Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Приятел
Автор: БД Онлайн

Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Кой е той

Георги Нехризов е роден през 1957 година. Завършил е "История и археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи в Националния археологически институт с музей към БАН. През 2006 г. придобива научна степен доктор с дисертация на тема "Керамичният комплекс от ранната желязна епоха в Източните Родопи".

Владимир Клисуров

- Д-р Нехризов, археологическото лято е към края си. Какви са резултатите до момента?

-След 35-40 дни разкопки на комплекса "Глухите камъни" край Любимец имаме много интересни находки. Продължаваме работа на трите основни сектора на обекта. В сектор ДСеверУ се разкрива структура от ранната желязна епоха. В помещенията откриваме интересни находки, които са предимно за култови дейности. Изключително интересна е каничка с четири отвора. Напълно нефункционална по този начин, явно е свързана с ритуални действия. Имаме много богата колекция от керамични съдове и хромели. Намерихме и печати за украса на керамика. Металните находки са малко в този период, но имаме няколко игли, шила, част от фибула.

- Работите на обекта от 2008 г., какви културни периоди разкрихте?

- В централния сектор най-добре са съхранени културните периоди. Имаме над 3 метра пласт, като само тракийският период е 250-280 см. И в стратиграфски план проследяваме историята на това място в продължение на 6 века. Там открихме огнища, някои от които украсени и край които траките са изпълнявали специфични ритуали. Намерихме голямо количество животински кости, така че явно са правени жертвоприношения. С радиовъглеродния метод (Ц 14) и палеомагнетизъм, с модерни способи правим една стратиграфска таблица и описваме живота на "Глухите камъни". В южния сектор разкриваме една много голяма сграда. Едва сега стана ясно, че е трикорабна църква. Тя е втората църква на "Глухите камъни" и даде най-интересните находки.

- Какво показват те?

- Че и в античността на "Глухите камъни" е имало живот. Намерихме оброчна плочка с изобразено божество, но няма как да се каже кое е, тъй като е запазен само долният ляв ъгъл на плочката. Вижда се само крак с четири пръста и колкото и да ми се искаше да го разпознаем, няма как по четири пръста. Смятаме, че около църквата се е развивал манастир. Иначе в този сектор са представени всичките периоди на обитаване. Църквата, както и горната са изградени в Късната античност, най-вероятно втората половина на V - началото на VІ век. Намерихме една чудесна находка - капител с доста големи размери, по който са изобразени кръстове и растителни орнаменти. В църквата "Свети Димитър" в Солун има подобен капител. Открихме също монети от гръцките полиси Маронея и Абдера. В момента правим защитна сграда над разкритите структури на църквата.

- Докога продължава животът на "Глухите камъни"?

- Целият комплекс на "Глухите камъни" съществува няколко хилядолетия от времето на траките до Средновековието. Престава да съществува в самото начало на XIII век. И ние го свързваме с нашествието на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Наблизо е крепостта Фреим, която е в местността Света Марина до днешното село Ефрем. Тя не е проучена, но ние сме категорични, че това е Фреим, която се споменава в изворите, описващи края на Четвъртия кръстоносен поход. Последните монети, които откриваме, са от династията на Комнините от самия край на XII век и също показва, че малко по-късно е спрял животът тук.

- Има ли следи от битка с кръстоносците?

- Да. Има много стрели, но тепърва ще се казва кой ги е използвал, защото са много различни видове. Имало е голяма битка, църквата е била опожарена. Дали опожаряването е свързано с нашествието на кръстоносците обаче все още не е ясно.

- В самото начало на проучванията в скалите открихте соларен знак. Успяхте ли вече да разтълкувате значението му?

- За съжаление не.

- Като се има предвид дебелината на културния пласт на "Глухите камъни", може ли да се каже, че този обект съперничи на Перперикон?

- Противопоставям се на такова сравнение, защото са имали различни функции. "Глухите камъни" е по-скоро една Света гора на Средновековието. Манастир и кой знае какво още ще намерим при добро финансиране. Докато Перперикон е един комплекс, свързан и с постоянно обитаване. Иначе на върха над "Глухите камъни" и местността Света Марина, в която се намира крепостта, най-вероятно има обект като на Перперикон. Там има огромна крепост и хората от Ефрем са категорични, че е така. Ще ви кажа, че почистихме един профил край горска пътечка и попаднахаме на пластове от тракийския период до Средновековието.

- Заради липса на финансиране ли не започват проучвания там?

- Ние работим с 10-15 пъти по-малка сума, отколкото на Перперикон. Ако имаме възможност, ще работим на по-голям фронт. Помогнете!

- Ще има ли проучвания и в Долината на тракийските царе, където също работихте през последните години?

- Ще продължим, но все още не знаем какви възможности ще ни предложи община Казанлък. Но теренните издирвания продължават от края на септември за съставяне на археологическата карта на долината.

- През предишните години работихте с американци, чехи, австралийци. Ще има ли международно участие и сега?

- Експедицията ще бъде изцяло българска. Имаме обещание от община Казанлък, че ще се проведе въпреки сериозните проблеми с финансирането. А има толкова належащи обекти в района край Севтополис, които са атакувани от иманяри. Но откакто се смени политическата власт, пари няма.

- Тоест, откакто го няма "Главният археолог Дянков", финансовите проблеми се засилиха?

- Точно така. Вие го казахте, не исках аз да го казвам. Имахме една среща през февруари, малко преди да падне, и той обеща 3,5 млн. лв. за годината само за обектите в Казанлъшко - за разкопки, проучване и консервационни работи. Но след като си отиде, няма нищо.

- За мегапроекта за социализирането на Севтополис има ли смисъл да ви питам, след като има финансови проблеми.

- Няма никакво развитие, няма пари.

- Вие отговаряте за теренните издирвания при съставянето на археологическата карта на България. Докъде стигнаха нещата?

- Всяка година обектите се увеличават и само през тази са добавени над 1000. В момента 17 500 е общата бройка. Мога да кажа, че това е много активен сезон и се включиха 50-60 експедиции. Така че повечето от тези 1000 обекта са новооткрити и археологическата карта се развива много бързо и много добре. Ние сме много добре приети в световен и европейски мащаб. Със 17-18 европейски страни правим синхронизации на базите данни. Ще завършим през 2016 година и тогава ще имаме една обща карта на културното наследство.

- Има ли съревнование и завист между страните? Например с Гърция, Италия...
- По богатство ние си съперничим, но по отношение към археологията не можем да им стъпим на малкия пръст. Ние не полагаме никакви грижи за социализация и опазване. Както и едва ли има археолози с по-ниско заплащане, включително и сред африканските държави.

 

Мис България забегна на Миконос

Мис България забегна на Миконос

Най-красивата българка за изминалата година отпраши за о. Миконос. Радинела Чушева, която споделя, че обожава да пътува, най-накрая успя да се добере до любимите си гръцки острови. След като направи тест за коронавирус, който е отрицателен, Ради набързо стегна куфарите и отпраши за популярната дестинация

Дария Симеонова луда по йогата

Дария Симеонова луда по йогата

Дария Симеонова преди време мислела, че йогата е най-скучният и най-бавният спорт - не понасяла дори идеята за подобни практики. "Все пак се обадих в едно йога-студио. След като обясних на момичето от другата страна на телефонната слушалка, че йогата е суперскучно нещо, тя преглътна удивлението си и ме увери, че има доста активни практики

Нина Николина и Галя от "Сатен" се събраха

Нина Николина и Галя от "Сатен" се събраха

Старите муцуни от "Шоуто на Слави" Нина Николина и Галя от балет "Сатен" се щракнаха заедно. Певицата пусна кадъра в социалните мрежи, за да честити рождения ден на своята бивша колежка, с която е успяла да запази добри приятелски отношения. Макар Галя да чукна 44 г., продължава да изглежда перфектно

"Матрицата" е бил замислен като трансджендър история

"Матрицата" е бил замислен като трансджендър история

"Матрицата" редовно е възхваляван като един от най-влиятелните и изпреварили времето си научнофантастични филми, създавани някога. Култовият филм на режисьорките Лана и Лили Уашовски (познати преди като братя Уашовски) стана толкова популярен, че в момента се снима трето продължение, с което лентите от сай-фай сагата ще станат общо четири

Най-четени

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Камелия стана брюнетка за нов клип

Камелия стана брюнетка за нов клип

Непреходната родна изпълнителка Камелия се появи като брюнетка и то с афро прическа в социалните мрежи. Певицата до броени дни ще представи нов проект, а снимката разкрива една от визиите, с които тя ще изненада феновете си във видеото към парчето. За песента, Камелия загатва: "Това е римейк на една любима песен от минали години

Най-коментирани

Кристиано с кола за 8 млн. евро

Кристиано с кола за 8 млн. евро

Футболната звезда Кристиано Роналдо си купи кола за осем милиона евро. Возилото с марка "Бугати" е с мощност от 1600 к/с и развива до 490 км/. В цената е включен и личен бранд "CR7" на седалките и в салона. Изниква и въпросът къде нападателят на "Ювентус" ще пришпорва уникалното си бижу. През последните дни той отмаряше на яхта с приятелката си

Фърдинанд тренира бременна

Фърдинанд тренира бременна

Съпругата на футболната легенда Рио Фърдинанд, Кейт, шашна последователите си в социалните мрежи, че тренира във фитнеса по три пъти седмично. Макар да е бременна и вече коремчето да й личи. Рио, Кейт и децата на бившия футболист са на почивка в Испания, но госпожата не пропуска да се поизпоти и в залата на тренировки освен по плажовете и яхтите

Ава към Вихра: Излагаш ме!

Ава към Вихра: Излагаш ме!

"Как може бе, мамо! Да ме излагаш по този начин... Болят ме очите от тази снимка!", скара се виртуално малката Ава на майка си Вихра. Всъщност Ава вече не е толкова малка - навършва 15 г. и като 99% от децата в тази възраст реагира остро на всяко публично показано родителско отношение. Повод за прехвърчането на искри между майка и дъщеря е качена

Спасяват езерото на Бекъм

Спасяват езерото на Бекъм

Дейвид и Виктория Бекъм все пак ще имат свое собствено езеро в имението си в Костлуолдс. Общинският съвет на Западен Оксфордшър даде разрешение за изграждането му въпреки възраженията на съседите. Водната шир е природосъобразна и това накланя везните в полза на бившия футболист и модистката. Около водната площ ще бъдат засадени дървета от местни

Мис България забегна на Миконос

Мис България забегна на Миконос

Най-красивата българка за изминалата година отпраши за о. Миконос. Радинела Чушева, която споделя, че обожава да пътува, най-накрая успя да се добере до любимите си гръцки острови. След като направи тест за коронавирус, който е отрицателен, Ради набързо стегна куфарите и отпраши за популярната дестинация

Дария Симеонова луда по йогата

Дария Симеонова луда по йогата

Дария Симеонова преди време мислела, че йогата е най-скучният и най-бавният спорт - не понасяла дори идеята за подобни практики. "Все пак се обадих в едно йога-студио. След като обясних на момичето от другата страна на телефонната слушалка, че йогата е суперскучно нещо, тя преглътна удивлението си и ме увери, че има доста активни практики

Джордан заголва баджак с гипса

Джордан заголва баджак с гипса

Футболната мъжемелачка Кати Прайс - Джордан се завърна с два гипсирани крака в Лондон, но това изобщо не й попречи да покаже стегнатите си бедра. Бившият модел вложи много усилия и средства за външния си вид, за да отиде с новото си гадже и две от децата си на курорт в Белек. За зла беда си счупи и двата глезена в увеселителен парк и бе незабавно

Нина Николина и Галя от "Сатен" се събраха

Нина Николина и Галя от "Сатен" се събраха

Старите муцуни от "Шоуто на Слави" Нина Николина и Галя от балет "Сатен" се щракнаха заедно. Певицата пусна кадъра в социалните мрежи, за да честити рождения ден на своята бивша колежка, с която е успяла да запази добри приятелски отношения. Макар Галя да чукна 44 г., продължава да изглежда перфектно

"Матрицата" е бил замислен като трансджендър история

"Матрицата" е бил замислен като трансджендър история

"Матрицата" редовно е възхваляван като един от най-влиятелните и изпреварили времето си научнофантастични филми, създавани някога. Култовият филм на режисьорките Лана и Лили Уашовски (познати преди като братя Уашовски) стана толкова популярен, че в момента се снима трето продължение, с което лентите от сай-фай сагата ще станат общо четири

Щерката на Теди Велинова в обувките на мама

Щерката на Теди Велинова в обувките на мама

Така са децата днес - растат като гъби и не чакат никого. Но колкото и голяма да се чувства щерката на Теди Велинова, тя още е твърде малка, за да влезе в обувките на мама. Това не й пречи да ги нахлузи - качи се в сините токчета, които са й поне 12 размера по-големи. "На майка си се е метнала", коментира умилителната снимка Теди Велинова

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

255 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починалите

255 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починалите

255 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5325 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 12 414, от които 5035 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Лейди Гага: Тони Бенет заема специално място в сърцето ми (Видео)

Лейди Гага: Тони Бенет заема специално място в сърцето ми (Видео)

"Ти заемаш специално място в сърцето ми. Мисълта за теб винаги извиква усмивка на лицето ми. Ти си прекрасен човек и целият свят те обича. Отбелязвам празника ти от дома, но ми се искаше да сме близо един до друг". С тези думи ексцентричната поп певица Лейди Гага поздрави Тони Бенет и пусна снимка с него в туитър

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

Рекорден брой починали у нас - 16 ; 204 новозаразени с COVID-19

Рекорден брой починали у нас - 16 ; 204 новозаразени с COVID-19

Рекорден е броят на пациентите, починали през последното денонощие 204 са новозаразените са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Починали са 16 души. Броят на заразените лица е с 85 повече от вчера. За последното денонощие са направени общо 4 137 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е