Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4359617 www.bgdnes.bg

Историкът доц. д-р Георги Николов: Цар Самуил сън не е спал заради България

Иво АНГЕЛОВ

"Цар Самуил е бил владетел, който е поставил личните си интереси под тези на държавата. Не е задължително да убиеш брат си като него, за да станеш добър управляващ. Той е загърбил всичко лично и не е знаел покой в интерес на България. Сън не е спал, за да мисли за държавата. В наши дни няма такива политици - те се кълнат, че са готови на всичко, но само по време на предизборната кампания. Когато влязат в Народното събрание, забравят всичко."

Това заяви пред "България Днес" историкът доц. д-р Георги Николов от Историческия факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Повод за изказването му е честването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.

Реклама

Един от най-великите български владетели е управлявал от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Самуил е първият владетел от династията на комитопулите. Царят умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. След преждевременната смърт на царя България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

При знаковата Беласишка битка войските на Византия са готови да се оттеглят, когато пълководецът Никифор Ксифий намира таен път и заобикаля стената, нападайки българите в тил. Византийските хроники съобщават, че ромеите нанасят решително поражение и пленяват 14 или 15 хиляди български войници, които са ослепени и на всеки 100 е оставен един с едно здраво око, за да води другите по пътя към дома (виж в карето за воините в днешните учебници). Гледката на ослепената армия поразила Самуил. Владетелят е описван като човек с голямо сърце, който силно преживял гаврата с бойците си и сърцето му не издържало.

Кръглата годишнина от кончината на един от най-великите български владетели обаче беше белязана от скандали. Появиха се обвинения от различни общественици, че страната ни е претупала годишнината и не е почела достатъчно подобаващо владетеля. Бяха повдигнати и въпроси защо паметник на Самуил ще бъде открит не точно на датата на кончината му, а едва през ноември.

Пикът на емоциите настъпи в момента, в който журналистът от БНТ Горан Благоев обяви, че е бил скастрен от президента Росен Плевнелиев за позицията си за честванията. По негови думи държавният глава му казал дословно: "Кой ви позволява да пишете неверни неща? На чии интереси служите?" "Нахока ме виртуозно - зад гърба на операторите и фоторепортерите, които очакваха интервю от премиера", оплака се Благоев. Повод за гнева на президента станал коментар от журналиста в пресата, че държавно честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил най-вероятно не се предвижда.

"Хората, които говорят, че държавата не е направила нищо за годишнината, вероятно нямат понятие какво е свършено. Още преди една година беше създаден организационен комитет, който безмълвно и тихо работеше при двама премиери - Пламен Орешарски и Георги Близнашки. Организирахме 6-7 изложби, проведохме форуми и изпратихме деца на екскурзии до места, които са били свързани с цар Самуил. От проведените конференции ще бъдат отпечатани сборници, така че държавата си е свършила работата", обясни Николов.

Честванията започнаха в понеделник и продължиха до вчера. Държавна делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, посети на 6 октомври Солун, за да положи венци пред костите и плащеницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура. До църквата "Света София" в столицата в присъствието на служебния премиер Георги Близнашки беше осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил.

Реклама

Заключителната част от честванията бяха вчера. Патриарх Неофит отслужи в Петрич заупокойна молитва в памет на царя, а в националния парк-музей "Самуилова крепост" край село Ключ имаше тържествена заря-проверка.

Цикълът от почитане на владетеля ще завърши с откриването на негов паметник на 8 ноември в София. Първоначално скулптурата на един от най-великите български владетели трябваше да е в градинката "Св. Георги Победоносец", но впоследствие беше решено да е до църквата "Св. СофияУ. Монументът на българския владетел ще струва около 100 000 лв. и ще бъде финансиран от фондация "Българска памет". Цар Самуил е силно свързан със столицата, тъй като се смята, че е роден именно в София (тогава Средец).

 

Ослепените воини извън учебник

Около годишнината от смъртта на цар Самуил стана ясно, че в учебник "Човекът и обществото" за 3-ти клас липсва информация за ослепените воини при Беласишката битка.

Там е обяснено как Самуил се е борил за независимостта на страната ни, но "през 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти". В текста не са посочени нито причината за смъртта му, нито изгубената битка от Византия и ослепяването на войската.

На въпрос към един от авторите на учебника - проф. Мария Радева, защо в текста не е включено дори изречение за ослепените Самуилови войници тя отговори: "Навлизате в неща, които не знаете и не разбирате. То няма място. Твърдите, че сте прочели учебника. Преди да говорите, трябва да се справите с програма."

"Имам дете на тази възраст и смятам, че не трябва от толкова ранна възраст да се натоварва със сложна материя. Рано е деца от първите класове да учат сериозна история. За това кой е предал Левски, кой е избивал българи в Батак и кой е потушил Априлското въстание би трябвало да учат в по-горните класове", обяви доц. д-р Николов от Историческия факултет на Софийския университет.

Реклама
Реклама
Реклама