Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Приятел
Автор: БД Онлайн

Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Кой е той

Георги Нехризов е роден през 1957 година. Завършил е "История и археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи в Националния археологически институт с музей към БАН. През 2006 г. придобива научна степен доктор с дисертация на тема "Керамичният комплекс от ранната желязна епоха в Източните Родопи".

Владимир Клисуров

- Д-р Нехризов, археологическото лято е към края си. Какви са резултатите до момента?

-След 35-40 дни разкопки на комплекса "Глухите камъни" край Любимец имаме много интересни находки. Продължаваме работа на трите основни сектора на обекта. В сектор ДСеверУ се разкрива структура от ранната желязна епоха. В помещенията откриваме интересни находки, които са предимно за култови дейности. Изключително интересна е каничка с четири отвора. Напълно нефункционална по този начин, явно е свързана с ритуални действия. Имаме много богата колекция от керамични съдове и хромели. Намерихме и печати за украса на керамика. Металните находки са малко в този период, но имаме няколко игли, шила, част от фибула.

- Работите на обекта от 2008 г., какви културни периоди разкрихте?

- В централния сектор най-добре са съхранени културните периоди. Имаме над 3 метра пласт, като само тракийският период е 250-280 см. И в стратиграфски план проследяваме историята на това място в продължение на 6 века. Там открихме огнища, някои от които украсени и край които траките са изпълнявали специфични ритуали. Намерихме голямо количество животински кости, така че явно са правени жертвоприношения. С радиовъглеродния метод (Ц 14) и палеомагнетизъм, с модерни способи правим една стратиграфска таблица и описваме живота на "Глухите камъни". В южния сектор разкриваме една много голяма сграда. Едва сега стана ясно, че е трикорабна църква. Тя е втората църква на "Глухите камъни" и даде най-интересните находки.

- Какво показват те?

- Че и в античността на "Глухите камъни" е имало живот. Намерихме оброчна плочка с изобразено божество, но няма как да се каже кое е, тъй като е запазен само долният ляв ъгъл на плочката. Вижда се само крак с четири пръста и колкото и да ми се искаше да го разпознаем, няма как по четири пръста. Смятаме, че около църквата се е развивал манастир. Иначе в този сектор са представени всичките периоди на обитаване. Църквата, както и горната са изградени в Късната античност, най-вероятно втората половина на V - началото на VІ век. Намерихме една чудесна находка - капител с доста големи размери, по който са изобразени кръстове и растителни орнаменти. В църквата "Свети Димитър" в Солун има подобен капител. Открихме също монети от гръцките полиси Маронея и Абдера. В момента правим защитна сграда над разкритите структури на църквата.

- Докога продължава животът на "Глухите камъни"?

- Целият комплекс на "Глухите камъни" съществува няколко хилядолетия от времето на траките до Средновековието. Престава да съществува в самото начало на XIII век. И ние го свързваме с нашествието на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Наблизо е крепостта Фреим, която е в местността Света Марина до днешното село Ефрем. Тя не е проучена, но ние сме категорични, че това е Фреим, която се споменава в изворите, описващи края на Четвъртия кръстоносен поход. Последните монети, които откриваме, са от династията на Комнините от самия край на XII век и също показва, че малко по-късно е спрял животът тук.

- Има ли следи от битка с кръстоносците?

- Да. Има много стрели, но тепърва ще се казва кой ги е използвал, защото са много различни видове. Имало е голяма битка, църквата е била опожарена. Дали опожаряването е свързано с нашествието на кръстоносците обаче все още не е ясно.

- В самото начало на проучванията в скалите открихте соларен знак. Успяхте ли вече да разтълкувате значението му?

- За съжаление не.

- Като се има предвид дебелината на културния пласт на "Глухите камъни", може ли да се каже, че този обект съперничи на Перперикон?

- Противопоставям се на такова сравнение, защото са имали различни функции. "Глухите камъни" е по-скоро една Света гора на Средновековието. Манастир и кой знае какво още ще намерим при добро финансиране. Докато Перперикон е един комплекс, свързан и с постоянно обитаване. Иначе на върха над "Глухите камъни" и местността Света Марина, в която се намира крепостта, най-вероятно има обект като на Перперикон. Там има огромна крепост и хората от Ефрем са категорични, че е така. Ще ви кажа, че почистихме един профил край горска пътечка и попаднахаме на пластове от тракийския период до Средновековието.

- Заради липса на финансиране ли не започват проучвания там?

- Ние работим с 10-15 пъти по-малка сума, отколкото на Перперикон. Ако имаме възможност, ще работим на по-голям фронт. Помогнете!

- Ще има ли проучвания и в Долината на тракийските царе, където също работихте през последните години?

- Ще продължим, но все още не знаем какви възможности ще ни предложи община Казанлък. Но теренните издирвания продължават от края на септември за съставяне на археологическата карта на долината.

- През предишните години работихте с американци, чехи, австралийци. Ще има ли международно участие и сега?

- Експедицията ще бъде изцяло българска. Имаме обещание от община Казанлък, че ще се проведе въпреки сериозните проблеми с финансирането. А има толкова належащи обекти в района край Севтополис, които са атакувани от иманяри. Но откакто се смени политическата власт, пари няма.

- Тоест, откакто го няма "Главният археолог Дянков", финансовите проблеми се засилиха?

- Точно така. Вие го казахте, не исках аз да го казвам. Имахме една среща през февруари, малко преди да падне, и той обеща 3,5 млн. лв. за годината само за обектите в Казанлъшко - за разкопки, проучване и консервационни работи. Но след като си отиде, няма нищо.

- За мегапроекта за социализирането на Севтополис има ли смисъл да ви питам, след като има финансови проблеми.

- Няма никакво развитие, няма пари.

- Вие отговаряте за теренните издирвания при съставянето на археологическата карта на България. Докъде стигнаха нещата?

- Всяка година обектите се увеличават и само през тази са добавени над 1000. В момента 17 500 е общата бройка. Мога да кажа, че това е много активен сезон и се включиха 50-60 експедиции. Така че повечето от тези 1000 обекта са новооткрити и археологическата карта се развива много бързо и много добре. Ние сме много добре приети в световен и европейски мащаб. Със 17-18 европейски страни правим синхронизации на базите данни. Ще завършим през 2016 година и тогава ще имаме една обща карта на културното наследство.

- Има ли съревнование и завист между страните? Например с Гърция, Италия...
- По богатство ние си съперничим, но по отношение към археологията не можем да им стъпим на малкия пръст. Ние не полагаме никакви грижи за социализация и опазване. Както и едва ли има археолози с по-ниско заплащане, включително и сред африканските държави.

 

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Съоснователят на рок групата „Пинк флойд“ Роджър Уотърс днес даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс

Филип Буков се вълнува само от тренировки

Филип Буков се вълнува само от тренировки

Само тренировки във фитнеса са в главата на Филип Буков. Звездата от "Татковци" не се вълнува чак толкова много от случващото се по света и у нас - нито войната в Украйна, нито политическата обстановка. Това стана ясно от приятел на актьора. Аверът на Буков го попита дали в главата му е само в колко часа ще тренират

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Адреналинката Ени с филмов успех в Щатите

Адреналинката Ени с филмов успех в Щатите

Една от първите адреналинки в предаването "Господари на ефира" Евгения Радилова ще се появи в главната роля на криминалния филм LOST COS. Световната премиера на лентата е на 16.Х. в САЩ на закриването на "Челси филм фестивал". Чаровната Ени от години живее зад океана и се наложи като актриса, режисьор, сценарист

Най-четени

Ванга предрича ядрена катастрофа

Ванга предрича ядрена катастрофа

Пророчицата вижда страшни събития през 2023 г.  "Голяма държава" щяла да използва биооръжие  Ядрена катастрофа ще удари Земята през 2023 година. Тези думи са приписвани на баба Ванга, става ясно от материал, публикуван в британския вестник "Сън". От изданието посочват, че българската пророчица никога не е правила официално предсказания и че

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

От нея стартирам новото си предаване "Вкусът на България" по Би Ти Ви КОЯ Е ТЯ Мария Жекова е победителка в седмия сезон на "Мастършеф". Родена и израснала е в София, на 29 години. Фотограф по професия и родолюбец по душа, тя започва свое кулинарно предаване по Би Ти Ви. Първият епизод на "Вкусът на България" e в събота (24 септември) от 11 ч

Гимнастичката Цвети Стоянова за първи път: С Куката не е по-лесно от спорта

Гимнастичката Цвети Стоянова за първи път: С Куката не е по-лесно от спорта

Насън баба ми дава решения в най-тежките моменти "Баба ми Цеца щеше да одобри това, че се снимам във филма "Чалга". Тя, за съжаление, нямаше възможността да разбере, че ще ми се случи нещо подобно. Няма ден, в който да не си мисля за нея. Сънувам я рядко, но идва в най-тежките ми моменти, в които трябва да взимам решения и ми е много трудно

Актьорът Васил Михайлов: Жив ме погребаха!

Актьорът Васил Михайлов: Жив ме погребаха!

Имам само лек проблем с очите, затова съм със слънчеви очила "Погребаха ме жив!" Това разкри големият български актьор Васил Михайлов. Екранният Капитан Петко войвода наскоро разбира това... от медиите. "Някой решил да напише статията, че се прощаваме с Васил Михайлов. Беше в един от старческите вестници

Продават най-скъпата къща у нас

Продават най-скъпата къща у нас

Цената е над четири милиона евро, твърдят брокери Най-скъпата къща у нас е обявена за продажба. Точната сума, за която ще се извърши сделката, не е ясна, но според брокери е над 4 млн. евро. Сума, нечувана досега за български имот. Свръхлуксозната къща се намира в полите на Витоша и в нея живеят известният бизнесмен Ваньо Алексиев и половинката му

Халваджиян с палат край Панчарево

Халваджиян с палат край Панчарево

Маги Халваджиян и домочадието му се ширят в огромно имение край езерото в Панчарево, издават комшии на топпродуцента. По думите им там се снимали и някои от риалитата, продуцирани от Магито. "Виновник" за уникалния интериор на хасиендата с разгърната площ цели 600 кв. м е Кремена Халваджиян, половинката на тв продуцента

Новата на Благо: Родителите ми не го одобриха

Новата на Благо: Родителите ми не го одобриха

Съжаляваме, че се раздели с Христина, казват майката и бащата на Джизъса Родителите на новата съпруга на Благой Георгиев не са го одобрили за половинка на щерка им. Майката и бащата на Полина са били против дъщеря им да се впуска в любовна авантюра с Джизъса. Това разкри последната жена на Благой. Бившият футболист и красавицата от Велинград се

Димо Падалски ядосан на "Стани богат"

Димо Падалски ядосан на "Стани богат"

Легендата на "Минута е много" възмутен от участник, който си измисля бас с него  Легендата на българския ефир и "Минута е много" Димо Падалски е бесен на участник в "Стани богат". Човекът енциклопедия, който има отговор на всеки въпрос по света, разказа за гаф в предаването, чийто водещ е актьорът Михаил Билалов

Обявен за умрял се разхожда из София

Обявен за умрял се разхожда из София

Както би казал Марк Твен, слуховете за смъртта на Емил Бонев са силно преувеличени. Самият сценарист показа скандален документ, в който филмовият център отказва да даде пари за филма му за Гунди, защото Бонев бил починал. Папараците на "България Днес" също документираха факта, че сценаристът си е жив и здрав

Скандал между Джаферович и Ралица в "Игри на волята"

Скандал между Джаферович и Ралица в "Игри на волята"

Двете са основни претендентки за победата Гримьорката Жени Джаферович бързо се превърна в най-обсъжданата участничка в новия сезон на "Игри на волята". Инфлуенсърката успя да влезе в конфликт с почти всички жени в предаването, а зрителите подозират, че заради известността си тя е толерирана в повечето битки

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Катрин Вачева харесва красивите панди. Тя с интерес научи, че на предните си крайници гигантската панда има пет пръста и псевдопалец, който в действителност е продължение на костта на китката. Тя го използва, за да хваща бамбук. Тези симпатични животни прекарват до 14 часа на ден в ядене, 99% от диетата им се състои от бамбукови стръкове

Световноизвестните Opeth забиха на Античния театър (Фотогалерия)

Световноизвестните Opeth забиха на Античния театър (Фотогалерия)

Шведските звезди се връщат за втори път на Античния театър в града под тепетата за взривяващо шоу. Преди тях сцената подгряха "The Vintage Caravan".  Сетлистът на Opeth за вечерта включваше нови парчета от албума „In Cauda Venenum“ и по-стари, но любими на публиката от по-тежките им периоди композиции

Уанда Нара си намерила нов

Уанда Нара си намерила нов

Уанда Нара бързо е намерила с кого да топли леглото си след раздялата с нападателя Мауро Икарди. Според аржентински медии сексбомбата има ново гадже, което този път не е футболист. Говори се, че става въпрос за предприемач, но самоличността му все още не е установена. Уанда официално се раздели с Икарди преди няколко дни

Жените на англичаните ще живеят в плаващ дворец

Жените на англичаните ще живеят в плаващ дворец

Жените на английските национали ще живеят в плаващ дворец по време на световното първенство в Катар. Така наричат огромния круизен кораб MSC World Europa, който ще бъде разположен на пристанището в Доха. Почти всички 26 играчи на "трите лъва" ще бъдат подкрепяни от своите половинки на мондиала, като част от тях ще прекарат повечето си време във

Нагъл джигит с 35 глоби уби французин

Нагъл джигит с 35 глоби уби французин

39-годишният Димитър Любенов фучал с 200 км/ч, прати още двама в болница  Доли ЛУКАНОВА Тежка катастрофа отне живота на възрастен французин на столичния околовръстен път. Бруталният инцидент става вчера в 4:05 часа сутринта в близост до голям търговски център. Свидетели виждат 39-годишният Димитър Любенов да хвърчи с над 200 км/ч по пътното платно

Англия възхвалява гол на Бербо

Англия възхвалява гол на Бербо

Димитър Бербатов продължава да удивлява феновете в Англия дори и след края на кариерата си. Българинът вкара страхотен гол в мача на звездите на "Манчестър Юнайтед" срещу тези на "Ливърпул". Мачът се игра пред 30 000 фенове на "Анфийлд", а Бербо откри резултата със страхотен гол от далечно разстояние

Щерката на Гала с нов дом

Щерката на Гала с нов дом

В нов дом заживя щерката на Гала. Дъщерята на водещата Мари се премести в тузарски апартамент заедно с гаджето си. Жилището е в затворен комплекс в един от най-скъпите квартали на София, в покрайнините на града. Мари е гадже със сина най-добрата приятелка на майка й Джуджи. Младежите са заедно от няколко години

Григор Димитров с равносметка за сезона:
Очаквах малко повече от себе си!

Григор Димитров с равносметка за сезона: Очаквах малко повече от себе си!

Григор Димитров е очаквал малко повече от себе си, но въпреки това е доволен от сезона си до момента. Най-добрият ни тенисист признава, че е имал здравословни проблеми на Ю Ес Оупън, където отпадна още във втория кръг. Гришо си е направил пълни изследвания и вече е в оптимална форма за старта си на "София Оупън"

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Съоснователят на рок групата „Пинк флойд“ Роджър Уотърс днес даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс

Филип Буков се вълнува само от тренировки

Филип Буков се вълнува само от тренировки

Само тренировки във фитнеса са в главата на Филип Буков. Звездата от "Татковци" не се вълнува чак толкова много от случващото се по света и у нас - нито войната в Украйна, нито политическата обстановка. Това стана ясно от приятел на актьора. Аверът на Буков го попита дали в главата му е само в колко часа ще тренират

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Съоснователят на рок групата „Пинк флойд“ Роджър Уотърс днес даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Широко усмихнат, Григор се върна на корта, чрез който целуна цяла България. Направи си любимо селфи (СНИМКИ)

Широко усмихнат, Григор се върна на корта, чрез който целуна цяла България. Направи си любимо селфи (СНИМКИ)

С широка усмивка, настроение и специални емоции Григор димитров се наслаждава на първите си мигове на българска земя, след като се завърна, за да играе на Sofia Open. Голямата българска звезда на световния тенис излезе на централния корт в "Арена Армеец" за първи път от 5 години! През 2017 г. той триумфира с титлата в София. След това целуна корта

Дъжд и вятър през новата седмица

Дъжд и вятър през новата седмица

Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за септември, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта ще бъде предимно ясно, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 8°

Григор Димитров: Не бързам да търся нов треньор

Григор Димитров: Не бързам да търся нов треньор

Няма да бързам с търсенето на нов треньор. Мислим по въпроса и ще преценим кой е подходящия човек. За момента решението е взето и това е положението. Думите са на Григор Димитров, който от следващата седмица ще играе на Sofia Open. Неотдавна шампионът за 2017 г. се раздели с треньора Данте Ботини, а после обясни

“Порше” с 200 км/ч удря смъртоносно французи на Околовръстното, шофьорът с 29 фиша за скорост

“Порше” с 200 км/ч удря смъртоносно французи на Околовръстното, шофьорът с 29 фиша за скорост

Димитър Любенов, на 39 г., е управлявал колата “Порше Панамера”, която тази сутрин в 4:05 часа е ударила смъртоносно автомобил с двама французи до “Ринг” мола в София. Пред полицаите той е отказал категорично да даде проба с дрегер за алкохол и дрога и е обяснил, че “ще се оправи в МВР болница”. Според очевидец

"Металика" превзеха сцената на фестивал в Ню Йорк

"Металика" превзеха сцената на фестивал в Ню Йорк

Повече от 60 хиляди души се събраха на Световния граждански фестивал в Ню Йорк. Събитието е ежегодно, и е призив за действие в области като спазването правата на жените, бедността, опазването на планетата, съобщи БНТ.  За повечето от присъстващите концертът беше награда за обществената дейност, с която те се занимават на доброволни начала

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижда. Това коментира съветникът по здравни въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ за коронавируса. По думите му COVID вирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен. „Трябва обаче да се има предвид

Модна есен 2022 – карето е на върха (снимки)

Модна есен 2022 – карето е на върха (снимки)

Смело можете да го облечете от глава да пети Карето отново е хит в колекциите на най-нашумелите световни дизайнери и марки, след като няколко сезона беше пренебрегнато. През есен 2022 в мъжкото и дамското облекло то шества във всякакви размери – от големи квадрати до дребни „Виши”. Може да са стройно подредени и отчетливи

Показаха надгробната плоча на Елизабет II

Показаха надгробната плоча на Елизабет II

Бъкингамският дворец пусна първата официална снимка на надгробната плоча на кралица Елизабет II. Тя е в комбинацията с нейните родители и съпруг. Тя е в параклиса в памет на крал Джордж VI, който е в този на замъка Уинзор, където бе положен нейният ковчег, написаха от двореца. Около плочата има около две дузини венци