Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/3848826 www.bgdnes.bg

Съпруга на онкоболен: Лекари обричат мъжа ми

Иво АНГЕЛОВ

"Трима лекари обричат лечението на съпруга ми със становищата, които дават към здравната каса. Така НЗОК извърши тиха абдикация, след като нито разреши, нито отказа да финансира плановото му лечение в Германия. Принудени сме да се справяме с помощта на близки и приятели, тъй като държавата не желае да ни помогне."

Това заяви пред "България Днес" Снежана Славейкова, съпруга на 42-годишния Валентин Иванов. На мъжа са му намерени ракови разсейки, но никой медик у нас не може да каже къде в тялото му е първичното огнище. След като след 30 изследвания нашите лекари не могат да установят причината за заболяването Валентин решава да се бори за живота си в клиника в Германия. Той се надява на финансова помощ от здравната каса, но от институцията го попарват с решението, че нито могат да му съдействат, нито пък му отказват. Официалното съобщение за това е подкрепено от становищата на трима експерти.

Реклама

"За мен оценките на тримата лекари - Димитър Калев (национален консултант по химиотерапия), Лилия Гочева (национален консултант по лъчелечение) и Асен Дудов (председател на Българското онкологично дружество), са нехуманни. Препоръчва се на съпруга ми да бъде направена отново биопсия. Искам обаче да ги попитам на кой орган да се направи, след като не се знае откъде тръгва заболяването. Как да обясня на децата ни, че държавата не ни помага, за да оздравее баща им. Искам да ги поканя и тримата доктори да се срещнем и да ми обяснят мотивите си Валентин да не се лекува в чужбина. Тези хора са назначени там, за да помагат на пациентите, но това не се случва. За мен това не е отговор от здравната каса - защо трябва да се правят наново изследвания, които с нищо не са помогнали досега", каза още Славейкова.

Борбената жена обясни, че в Германия са установили, че един от медикаментите, предписан в България, има адекватност върху лечението едва на 30%. Той е бил изключен и са били добавени други две лекарства.

Надеждата пред Валентин е да се лекува в интердисциплинарния онкологичен център в Мюнхен. Той вече е провел два курса там, като в края на април предстои трети курс на лечение. Семейството събира пари чрез приятели и познати, но има нужда от помощта на благородни хора, за да бъде излекуван 42-годишният мъж. На 24 април в Сатиричния театър в София фолклорни ансамбли пък ще изнесат благотворителен концерт, за да съберат пари за лечението му.

 


Ако можете да помогнете

Вече е разкрит номер, на който могат да се изпращат есемеси - на номер 17 777 с текст DMS VALENTIN. Има и две сметки:

1. Лична с титуляр
ВАЛЕНТИН ПЕТРОВ ИВАНОВ
Банка ДСК
IBAN: BG60STSA93000010687925
BIC:STSABGSF

2. Дарителска с титуляр
ВАЛЕНТИН ПЕТРОВ ИВАНОВ
Банка ДСК
IBAN:BG45STSA93000021507478
BIC:STSABGSF

Реклама
Реклама
Реклама