Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4331723 www.bgdnes.bg

Бум на сифилис

Болните от сифилис в страната са се увеличили десет пъти тази година в сравнение с 2013 г., съобщи пред вестника д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожни и венерически заболявания в столицата. Само за София дори има увеличение.

"При нас новите пациенти със сифилис за тази година са много повече от миналата. Знам от другите колеги, че и при тях заразените се увеличават. Става въпрос за 10 пъти повече в сравнение с 2013 г.", коментира още специалистът.
За съжаление същото се отнася и за болните от ХИВ, чийто брой също се увеличава, но не чак с такъв темп. За тях обаче д-р Хитова не пожела да съобщи точен брой, тъй като цифрата е конфиденциална.

Реклама

"На фона на тази статистика има и друг фактор, който също е тревожен. Намират се все по-често случаи, които са в по-късни стадии. Това означава, че са били оставени на самолечение - не са потърсили лекарска помощ. Затова трябва да се подчертае, че е нужно да се посещава специализирано лечебно заведение с венерологичен център, а не частни кабинети. Именно на тези места се гарантира пълна анонимност. Хората трябва да се научат да са отговорни", подчерта д-р Хитова.

Друга неприятна тенденция е свързана и с развенчаването на мита, че предимно хора от ромски произход страдат от сифилис и ХИВ. Оказва се, че все повече са и хората, които са високообразовани, а в същото време не са се предпазвали при секс.

"Широк е диапазонът на заразените, има много интелигентни хора с образование. Трябва да се знае, че е нужно да се търси лекар при първите симптоми на сифилис - а именно неболезнени ранички в гениталната област и в устата. Болестта се предава при всеки вид секс - анален, орален или вагинален", предупреди още тя.

Сифилисът е полово предавана болест, която може да се излекува напълно. Важно е да се вземат бързи мерки. За съжаление от доста дълго време у нас не се внасят инжекции, които се поставяли по веднъж в седмицата четири пъти и са представлявали доста бързо и категорично лечение. В момента има налични само антибиотици, които се пият доста дълъг период от време, съобщи още д-р Хитова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама