Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2590902 www.bgdnes.bg

Ленин живее в русенско село

Иво АНГЕЛОВ

Владимир Илич Ленин живее в русенското село Новград. Статуята на съветския вожд е единствената запазена в цял ръст, която се намира на територията на България и е обществено достъпна. Монументът е оцелял за разлика от десетките си събратя, които рухват един след друг, отбелязвайки края на социалистическата ера.

Само преди броени дни на масовите протести в украинската столица Киев паметник на Ленин беше съборен ритуално, а митингуващите срещу отказа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз разбиваха с чукове грохналия вожд. Събарянето му беше сравнено с принудителното обезглавяване на статуята на Саддам Хюсеин в Багдад през 2003 година.

Реклама

Жителите на Новград обаче нямат никакво намерение да рушат. Напротив, те обмислят как да популяризират селската си гордост, за да привличат туристи. Местните хора разказват, че е обичайна гледка преминаващите през населеното място автомобили да спират и пътуващите да излизат да се снимат с паметника.

Оцеляването на монумента до наши дни обаче е минало през множество препятствия. В годините след промените над селото многократно е бил оказван натиск да махне паметника. Местните обаче яростно бранели символа си. Изкушението нараснало, когато неизвестен богат финландец пристигнал в Новград и бил готов веднага да брои 27 000 долара за статуята. Парите щели да помогнат значително за облагородяване на населеното място, но жителите били непреклонни - Ленин остава в селото. През годините паметниците на съветския вожд бяха детронирани в големите градове като София и Пловдив.

Далеч по-тъжна съдба имаше паметник на комунистическите вождове Владимир Ленин и Георги Димитров, който изчезна мистериозно във Враца. Дълго време бронзовият монумент е бил изложен в двора на общинската фирма БКС. Проучване показало, че реликвата все пак не била откарана за скрап, а станала собственост на бизнесмена Александър Александров, който платил за нея 5600 лв. Новият им притежател призна, че от доста време проявявал интерес към паметника, тъй като е роден на една дата с Ленин. На 22 април бизнесменът от Враца ще празнува рождения си ден заедно с новата си придобивка.

В разложкото село Баня пък има композиция на Ленин с Георги Димитров. Двамата са в цял ръст, високи почти 3 метра. Монументът пресъздава една от най-важните опорни точки на комунистическата идеология - как Ленин говори, а Димитров почтително го слуша. Местните хора не се притесняват, че фигурите ще бъдат откраднати, тъй като са от гранит.

Вчера неизвестни извършители разрушиха паметника на Ленин в южния украински град Котовск в Одеска област. Те са счупили горната част на скулптурата, парчетата от която били намерени край постамента. Заведено е наказателно дело за вандализъм. Също в Одеска област миналия месец младежи на 2 пъти свалиха желязната статуя на Ленин в град Фрунзовка. Извършителите бяха открити бързо и паметникът - възстановен.
Тези случаи припомнят, че монументите на съветския вожд отдавна и никъде не се радват на уважение и почит. Управата на град Улан Батор взе решение паметникът на Ленин в центъра на монголската столица да бъде премахнат. Монументът, издигнат преди близо 60 години, бе демонтиран и продаден на търг. Столичните власти решиха да се отърват от паметника на Ленин след коренната промяна в политическия живот на страната.

Реклама

В Санкт Петербург пък взривиха паметника на Ленин с устройство с тротилов еквивалент 300 грама. Инцидентът се случи през нощта и нямаше пострадали. Вследствие на експлозията се появи кратер от 80 - 100 см. В града недоволството нарасна, като беше предложено в чест на 8 март да бъдат издигнати още паметници - този път на любимите жени на Ленин - Надежда Константиновна Крупская и Инеса Арманд.

Паметници на Владимир Илич са се появявали не само в източната част на Европа. По време на съветската експедиция през 1958 г. е поставен монумент на вожда на Антарктида. Очевидци разказват, че паметникът винаги е почистен от сняг. Далеч на север - в селището Баренцбург на норвежкия архипелаг Шпицберген, революционерът също е почетен с паметник.

В Лас Вегас статуята на Ленин е без глава и е разположена пред ресторант за руска кухня. Логично в кубинската столица Хавана има огромен барелеф на съветския политик, като паркът, където е разположен, е кръстен на него.

Интересна е съдбата на бюста в италианския град Кавриаго, област Реджо Емилия. В годините на войната немците го взимат от Украйна, след това той е в ръцете на италиански партизани, които го връщат на съветското посолство, а то го подарява през 1970 г. на италианската област, която през 1919 г. признава и поддържа съветската власт.

Паметници на Ленин могат да бъдат видени още във францисткия манастир в чешкия град Хеб, във виетнамската столица Ханой, в Мексико Сити, точно до парче от Берлинската стена, в американските градове Далас и Сиатъл, в лондонския квартал Ислингтъм, както и на много места в Индия. В Музея на социалистическото изкуство в София пък има цели 3 негови монумента.

Реклама
Реклама
Реклама