Легендарният щангист Стефан Топуров: Сами се обезкръвихме

Приятел
Автор: БД Онлайн

Легендарният щангист Стефан Топуров: Сами се обезкръвихме

Легендарният щангист е печелил световна и европейска титла

Легендарният български щангист Стефан Топуров остана завинаги в историята. Той е първият човек, който вдига три пъти собственото си тегло на официално състезание. Талантът чупи световния рекорд в кат. до 60 кг на световното първенство в Москва през 1983 г. с феноменалните 180 кг. Най-големият успех в неговата кариера е сребърен медал от олимпиадата в Сеул '88. Има световна и две европейски титли. Топуров даде специално интервю за читателите на "България Днес" от Кувейт.

Огнян Георгиев


- Г-н Топуров, разкажете с какво се занимавате в Кувейт?
- Дават много пари за спорта. Има държавна политика. Целта не е високо спортно майсторство, а да се вкарат хората в залите. Не се очакват чудеса. Вече трета година съм в Кувейт. Работя във втория по големина клуб в страната. Заедно сме с още един българин - Янко Георгиев, който ме покани да дойда.
- Има ли ентусиазъм сред трениращите?
- Безплатно е за всички. Нашият клуб има 130 автобуса, които ежедневно пътуват, за да вземат децата от врата и да ги върнат след тренировка там. Никой не плаща за нищо. Клубовете имат модерни зали и стадиони.
- Липсва ли ви България?
- В периода 2007-а и 2008-а бях във Виетнам. Сега за втори път работя в чужбина. Разведен съм от 20 години. Тук е малко еднообразие, но не ми липсва България. Претръпнал съм още от едно време. Трябваше да се жертва нещо, защото у нас нямаше работа. Сега спортът е много зле. Няма държавна политика. Клубовете не работят. Хората и децата не са същите, както бяха преди 30 години.
- Жал ли ви е, че не можете да работите в България?
- Още преди 20 години пуснах молба да работя в асеновградския клуб. Не ме одобриха. Оттам нататък гледах да се спасявам както мога. Преди две години Севдалин Маринов също искаше да работи. При това на доброволни начала. Президентът на клуба не се съгласи. Такава е политиката в България. Явно пречим на някого. Жалко е.
- Беше ли тежко да оцелеете, след като приключихте вашата кариера?
- Трудно е, но има начини. Аз съм ги намерил в чужбина. Така оцелявам. Преди това съм бил управител на дискотека. Работил съм в ловно-стрелкови комплекс.
- До ден днешен се говори за вашето постижение на световното първенство в Москва
- Спомням си от време на време. Сега младото поколение едва ли ме познава. Понякога по-възрастните хора питат за мен. В Кувейт също има доста българи. На тях им разказвам всичко за мен и моите колеги. Бях дебютант на световното първенство в Москва. Това беше първото ми състезание. Никой не очакваше от мен, че на 18 години ще направя нещо. Саркисян ми поведе с 5 кг на първото движение. Той беше и по-лек. Това означаваше да направя със 7,5 кг в изтласкването над него, за да го бия. Саркисян счупи няколко рекорда и вече се виждаше световен шампион. Успокои се. Започнах от 165 кг в изтласкването. Исках да отида на 182,5 кг и да го победя директно, но ни казаха, че не може да се прави скок от над 15 кг между опитите. Измислиха някакъв правилник. Вдигнах 180 кг. Беше с 8 кг над стария световен рекорд и с 5 кг повече от новия, който е поставен преди секунди. Мобилизирах се. Вдигнах щангата. Бяхме много подготвени цялото ни поколение. Аз, Наим Сюлейманоглу, Нено Терзийски, Сашо Върбанов, Здравко Стоичков. Бяхме 5 дебютанти от 9 човека. Там бяха още Янко Русев и Асен Златев. Имаше голяма конкуренция между нас. Мъжкият национален отбор беше от 20 равностойни състезатели. Младежите още толкова. Всички тренирахме целогодишно.
- Не успявате да вдигнете 182,5 кг в последния си опит и оставате втори. Какви бяха отзивите в България от уникалното ви постижение?
- Ние имахме равен двубой, но той беше със 150 грама по-лек, затова стана шампион. Саркисян имаше шанс. Абаджиев бързо ни приземяваше. Не ни оставаше да летим в облаците. Имаше 1-2 седмици почивка. След това нови лагери и състезания. Не ти минава през акъла, за да се възгордееш и да се мислиш за нещо по-специално. Имаше и такива, но след едно слабо състезание приключваха.
- Вярно ли е, че за Абаджиев второто място е било провал?
- Така е. Може и втори да станеш, но с хубаво постижение. Аз съм пример за това. За тези 180 кг се говори от 30 години. Ако не постигнеш близки резултати до максималните от тренировките, Абаджиев не беше доволен. Много тежки бяха тренировките при него. Конкуренцията беше зверска. В една категория бяхме със световните шампиони Антон Коджабашев, Стефан Димитров, Белослав Манолов и световния вицешампион Реджеб Реджебов. Трябваше да ги победиш, за да участваш.
- Какво точно стана с Белослав Манолов, който загина мистериозно?
- Много за малко го заварих. Бяхме заедно на лагер 40-50 дни. Знам, че черният дроб му е отказал. Притеснихме се малко, защото ситуацията беше неприятна. Но такъв е животът.
- На олимпиадата в Сеул '88 оставате втори след Наим Сюлейманоглу. Какво го правеше непобедим?
- Наим беше много талантлив. Това, което го е постигнал, е с нечовешки труд. Тренираше страшно много. Беше изключително упорит. Нямаше начин да го победя в Сеул. Вдигна такива постижения, които нормален човек не може да ги възприеме. То на мен ми беше трудно да асимилирам как ги вдига.
- В Сеул '88 тимът ни беше спрян заради допинг скандал. Притеснихте ли се, че ще ви отнемат медала?
- Най-големия шок го изживя Асен Златев. Преди неговата категория му казаха, че няма да участва. Той ставаше със сигурност олимпийски шампион за втори път. Спряха ни за игрите в Лос Анджелис през 1984 г. Тогава бях европейски шампион. Спечелих турнира "Дружба", който беше еквивалент на Лос Анджелис, с голяма разлика. Но това не бяха олимпийски игри. Най-голямата болка ми е, че 1984-а не успях да участвам. Бяхме изключително силен отбор. Целият български спорт щеше да се представи много силно.
- Защо се отказахте толкова рано от спорта след игрите в Сеул '88?
- Бях на 25 години тогава. Ожених се набързо. Изкарах 5-6 години семеен живот. Не можех да съчетавам спорта и семейството. След това бях загубил форма. След мен идваше Николай Пешалов. Ако се бях върнал, щях да съм втори човек в България. Затова нямаше смисъл.
- Има хора, които отричат методиката на Абаджиев. Защо се опитват да го очернят?
- Той си вършеше много добре работата. Шампионите го доказват. Няма начин, без да се трудиш, да си най-добрият и да чупиш рекорди. Винаги ще има противопоставяне, когато треньорът натоварва състезателя, а щангистът иска да мине по-леко. При трима-четирима равностойни състезатели той е предпочел един, а друг се е почувствал неудовлетворен.
- Защо в българските щанги всеки е на нож с другия, при положение че всички се познавате?
- Защото става въпрос за власт и за пари. Някой се главозамайва, гледа отвисоко и не обръща внимание на клубовете. Треньорите получават малко пари. В спортните училища няма вода и ток през зимата. Отдолу нищо не идва. За да се оправят нещата, първо залите трябва да се напълнят с деца. Чак след 10 години може да търсим резултати. Сега разчитаме само на един-двама човека. Конкуренцията довежда до високи резултати, а нея я няма.
- Кажете нещо оптимистично за българските щанги.
- Ха-ха-ха, трябва да съм голям оптимист. Имаме един Иван Марков, който евентуално да ни донесе медал в Рио. Валентин Христов отиде в Азербайджан. Продадохме доста състезатели там. Преди това пратихме други в Катар. Пешалов беше в Хърватия. В Австралия отидоха много силни момчета. Тук става въпрос за най-добрите ни състезатели. Сами се обезкръвихме.
- Защо треньорите вече не търсят деца из училищата?
- Мен ме намериха в час по физическо. Дойде един треньор, видя ни по-добрите деца и ни покани. По-упоритите продължихме, а останалите се отказаха. Сега има много изкушения, като нови технологии. Нашият спорт е труден, не е разнообразен като футбола и бокса. При нас по цял ден щангата е в ръката. Не сме толкова атрактивни.

Нова боксова война: Хулигана иска да спука от бой Яйцето

Нова боксова война: Хулигана иска да спука от бой Яйцето

Атрактивната боксова галавечер между Кубрат Пулев и Хюи Фюри отприщи нова боксова война между двама от най-нашумелите професионалисти Борислав Занков – Хулигана и Борислав Иванов – Яйцето. „Ще спукам от бой Яйцето. Ще го пребия. Ще види къде се намира в българския бокс този приятел – хвърли ръкавицата Хулигана.

1 млн. лева вади Боби за първо място

1 млн. лева вади Боби за първо място

Внушителната сума от 500 000 евро, или близо 1 млн. лева ще разделят националите при първо място и класиране за следващата фаза на турнира Лига на нациите. Парите са договорени между президента на БФС Борислав Михайлов и тарторите на отбора, научи "България Днес". Днес България излиза в решителен последен мач от групата срещу Словения на

Новата плувна звезда Диана Петкова: С плач ходех на басейна

Новата плувна звезда Диана Петкова: С плач ходех на басейна

Ще гоня рекорди на световното първенство С плач и нежелание е направила първите загребвания в басейна новата звезда в плуването Диана Петкова. 18-годишната пловдивчанка вече втора година чупи рекорд след рекорд на национално ниво. В момента се готви за световното първенство на малък басейн в Китай през декември,

Стойка Петрова тръгна силно

Стойка Петрова тръгна силно

Стойка Петрова (54 кг) тръгна с победа на световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи (Инд). Участничката на олимпийските игри в Лондон надви Турсуной Рахимова (Узб) с 4:1. Това беше първи мач в надпреварата за ветеранката, която е поставена под щ1 в схемата. Преди две години Стойка Петрова спечели сребърен медал.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Забравен куршум вадят от Митьо Очите

Забравен куршум вадят от Митьо Очите

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното

Най-коментирани

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Да спрат да раждат деца, масово заплашват майки в социалните мрежи. Причината е идеята да бъде намалено двегодишното платено майчинство, за което настояват работодателите. Правителството вече прати запитване до Брюксел какво да направи по въпроса. Най-вероятно от там ще ни препоръчат да премахнем дългото майчинство,

Роумингът поевтинява още

Роумингът поевтинява още

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява! Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС. В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг,

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева обяви официално, че започва коледни пости, научи "България Днес". "Някакво чувство свише ме пропива с началото на всеки пост. Отдавам му се с надеждата на Рождество да съм оставила всяка мръсотия зад гърба си и да се събудя пречистена и по-смирена", написа телевизионерката в профила си в инстаграм.

Робот болногледач сглоби българин

Робот болногледач сглоби българин

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска духова музика,

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Луиза Григорова приема музиката съвсем сериозно. Толкова сериозно, че като слуша музика, си маха сутиена. Ляга по гръб на пода (все още е без сутиен), забучва слушалките в ушите и с премрежен погледа позира за снимка. Но не слуша чалга! Не. Слуша "Пинк Флойд". "Те са една от най-любимите ми групи. Мога да ги слушам денонощно и почти го правя.

За 4,5 млн. Брендо продаде хотел "Ле Фльор"

За 4,5 млн. Брендо продаде хотел "Ле Фльор"

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка,

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Надежда Захариева търси стихове на улицата

Надежда Захариева търси стихове на улицата

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака:

Искам работа,
не подаяния

Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака: Искам работа, не подаяния

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

"Гордея се с прекрасната работа, която вършиш, приятелю" С този надпис под снимка в инстаграм половинката на Григор Димитров- певицата Никол Шерцингер обяви, че се присъединява към фондацията на Рики Мартин, която се бори с трафика на хора. "За мен е чест да се присъединя към каузата, помагаща да променим сърца,

Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Порнозвезда избяга от бой

Порнозвезда избяга от бой

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Пауло ме предаде!

Пауло ме предаде!

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното