Марта Георгиева, председател на ДСБ - Средец: В ареста ме държаха в клозет

Приятел
Автор: БД Онлайн

Марта Георгиева, председател на ДСБ - Средец: В ареста ме държаха в клозет

Коя е тя

Марта Георгиева е председател на ДСБ – Средец, и кандидат-депутат от листата на Реформаторския блок. Филолог по образование. Член е на инициативната група за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. Вчера, след като участва в акция по оцветяване на паметника, бе вкарана в ареста - въпреки имунитета си. Пред "България Днес" Марта Георгиева разказа за преживяванията си зад решетките.

Бисерка БОРИСОВА

- Г-це Георгиева, за втори път бяхте арестувана заради оцветяване на Паметника на съветската армия. Как се стигна до това, след като имате имунитет на кандидат-депутат?
- Това е въпрос, на който никой от нас не може да си отговори. Тотално погазване на законите от страна на служителите на МВР. Затова ще обжалваме заповедта за арест. Няма да оставим нещата така със сигурност!

- Много хора се питат, ако се нарушават правата на кандидат-депутати, то какви ли права има обикновеният човек? Какво бихте им отговорили?
- Ще им кажа, че идея си нямат какво представлява българският арест! И най-добре никога да не разбират! Там, след четвърт век демократични промени у нас, фразата "граждански права" не означава нищо! Говоря от личен опит и ако стана депутат, ще направя всичко възможно това да се промени.

- За какво става въпрос?
- Да започнем от арестуването ми. Тъй като веднъж вече това ми се беше случвало - пак заради оцветяване на този паметник, не исках да попадам отново на това място. Исках да предпазя и останалите участници в акцията. За тази цел отидох с документа за кандидатдепутатски имунитет - с оригинала! Идеята беше да поема аз вината, но тъй като съм с имунитет, законът не разрешава арестуването ми.
Оказа се, че за някои хора законите не съществуват. Първото нещо е, че полицаите изобщо не се легитимираха. Щом се доближиха до мен, им показах документа за имунитета, но те не му обърнаха никакво внимание. Дори започнаха да псуват парламентаризма и правилата му. След това единият от тях извади телефона от джоба ми и го хвърли на земята. Телефонът се счупи. Сложиха ни белезници и ни откараха в ареста. През това време сипеха заплахи и обиди - нецензурни лични обиди! На една от арестуваните жени й казаха "пожелаваме ти да ти се изреди цял футболен отбор"! И това от хората, които трябва да са "органите на реда"!

- Какво преживяхте в ареста?
- В ареста нищо не се е променило от комунистическо време. Използват същите методи и похвати. Действа се със заплахи, с лъжи, подвеждане и опити да ти бъде смазана психиката. Отиваш с белезниците и сядаш на пейката. Седиш, чакаш, не знаеш ден или нощ е.

- Не трябва ли първо да ти се прочетат правата, да се свържеш с адвокат, както е по закон.
- По закон е така, реалността е друга. Когато попиташ "Нямам ли право на адвокат?", започват да те манипулират, да ти внушават, че нямаш право или нямаш нужда от адвокат. През цялото време те заплашват и се държат грубо. Казват ти: "Ти ли знаеш по-добре от мен?" Ако в един момент разберат, че все пак ще настояваш за адвокат, те карат да подпишеш заповедта за арестуване. В нея са написали, че са ти прочели правата и са ти обяснили, че имаш право на адвокат. Нещо, което изобщо не се е случило! Но пък ако не подпишеш тази заповед, няма как да се свържеш с адвокат, така че щеш, не щеш я подписваш.

- И как става свързването с адвокат?
- Това е поредното безумие. След като подпишеш заповедта, те питат: "Искаш или не искаш адвокат?" С това считат, че изчитането на правата е приключило. Следва още по-голямото безумие. Ако кажеш, че искаш адвокат, ти казват да напишеш веднага името му и телефонния му номер. И да му се обадиш. Веднага! Един вид: сега или никога! Сами разбирате колко от нормалните хора в България, които са арестувани без основание, носят у себе си имена и телефони на адвокати! Всичкото това се прави, за да се смаже психиката на човека!

- Успяхте ли да уведомите близките си от ареста?
- Вижте, когато те арестуват посред нощ за нещо като оцветяване на паметник - особено пък ако си с някакъв имунитет и това арестуване е незаконно, си казваш, че всичко ще приключи за половин-един час. И когато в ареста те попитат: "Искаш ли да уведомиш семейството си?", в такива моменти обикновена казваш "не". Защо да тормозиш близките си в 3,00 през нощта! Само че арестът продължава и продължава, вече не знаеш кой ден е. И ако в един момент поискаш да уведомиш семейството си, ти казват, че не може.
А арестантските килии са нещо, което трудно може да се опише...

- Опитайте все пак?
- Говорим за тоалетна! Килията всъщност е тоалетна - тип клекало, на която на вратата е поставен надпис "Място за задържане". Вонята се носи от метри. Нетърпима миризма на клозет, да повърнеш... Да си загубиш мозъка... И вие ме питате за човешки права?!

- Член сте на инициативната група за премахване на паметника на съветската армия. След толкова драми около инициативите ви няма ли да се откажете?
- Не, категорично! Този паметник е символ на една окупационна армия, не му е мястото в центъра на София! Ако стана депутат, това е едно от основните ми обещания пред избирателите ми - че ще направя всичко възможно той да бъде демонтиран. За съжаление не виждаме желание у Общинския съвет на София да подкрепи такова предложение.

- СДС също бе на власт, но паметникът си остана?
- Знам, че е имало решение за неговото демонтиране при правителството на Филип Димитров, но от руското посолство са се намесили и са спрели процеса.

- Офисът на ДСБ бе разбит часове след арестуването ви. Има ли полицията вече идея кой е извършителят?
- Идваха на оглед, ще изземат записи от разположени на съседните сгради камери. Почти съм убедена, че е някой от онези бивши партизани, които при предишната акция на паметника даваха интервюта в стил "Тия не ги избихме на времето"...

- Утре (днес – бел. авт.) пак на Паметника на съветската армия правите инициатива в памет на жертвите на комунистическия режим. Какво представлява тя?
- Нека всеки, които е имал близки и роднини, лежали в лагерите, да дойде с тяхна снимка на паметника. Или пък със снимка на политик, който уважава и е бил репресиран по този начин. Нека покажем още веднъж на какво е символ този паметник.

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Най-четени

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

13 г. след кръвопролитието в "Западен парк" Промених се и тръгвам по по-добър път, казва Николай Арабаджиев Абитуриент, който е убил, разчленил и закопал приятел, е пуснат от затвора. Николай Арабаджиев е на косъм от свободата, след като първата инстанция решава да го освободи предсрочно от килията

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Деси Цонева на винце

Деси Цонева на винце

На винце и спагети се отдаде Деси Цонева. Дъщерята на легендата Митко Цонев отмори в центъра на София със своя приятелка и демонстрира добра форма и настроение. снимки: България

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Деси налива 10 бона в интервенции, за да заприлича на риалити звездата Има холивудско присъствие във "Фермата". Една от най-колоритните участнички в седмия сезон на предаването е известна като българската Ким Кардашиян. Самата Деси Павлова, както е истинското име на претендентката за голямата награда, си лепна този прякор преди няколко години

Стойчо мъдрува в джипка

Стойчо мъдрува в джипка

На дълбок размисъл се отдаде Стойчо Младенов. Треньорът на ЦСКА прекара дълго време в огромния си луксозен джип, потънал в тежки мисли. Стойчо сигурно обмисля нова тактика на отбора си и явно го прави добре, защото отборът му срази Ботев (Бр) с 4:2 в последния кръг на първенството. Снимки: "България

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Ваня Щерева провокира с китара

Ваня Щерева провокира с китара

Секси фотоси с китара си пусна Ваня Щерева. Певицата, за която се знае, че сама пише песните си, показва как фотосите могат да излъчват еротика и без прекалено разголване. Дали така композира ново

Най-коментирани

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бившето гадже на Неймар - Наталия Барулич, призна, че е погребала чувствата си към него и гледа уверено в бъдещето. Звездата на футболния ПСЖ и Наталия се запознават преди около година. По онова време тя е приятелка на певеца Малума, а срещата с Неймар е именно на негов концерт и връзката им се развива мълниеносно

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Екземпляр с тегло 2,380 кг атакува силиконовата примамка на Димитър Николов Костур голям колкото шаран! Да, има такива и тези дни точно такъв бе уловен от водите на язовир "Искър". Хищна риба с дължина цели 52 сантиметра и тегло 2,380 килограма се закачи на въдицата на Димитър Николов от София. Екземпляр с толкова внушителни размери е

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

Биатлонистката Милена Тодорова:
Искам да вървя крачка по крачка

Биатлонистката Милена Тодорова: Искам да вървя крачка по крачка

Дълги години българските фенове на зимните спортове очакваха появата на новата Екатерина Дафовска. Липсата на успехи в женския биатлон продължи цяло десетилетие, преди на хоризонта да изгрее Милена Тодорова. 23-годишната троянка избухна на световното първенство за девойки през 2020-а, където спечели три медала

Болен, Хисарския поп сам гледа болен син

Болен, Хисарския поп сам гледа болен син

Първата ми работа сутрин е да го измия и нахраня, каза легендарният певец, който чака поредна операция  Хисарския поп гледа сам психичноболния си син и не му е никак лесно. Това тежко признание направи пред "България Днес" емблематичният изпълнител, който постави основите на попфолка у нас с парчето "Дай си сърцето"

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа или 7,8% от направените общо 24 275 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал. 4969 души са хоспитализираните, а от тях 416 се намират в интензивно отделение. 1709 е броят на излекуваните през последното денонощие

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Чак в специализиран магазин за кафе се занесе Бебо Халваджиян, за да си купи качествена напитка. Наследникът на продуцента Магърдич дълго избира какъв сорт да си поръча, след което зорко надзираваше как се опакова поръчката му. Снимки: България

Актьор на раздумка пред блока

Актьор на раздумка пред блока

На раздумка пред блока излезе Георги Новаков. Пременен със синя блуза и с цигара в ръка, актьорът, играл както в "Записки по българските въстания", така и в "Под прикритие", си похортува със свой познат, след което се прибра вкъщи. Снимки: България

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, заяви д-р Георгри Миндов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Половината от тях загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Миндов коментира, че "Делта" вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 са новите случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Това означава с 985 повече от вчера. Направени са 20 996 теста, тоест положителните проби са 8,74%. Общо направените тестове у нас досега са 4 679 511. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 489 423

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп" пишат, че ИТН губи подкрепата на избирателите. Според тях Слави е загубил първото място и му дават от второ до четвърто. Явно това е предизвикало гнева на Слави, за да избухне той така във фейсбук: Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България