Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4329393 www.bgdnes.bg

27-годишен - най-умният кандидат-депутат

Бисерка БОРИСОВА

Въпреки че се водят "зелени", Веселин Веселинов и Тодор Тодоров от политическа партия "Зелените" се оказаха най-узрелите като интелект родни кандидат-депутати.
Това стана ясно, след като МЕНСА обяви резултатите на мераклиите за парламентаристи на тест за интелигентност. На изпита се престрашиха да се явят едва 16 кандидат-депутати от две предизборни листи: на "Зелените" и на коалиция "Левицата". Именно сред тях Веселинов и Тодоров се оказаха с най-добри резултати - и двамата с IQ 156.
"Този вид тестове са относителни и не са 100% представителна извадка. Но дори и да бяха такава, пак нямаше да се чувствам нещо изключително. Интелигентността не е тест, а комплекс от качества", скромен бе пред "България Днес" 27-годишният Веселин Веселинов. Той смята, че интелигентен политик би могъл да оцелее в джунглата на родните политически нрави, но само ако държи на принципите и морала си.

"Тези 2% от човечеството, които се водят за най-интелигентни, са с IQ минимум 148. IQ 156 на двамата кандидат-депутати означава, че 99% от хората на земята се справят по-зле от тях на този тест", обясни за "България Днес" председателят на МЕНСА Христо Радков.

Реклама

Само 6 от 16-те явили се на теста кандидат-депутати имат IQ над 148. С най-нисък резултат са Емил Петров (IQ 100) и Наталия Попова (106) от "Зелените". Средният коефициент на интелигентност на явилите се 16 кандидат-депутати е около 130, което ще рече, че са по-интелигентни от почти половината население на земята.

В световен мащаб политиците, дръзнали да се явят на тест за интелигентност, също са кът. Неофициални резултати в САЩ преди време обявиха, че Джордж Буш-младши е с IQ 93, което никак не е за хвалба. За сметка на това Бил Клинтън е със 182.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама