Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4127830 www.bgdnes.bg

Сако продава дрога с бандерол

Стефан Бонев-Сако продавал маркова дрога със специален бандерол. Това разкри свидетелят Красимир Кръстев на последното заседание по делото срещу бандата на циганския бос пред спецсъда. Заедно с него за разпространение на наркотици са подсъдими още 14 души. Прокуратурата сочи като организатор и ръководител на престъпната група Стефан Бонев-Сако.
Бандеролът бил запазен знак на бандата. По него клиентите различавали стоката от тази на другите наркотърговци в страната. Кокаинът се пласирал в разфасовки на дози, опаковани в сини и розови пакетчета. Лейтенантите на Сако продавали на едро по 100 лева за опаковка. Всеки от дилърите на регионално ниво можел да си сложи печалба върху тази цена от около 20-30 лева. Отговорниците на Сако за продажбата на кокаина не посягали върху чистата печалба на дилърите от по-долното ниво. Схемата за снабдяване и продажба разкри пред съда свидетелят Красимир Кръстев.
Той пристигнал от Бургас в София, за да взема кокаин, който имал намерение да пласира край морето. По това време обаче ченгетата го държали под контрол. Причина за това били близките "бизнес контакти" с наркобандата на Жабата и Джуката, смъртни врагове на Сако. Красимир Кръстев отишъл при Теодор Велков от групата на циганския бос в кафенето му на бул. „Александър Стамболийски" в София. В ъндърграунда той бил известен с прозвището Тошко Сводника. За него Кръстев знаел, че се занимава с проститутки и продава наркотици за Сако.
При срещата Теодор казал на Красимир, че може да го зарежда с кокаин на цена 100 лева за доза. Подчертал, че дрогата е маркова, а всяко пакетче ще има бандерол за качество. Теодор казал на клиента си, че ще му даде две пакетчета кокаин за проба. "Когато дойдеш да зареждаш с по-голямо количество, ще отчупя парче от буцата с кокаина и ще ти го направя на дози. Гарантирам, че следващата стока, която вземеш, ще бъде със същото качество." Това твърдял Теодор, разказа свидетелят Кръстев.
При тези обяснения пред спецсъда Велков скочи и отрече думите на свидетеля. Той обаче продължи да разказва подробности за сделката. По думите му, когато отишъл да вземе стоката от Теодор, за да я пробва, целият бил окичен с микрофони от ченгетата. Те го притиснали да стане свидетел срещу хората на Сако, за да се отърве от проблеми с полицията и правосъдието. По това време срещу него се водели досъдебни производства за разпространение на наркотици. Кръстев обясни, че ченгетата го инструктирали как да води разговора със снабдителя Теодор, докато скритата в дрехите му техника записва. Според обясненията му той трябвало да задава въпроси за произхода на кокаина и за участието на Сако в схемата.
При срещата Теодор дал на Красимир две пакетчета с кокаин, които на жаргон пласьорите наричали "снимки". Всяка от тях била по една доза. Свидетелят обещал да пробва дрогата и да се върне за още, ако е качествена. Той спазил инструкциите на ченгетата и записал разговора с Теодор. Двамата дори обсъждали освобождаването на Сако от ареста, обясни свидетелят.
След срещата той занесъл "снимките" в СДВР и ги предал на полицая, който водел разработката срещу групата на Сако. Пред спецсъда Красимир Кръстев твърдеше, че ченгетата в СДВР го накарали да се подпише под бели листа. "Целта беше да натопя Сако. Срещу показанията ми обещаха да нямам проблем с полицията. Два-три листа разписвах по два пъти. Полицаите преправяха написаното и после пак подписвах", обясни Кръстев. Той уточни, че дрогата на Сако не била качествена въпреки претенциите за произход.

 

Марката на Баретата

Златомир Иванов - Златко Баретата продавал наркотици с печат с надпис на "Фирмата". Така бе известна неговата групировка, преди да бъде разбита от полицията. За специалната маркировка на наркотиците се разбра по време на съдебния процес срещу 15-членната банда с бос Баретата. Нейна запазена марка били сините пакетчета, в които била разфасована и продавана дрогата. Всяко пликче с трева, хероин или кокаин било обозначено с печат "Фирмата". Същият надпис била отпечатан и върху всяко хапче амфетамин.
Златко Баретата бе осъден от Софийския градски съд на осем години затвор за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. В момента той обжалва присъдата си пред Апелативния съд в София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама