Адриана Тюркмен събира 9 бона за помияри

Щерката на Фатик - Адриана Тюркмен, заедно с приятелки и ученици от Американския колеж в София организираха благотворително ревю в полза на организацията за бездомни кучета Stray Angels. 9 бона бяха събрани за животните. В ревюто в "Дъ уан" участваха Адриана Тюркмен, близначките Анабел и Анджелика Ингълс и много други.

Крис Костов плаща $300 за Ед Шийрън

Крис Костов плаща $300 за Ед Шийрън

В далечна Южна Корея се оказа Кристиан Костов. Момчето, което ни представи на "Евровизия" преди няколко години, бе на концерт на световната звезда Ед Шийрън в азиатската страна. За да се докосне до своя идол, Костов брои сериозна сума. Цената, която младият изпълнител плаща, е повече от 300 долара.

Масажор обожава Черната Златка

Масажор обожава Черната Златка

Не мъж, а робот масажира краката на Черната Златка! Бургаската плеймейтка е модерна жена, тя знае, че живите хора вече са отживелица. Бъдещето принадлежи на роботите... и на масажорите! "След дълъг и изтощителен ден нямам търпение да се отдам на релакс с новия ми любим масажиращ уред. Освен че раздвижва тялото, има и нагряващи дискове,

"Барса" се отказва от Рашфорд

"Барса" се отказва от Рашфорд

От "Барселона" са се отказали от идеята да привлекат в редиците нападателя на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд през лятото, твърди английското издание "Експрес". Според последни информации основната причина за това е високата цена на младия английски национал. Първоначално се говореше, че каталунците ще извадят за него 100 милиона евро.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Балотели заби певица

Балотели заби певица

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Започва национална кампания срещу телефонните измами Предателство от "колега" е помогнало за разбиването на най-мощната банда за ало измами у нас, научи "България Днес". При проведената в четвъртък мащабна акция на ГДБОП специализираната прокуратура и румънски ченгета бяха заловени над 33 човека. Петима от мургавите бандити са арестувани в Горна

Дядо Сашо Диков:
Тайна е моят подарък за внучето!

Дядо Сашо Диков: Тайна е моят подарък за внучето!

Родата на мъжа й от Перник иде с тлъсти армагани "Няма по-щастлив човек от мен! Но, разбира се, това, което ще подаря на бебето Александър, ще е тайна от медиите. Това са лични неща". Така успелият журналист Сашо Диков се зарадва на новината, че е станал дядо на момченцето Александър. "Горд съм, че са кръстили бебето на мен. Имам зет като мед.

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Миленко от Земунския клан сочен за убиец. Дълг или наркотици са причина за разстрела на Румен Яневски Актьорът Стан Яневски е само на 18 години, когато чува най-ужасяващата новина в живота си. Баща му Румен Яневски е направен на решето с два автомата "Калашников". Покушението е извършено показно - на столичен булевард малко след 22 часа в една

Средният Маргин застроява Слънчака

Средният Маргин застроява Слънчака

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Най-старата монахиня у нас докосва век

Най-старата монахиня у нас докосва век

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Огнен апокалипсис руши манастири

Огнен апокалипсис руши манастири

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Най-коментирани

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Франциск няма да влиза в затвора по време на посещението си у нас Папа Франциск да измие и целуне краката и на 12 български мафиоти. Това желание идва от родни бандити с богато криминално досие. Криминалните типове недоволстват от новината, че главата на Римокатолическата църква няма да влезе в наш затвор при посещението си от 5 до 7 май и

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Никита: Имам голи снимки

Никита: Имам голи снимки

Скандалната участничка в последния "ВИП брадър" Никита Джонсън разкри, че пази свои голи снимки на телефона си. Тя скочи на всички момичета, които си качват разголени снимки и така си търсят мъже в интернет. "В телефона имам бая полуголи снимки, мога ли да ги кача в Инстаграм? Че ми омръзна да си плащам за обедите, дрешките и джунджурийките...

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Мариан Вълев: Жените проституират

Мариан Вълев: Жените проституират

"80% от жените на възраст от 18 до 40 години проституират! 40% от тях проституират адекватно, осъзнато. Те нямат никакъв проблем да преспят с някой и да вземат някакви пари". С този социологически анализ избухна режисьорът Мариан Вълев. Според него почти всяка млада българка има цел не да учи и работи, а да си намери богат мъж.

Камелия с любовно обяснение

Камелия с любовно обяснение

Камелия се обясни в любов на дългогодишния си спътник в живота Цветин, когото тя нарича Пипо. "Обичам те повече, отколкото мога да ти кажа. И ще избера теб в стотици животи, в стотици светове, във всяка версия на реалността. Чувствам се късметлийка", написа блондинката. Двамата живеят без брак от години и са една от най-стабилните двойки в

Мегз показа гръд

Мегз показа гръд

Мегз отново показа гръд! Каканашева не спира да пръска сексапил и да показва кожа! Дизайнерката провокира десетки мокри погледи с последната си фотосесия, на която извади новата си модна колекция. Облечена само по бяло сако и почти без грим, Мегз демонстрира голяма част от тялото си. Това не е първият случай, в който мацето провокира с голота.

Хейтъри скочиха на футболна половинка

Хейтъри скочиха на футболна половинка

Деница на Мишо Александров се показа гола в деветия месец Хейтъри нападнаха една от най-красивите футболни половинки Деница Стоянова. Приятелката на национала Михаил Александров пое от интернет злобата заради публикуван кадър от фотосесия. Бременната в осмия месец красавица се показа гола от кръста нагоре, но получи жестоки атаки.

Наско Гаргата става фотограф

Наско Гаргата става фотограф

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПОБЕЛЯВА

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПОБЕЛЯВА

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.

От три държави следят Костов

От три държави следят Костов

Отбори от три държави следят голмайстора на "Левски" и Първа лига Станислав Костов, научи "България Днес". Свои емисари за нападателя в последните срещи на "сините" са пращали тимове от Турция, Полша и Холандия. Те бяха на трибуните и по време на дербито с ЦСКА-София в събота. Костов игра силно в мача, като бе близо до гола през второто полувреме.

Стегнато дупе вади Стаматова

Стегнато дупе вади Стаматова

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт

Десподов дундурка бебе

Десподов дундурка бебе

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Лесбийки в кънките ще се женят

Лесбийки в кънките ще се женят

Две от най-популярните кънкобегачки в Холандия ще се женят! Става въпрос за Ирен Вюст и нейната съотборничка от националния отбор Летисия де Йонг. Не е тайна, че момичетата имат любовна връзка. Двете са заедно от 2017 година. Вюст сама се похвали с щастливата новина. Тя направила романтичното предложение по време на последния ден от ваканцията им

Дилета празнува за "Юве"

Дилета празнува за "Юве"

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Черишев е аут

Черишев е аут

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

На 40 Писаро остава

На 40 Писаро остава

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.

ПСЖ шампион, звездите остават

ПСЖ шампион, звездите остават

20-годишният нападател на "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе съкрати изоставането си от Лионел Меси ("Барселона") в битката за "Златната обувка" за голмайстор №1 в Европа. Мбапе отбеляза три гола срещу "Монако", докато Меси не успя да се разпише срещу "Реал Сосиедад" в събота. Въпреки слуховете, че ПСЖ ще се раздели със звездите си през лятото,

Никой не иска Бейл

Никой не иска Бейл

Гарет Бейл си тръгва със сигурност от "Реал" (Мадрид) идното лято, твърди "Марка". Уелският бързак не използва шанса си този сезон да замести напусналия Кристиано Роналдо и търпението на всички на "Сантяго Бернабеу" се е изчерпало. Проблемът е, че няма нито една официална оферта за него, получена в офисите на кралския клуб - нито миналото лято,