Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864618 www.bgdnes.bg

Внук на Пеко Таков лапна язовир

Добромир ДОБРЕВ
Протестна подписка против отдаването на язовир "Дъбника" под наем събират любителите риболовци от Врачанско. Въдичарите са гневни, че единственият близък водоем до града е даден на частник и врачани няма къде да упражняват хобито си срещу билет. Хиляди вече подкрепиха апела на рибарите, а документът е изпратен до омбудсмана, главния прокурор и министъра на земеделието.


Язовирът, който се намира в непосредствена близост северно от Враца, бе отдаден под аренда в началото на годината от "Напоителни системи" ЕАД София. Концесията е за срок от 10 г. при символичната сума от 6360 лв. на година. Собственик на фирмата, която взе водоема, е Янчо Янчов Таков, внук на бившия партиен и държавен лидер Пеко Таков. Цялата операция е извършена тихомълком, без обществено обсъждане, макар че водоемът е един от любимите за отдих и риболов на хората в Северозападна България.
Въдичарите от Враца се жалват, че новите арендатори гонят всеки, който си позволи да лови, а в същото време собствениците обезрибяват язовира с мрежи. "Сложиха фургон с охрана и се изживяват все едно им е бащиния. Аз съм израснал на този язовир, а сега не ми дават да ловя тук. Ако това безобразие продължи, ще се съберем всички врачани и ще окупираме езерото с палатки в знак на протест", коментира пред "България Днес" един от доайените в риболова край Враца.

Реклама

Междувременно стана ясно, че новите арендатори на яз. "Дъбника" са започнали да източват водата. Не е ясно с каква цел се прави операцията. Новината дойде от страницата във Фейсбук, където врачани организират протестите. Хората са притеснени, че спадането идва точно в момент, когато рибата започва да хвърля хайвера си, и това може да се окаже пагубно за популацията на рибата.

Самият Янчо Таков-младши не бе открит за коментар. Телефоните на фирма "Дъбника" ООД от няколко дни дават свободно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама