Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Приятел
Автор: БД Онлайн

Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Кой е той

Георги Нехризов е роден през 1957 година. Завършил е "История и археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи в Националния археологически институт с музей към БАН. През 2006 г. придобива научна степен доктор с дисертация на тема "Керамичният комплекс от ранната желязна епоха в Източните Родопи".

Владимир Клисуров

- Д-р Нехризов, археологическото лято е към края си. Какви са резултатите до момента?

-След 35-40 дни разкопки на комплекса "Глухите камъни" край Любимец имаме много интересни находки. Продължаваме работа на трите основни сектора на обекта. В сектор ДСеверУ се разкрива структура от ранната желязна епоха. В помещенията откриваме интересни находки, които са предимно за култови дейности. Изключително интересна е каничка с четири отвора. Напълно нефункционална по този начин, явно е свързана с ритуални действия. Имаме много богата колекция от керамични съдове и хромели. Намерихме и печати за украса на керамика. Металните находки са малко в този период, но имаме няколко игли, шила, част от фибула.

- Работите на обекта от 2008 г., какви културни периоди разкрихте?

- В централния сектор най-добре са съхранени културните периоди. Имаме над 3 метра пласт, като само тракийският период е 250-280 см. И в стратиграфски план проследяваме историята на това място в продължение на 6 века. Там открихме огнища, някои от които украсени и край които траките са изпълнявали специфични ритуали. Намерихме голямо количество животински кости, така че явно са правени жертвоприношения. С радиовъглеродния метод (Ц 14) и палеомагнетизъм, с модерни способи правим една стратиграфска таблица и описваме живота на "Глухите камъни". В южния сектор разкриваме една много голяма сграда. Едва сега стана ясно, че е трикорабна църква. Тя е втората църква на "Глухите камъни" и даде най-интересните находки.

- Какво показват те?

- Че и в античността на "Глухите камъни" е имало живот. Намерихме оброчна плочка с изобразено божество, но няма как да се каже кое е, тъй като е запазен само долният ляв ъгъл на плочката. Вижда се само крак с четири пръста и колкото и да ми се искаше да го разпознаем, няма как по четири пръста. Смятаме, че около църквата се е развивал манастир. Иначе в този сектор са представени всичките периоди на обитаване. Църквата, както и горната са изградени в Късната античност, най-вероятно втората половина на V - началото на VІ век. Намерихме една чудесна находка - капител с доста големи размери, по който са изобразени кръстове и растителни орнаменти. В църквата "Свети Димитър" в Солун има подобен капител. Открихме също монети от гръцките полиси Маронея и Абдера. В момента правим защитна сграда над разкритите структури на църквата.

- Докога продължава животът на "Глухите камъни"?

- Целият комплекс на "Глухите камъни" съществува няколко хилядолетия от времето на траките до Средновековието. Престава да съществува в самото начало на XIII век. И ние го свързваме с нашествието на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Наблизо е крепостта Фреим, която е в местността Света Марина до днешното село Ефрем. Тя не е проучена, но ние сме категорични, че това е Фреим, която се споменава в изворите, описващи края на Четвъртия кръстоносен поход. Последните монети, които откриваме, са от династията на Комнините от самия край на XII век и също показва, че малко по-късно е спрял животът тук.

- Има ли следи от битка с кръстоносците?

- Да. Има много стрели, но тепърва ще се казва кой ги е използвал, защото са много различни видове. Имало е голяма битка, църквата е била опожарена. Дали опожаряването е свързано с нашествието на кръстоносците обаче все още не е ясно.

- В самото начало на проучванията в скалите открихте соларен знак. Успяхте ли вече да разтълкувате значението му?

- За съжаление не.

- Като се има предвид дебелината на културния пласт на "Глухите камъни", може ли да се каже, че този обект съперничи на Перперикон?

- Противопоставям се на такова сравнение, защото са имали различни функции. "Глухите камъни" е по-скоро една Света гора на Средновековието. Манастир и кой знае какво още ще намерим при добро финансиране. Докато Перперикон е един комплекс, свързан и с постоянно обитаване. Иначе на върха над "Глухите камъни" и местността Света Марина, в която се намира крепостта, най-вероятно има обект като на Перперикон. Там има огромна крепост и хората от Ефрем са категорични, че е така. Ще ви кажа, че почистихме един профил край горска пътечка и попаднахаме на пластове от тракийския период до Средновековието.

- Заради липса на финансиране ли не започват проучвания там?

- Ние работим с 10-15 пъти по-малка сума, отколкото на Перперикон. Ако имаме възможност, ще работим на по-голям фронт. Помогнете!

- Ще има ли проучвания и в Долината на тракийските царе, където също работихте през последните години?

- Ще продължим, но все още не знаем какви възможности ще ни предложи община Казанлък. Но теренните издирвания продължават от края на септември за съставяне на археологическата карта на долината.

- През предишните години работихте с американци, чехи, австралийци. Ще има ли международно участие и сега?

- Експедицията ще бъде изцяло българска. Имаме обещание от община Казанлък, че ще се проведе въпреки сериозните проблеми с финансирането. А има толкова належащи обекти в района край Севтополис, които са атакувани от иманяри. Но откакто се смени политическата власт, пари няма.

- Тоест, откакто го няма "Главният археолог Дянков", финансовите проблеми се засилиха?

- Точно така. Вие го казахте, не исках аз да го казвам. Имахме една среща през февруари, малко преди да падне, и той обеща 3,5 млн. лв. за годината само за обектите в Казанлъшко - за разкопки, проучване и консервационни работи. Но след като си отиде, няма нищо.

- За мегапроекта за социализирането на Севтополис има ли смисъл да ви питам, след като има финансови проблеми.

- Няма никакво развитие, няма пари.

- Вие отговаряте за теренните издирвания при съставянето на археологическата карта на България. Докъде стигнаха нещата?

- Всяка година обектите се увеличават и само през тази са добавени над 1000. В момента 17 500 е общата бройка. Мога да кажа, че това е много активен сезон и се включиха 50-60 експедиции. Така че повечето от тези 1000 обекта са новооткрити и археологическата карта се развива много бързо и много добре. Ние сме много добре приети в световен и европейски мащаб. Със 17-18 европейски страни правим синхронизации на базите данни. Ще завършим през 2016 година и тогава ще имаме една обща карта на културното наследство.

- Има ли съревнование и завист между страните? Например с Гърция, Италия...
- По богатство ние си съперничим, но по отношение към археологията не можем да им стъпим на малкия пръст. Ние не полагаме никакви грижи за социализация и опазване. Както и едва ли има археолози с по-ниско заплащане, включително и сред африканските държави.

 

Дарина с честитка за Бандерас

Дарина с честитка за Бандерас

Актрисата Дарина Павлова не пропусна и тази година да честити 62-рия рожден ден на Антонио Бандерас. Мадам Мулти е специална приятелка на актьора от Испания. Дарина бе от гостите на Бандерас на годежа му с Никол

Депресия мъчи Банда Банда

Депресия мъчи Банда Банда

Депресия измъчва до краен предел панелистката от "На кафе" Андреа Банда Банда. Това разкрива самата тя в дълъг пост във фейсбук. Инфлуенсърката признава за сериозни проблеми, заради които едва има сили да върши каквото и да било, дори и да става въпрос за едни от най-звездните събития в света на киното

Панайот Панайотов няма да патентова "мижав интерес"

Панайот Панайотов няма да патентова "мижав интерес"

Никакви претенции за собственичество към фразата "мижав интерес" няма Панайот Панайотов, защото тя принадлежи на всички. "Това е невъзможно", коментира той в подкаст на радио "Фреш" на въпроса дали ще патентова фразата, която вече се приема като негова запазена марка. "Тя е ничия тази фраза. Тя си е част от българския език

Софка с нова песен за Лоренцо за ЧРД

Софка с нова песен за Лоренцо за ЧРД

С див купон синът на Софи Маринова – Лоренцо, отбеляза 20-ия си рожден ден. Порасналото момче събра приятели в пловдивска дискотека. Неотлъчно до него бе неговата майка. Ромската перла забавлява гостите на сина си и не спираше да го засипва с пожелания и салфетки. "Много те обичам, да си жив и здрав, да илядиш", пожела гордата майка

Най-четени

Лена не е разваляла годежа!

Лена не е разваляла годежа!

Близки на бившата шефка на кабинета на Кирил Петков са категорични Пръстенът е в нея, с Мирослав се обичат повече от всякога "Лена Бориславова не е разваляла годежа си с Мирослав Иванов! Пръстенът, който той й даде, е в нея и тя не му го е връщала, както се твърди напоследък. Понякога Лена не го носи в зависимост от тоалета, с който е облечена

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Вили Марковска изкушава на яхта

Вили Марковска изкушава на яхта

На яхта се метна Вили Марковска. Актрисата изкушава мъжете, като показва сексапилно тяло, полегнала на седалката на плавателния съд. С кого се вози Марковска не е съвсем

Гущеров пуши тънка цигарка в дебела кола

Гущеров пуши тънка цигарка в дебела кола

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България

Жоро и Нана неразделни и във ваканция

Жоро и Нана неразделни и във ваканция

Жоро Игнатов от "Съдебен спор" има уникална градина, в която отглежда само цветя, защото съседите му го изхранват с домашни зеленчуци. Адвокатът, който разведе маса известни телевизионери като Вихра и Иван, се грижи сам за оазиса у дома на 3-етажната си къща в Суходол. Жоро има барбекю и най обича, когато с Нана заедно вечерят

20 дни Гаргамела измъчва пленената Маргарита

20 дни Гаргамела измъчва пленената Маргарита

15 години затвор за жестокия Илко Тонев Показва на майката извращенията, които прави с дъщеря й 15 години решетки получи бруталният бургазлия Илко Тонев-Гаргамела за едно от най-жестоките престъпления срещу жена у нас за последните десетилетия. Това реши Окръжният съд в Бургас. Магистратите признаха Тонев за виновен в бруталното и многократно

От Бузлуджа ли се връща Виктория Готева?!

От Бузлуджа ли се връща Виктория Готева?!

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Секси голфърки се хващат за... гушите

Секси голфърки се хващат за... гушите

Пейдж Спиранак се сдоби с конкуренция, атакува със снимки Палмата на първенството за приза "най-секси голфърка" се оказва всъщност ябълка, но на раздора. Досега с тази титла гърди пъчеше Пейдж Спиранак, но се оказа атакувана от колежката си Клер Хогъл, която атакува яростно в социалните мрежи. 29-годишната Пейдж се отказа от участие по турнири

Златка Райкова сензационно: Егото на Благо ни раздели!

Златка Райкова сензационно: Егото на Благо ни раздели!

Мечтая за момиче от Карен, измислили сме му име "Егото на Благо ни раздели, където е то, няма любов." Това обясни като причина за краха на връзката си с Благой Георгиев Златка Райкова. Русото изкушение вчера отговори на въпроси на фенове как се развива новата й връзка и причините, довели до раздялата й с футболния национал

Гери Никол се гологъзи на рождения си ден

Гери Никол се гологъзи на рождения си ден

Пищна дупара навири над тортата за рождения си ден Гери Никол. Певицата празнува навършването на 24 години с щур купон, главната атракция на който е тя самата. Певицата се пуска почти чисто гола, като не спира да демонстрира формите си във всякакви

Най-коментирани

Скандал с изложба на Пикасо

Скандал с изложба на Пикасо

Адвокат твърди, че на публиката се показват копия, галеристката отрича Скандал с офорти на Пикасо се заформя в Бургас. Там на 14 юли бе открита изложба с творби на гениалния художник. Сега в публичното пространство се появиха твърдения, че показаните творби не са оригинали, а копия. Това стана с гневен пост

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Мис Силикон 2021 Жасмина Стоичкова научи, че в тялото на един 75-килограмов възрастен човек има около 5 литра кръв. Средно тя представлява между 6% и 8% от теглото

Анелия забавлява Майкъла

Анелия забавлява Майкъла

Фолкзвездата Анелия пя на легендата на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла. Това стана по време на голямо частно парти за рожден ден. Бившият футболист, който днес се изявява като успешен строителен предприемач, се оказа любител на изпълненията на Анелия. Майкъла бе в компанията на съпругата си Бети. Облечен стилно в риза

Дарина с честитка за Бандерас

Дарина с честитка за Бандерас

Актрисата Дарина Павлова не пропусна и тази година да честити 62-рия рожден ден на Антонио Бандерас. Мадам Мулти е специална приятелка на актьора от Испания. Дарина бе от гостите на Бандерас на годежа му с Никол

Директорът на ЦСКА Филип Филипов:
Били сме и по-сериозни отбори от "Базел"

Директорът на ЦСКА Филип Филипов: Били сме и по-сериозни отбори от "Базел"

"Възможно е да отстраним "Базел". ЦСКА е отстранявал и много по-големи отбори." Това заяви директорът на ЦСКА-София Филип Филипов при завръщането на "червените" от Дъблин, където отстраниха "Сейнт Патрикс" в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Тимът от Борисовата градина загуби у дома с 1:0, но спечели като гост с 2:0

Депресия мъчи Банда Банда

Депресия мъчи Банда Банда

Депресия измъчва до краен предел панелистката от "На кафе" Андреа Банда Банда. Това разкрива самата тя в дълъг пост във фейсбук. Инфлуенсърката признава за сериозни проблеми, заради които едва има сили да върши каквото и да било, дори и да става въпрос за едни от най-звездните събития в света на киното

Ивайло Чочев №1 за юли

Ивайло Чочев №1 за юли

Халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев бе определен за най-добър футболист в Първа лига за месец юли. 29-годишният национал спечели с минимална разлика от само една точка авторитетната класация, която се организира за пети пореден сезон от Асоциацията на българските футболисти (АБФ) в сътрудничество с ИнСтат - една от най-големите компании за футболни

Панайот Панайотов няма да патентова "мижав интерес"

Панайот Панайотов няма да патентова "мижав интерес"

Никакви претенции за собственичество към фразата "мижав интерес" няма Панайот Панайотов, защото тя принадлежи на всички. "Това е невъзможно", коментира той в подкаст на радио "Фреш" на въпроса дали ще патентова фразата, която вече се приема като негова запазена марка. "Тя е ничия тази фраза. Тя си е част от българския език

Софка с нова песен за Лоренцо за ЧРД

Софка с нова песен за Лоренцо за ЧРД

С див купон синът на Софи Маринова – Лоренцо, отбеляза 20-ия си рожден ден. Порасналото момче събра приятели в пловдивска дискотека. Неотлъчно до него бе неговата майка. Ромската перла забавлява гостите на сина си и не спираше да го засипва с пожелания и салфетки. "Много те обичам, да си жив и здрав, да илядиш", пожела гордата майка

И "Ювентус" отказа Роналдо

И "Ювентус" отказа Роналдо

Няма никакъв шанс Кристиано Роналдо да се завърне в някой от бившите си клубове като "Ювентус" и "Реал" (Мадрид). Този уикенд футболните шампионати в Италия и Испания стартират, но португалецът няма да играе в никой от тях. От "Манчестър Юнайтед" са предложили услугите на мегазвездата на "Юве", където Роналдо игра между 2018 и 2021 година

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Биляна Спасова е била в Атина заради медицински проблем За съжаление, последно Биляна Спасова е видяна сама, но не е била психически адекватна. "Странното е, че се е запознала с момче в хотел. Казаха, че е изглеждала щастлива". Това разказва пред Нова тв майката на 32-годишната жена от Русе, която изчезна в Атина

Рупърт Мърдок и Джери Хол все пак се разведоха

Рупърт Мърдок и Джери Хол все пак се разведоха

Медийният магнат Рупърт Мърдок и моделът Джери Хол приключиха развода си след шестгодишен брак, съобщи адвокатът на Хол. Двойката е постигнала споразумение часове след като бившият модел подаде в калифорнийски съд заявление за анулиране на съдебния иск за развод, внесен от Хол по-рано. В иска тя се позоваваше на “несъвместими различия” с

Проф. Рачев: До вторник хладно за сезона, след това жеги до 40°

Проф. Рачев: До вторник хладно за сезона, след това жеги до 40°

Морската вода ще стане 27 градуса До вторник – 16 август, ще е хладно за сезона. В неделя в София температурите ще са летните, характерни за 70-те години на миналия век – 20° – 23°. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ. След това обаче ще започне бързо затопляне и температурите рязко ще се повишат

1274 нови случая на COVID-19, със 155 по-малко от вчера

1274 нови случая на COVID-19, със 155 по-малко от вчера

1274, със 155 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа.Това сочат данните в Националната информационна система. Направени са общо 5999 теста. Процентът на новозаразените е 21,23%. 183 души са постъпили в болница през последните 24 часа. 1 224 222 са общо случаите на коронавирус

Съпругът на Оливия Нютън-Джон: Тя беше най-смелата жена

Съпругът на Оливия Нютън-Джон: Тя беше най-смелата жена

В трогателно послание Джон Истърлинг отдаде почит на съпругата си Оливия Нютън-Джон, която почина в понеделник, 8 август, на 73-годишна възраст след дълга битка с рака. В Инстаграм той разказва за съвместния им живот и за болката от загубата на любимия човек. “Тя беше най-красивата жена, която познавам

Мария Бакалова: Искам да направя исторически филм за България

Мария Бакалова: Искам да направя исторически филм за България

Искам да направя исторически филм за България. Това признание прави актрисата Мария Бакалова в интервю за глобалното лайфстайл списание "1883". "Мисля, че е важно да се хвърли светлина и да бъдат опознати страни като България. България съществува от 681 г. Това е древна страна с богата история и силна религия

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Серена Уилямс отпадна в Торонто след загуба от олимпийската шампионка

Серена Уилямс отпадна в Торонто след загуба от олимпийската шампионка

Серена Уилямс загуби от Белинда Бенчич с 2:6, 4:6 във втория кръг на турнира в Торонто в един от последните мачове в кариерата си. Дни преди двубоя бившата номер 1 в световния тенис и носителка на 23 титли от "Големият шлем" обяви официално, че през месец септември ще сложи край на дългогодишната си успешна кариера

Загиналите на „Тракия“ се връщали от Турция

Загиналите на „Тракия“ се връщали от Турция

Майката и нейното дете, които загинаха на автомагистрала“ Тракия“ край Пазарджик, са се връщали от летен отпуск в Турция, откъдето са родом. Те пътували в семейния „Мерцедес“, шофиран от бащата, 52-годишен гражданин на южната ни съседка. На 101-ия километър от автомагистралата шофьорът изненадващо напуснал пътното платно

Григор Димитров изпусна №1 на Австралия в Монреал

Григор Димитров изпусна №1 на Австралия в Монреал

Григор Димитров загуби поредния равностоен мач. Българската звезда в тениса отпадна във II кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монреал след 6:7 (4:7), 5:7 с първия от австралийците в ранглистата Алекс де Минор. Димитров водеше с минипробив в тайбрека, но допусна съперникът му да спечели 6 поредни точки