Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2097053 www.bgdnes.bg

Жената на Цветанов остава шеф в ДАНС

Пет месеца след като паднаха от власт, ГЕРБ продължават да имат доверени хора в ДАНС. С помощта на своите кадри бившите управляващи могат преспокойно да се захранват с информация. Включително и за разследванията, които се водят срещу тях. Сигнали за подобни нередности вече са подавани от служителите в агенцията, но заради политическия хаос реакция нямало, научи "България Днес". Сред набедените за къртици на ГЕРБ е и съпругата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Десислава Цветанова и до ден днешен продължава да заема изключително отговорен пост в спецагенцията. Тя е началник на сектор P-43, който отговаря за анализ на икономическите престъпления. Към него е и контролът по вноса и транзита на оръжие.
Докладите, изготвяни от подчинените на Десислава Цветанова, се изпращат постоянно до президента, министър-председателя и парламентарния шеф. Макар постът й да няма пряко отношение към разследванията срещу бившите министри, Цветанова има достъп и до широк набор от класифицирана информация. Това позволява на Десислава да разбира как текат и други ключови разследвания в агенцията и да я снася към съпруга си. За подобна възможност вече бе намекнато и от главния прокурор Сотир Цацаров покрай скандала с бюлетините в Костинброд. В деня, когато трябваше да бъде обявена информация по случая, към медиите случайно изтекоха документи по случая, изпратени от група "достойни прокурори". Направената проверка бързо показа, че такива обвинители няма, а появилата се информация е изтекла именно от ДАНС. Сред основните заподозрени тогава бе и съпругата на Цветанов, но санкции срещу нея не последваха. Заради високия си пост Десислава Цветанова се ползвала и с персонален транспорт от службата. Нейни съседи разказват, че спецагентката всяка вечер се прибира с огромна зелена лимузина. Возилото често е забелязвано да я вози и до ресторантите в квартала. Там Десислава отмаряла в компанията на приятелки.

Сред сочените за къртици на ГЕРБ е и главният секретар на ДАНС Младен Георгиев, който минава за персонално назначение на Бойко Борисов. Връзката между двамата лъсна покрай аферата "Буда". Тогава стана ясно, че именно Георгиев е човекът, опитал да вербува Борисов като информатор на ГДБОП. Въпреки високия му пост Георгиев изплува през годините в няколко афери, свързани със службите. Името му се появява в две скандални справки. Едната е за далавери в МВР, изготвена през 2008 г. от експерти в БСП по поръчка на Сергей Станишев. Изтичането на шокиращия документ в медиите доведе до отстраняването на вътрешния министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров.
Другата е доклад на ДАНС, публикуван в сайта "Гласове". Според справките Младен Георгиев през 1991 г. е бил шофьор и автомобилен механик в тогавашната ЦСБОП. След като завършва задочно школата в Симеоново, е назначен за оперативен работник в същата служба. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, "като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки", пише в документите, публикувани в сайта "Гласове". Вместо редови безработен Георгиев е назначен за изпълнителен директор на охранителна фирма „Ипон - Агенция за сигурност и охрана", сред собствениците на която е и Бойко Борисов. След като Борисов става главен секретар, Младен Георгиев отново е върнат в министерството и се издига до поста заместник-началник на инспектората. По това време срещу него се води разработка от „Вътрешна сигурност" в МВР. Според доклада на БСП разработката е изискана от тогавашния министър Румен Петков и малко след това разследването става известно и на Георгиев.
"Известно е, че непосредствено след това Младен Георгиев огласява пред служителите на Инспекторат - МВР, че е разработван от "Вътрешна сигурност". Предприемат се и действия Младен Георгиев да оглави Инспектората на ДАНС", прилежно обясняват анализаторите на „Позитано" в доклада си до Станишев. След смяната на властта прогнозите им донякъде се сбъдват. Вместо шеф на инспектората обаче Георгиев е назначен за главен секретар на ДАНС с много повече власт в ръцете си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама