Таня Боева, попфолк певица: Напук на Диомов запях чалга

Приятел
Автор: БД Онлайн

Таня Боева, попфолк певица: Напук на Диомов запях чалга

КОЯ Е ТЯ

Таня Боева е родена на 3 ноември 1973 г. в Тополовград, но живее, учи и израства в Димитровград. През 1995 г. участва на "Златният Орфей" и печели първа награда с "Космичен блус" в категорията за млад изпълнител. През 1996 г. отново пее на сцената на "Златният Орфей", но този път в раздела за българска популярна песен и печели втора награда за песента "Сребрее косата ти рано, мамо". Като попфолк певица тя получава най-голяма популярност. Омъжена е за композитора Мишо Бургуджиев, от когото има син Росен.

Венелина ИВАНОВА

- Таня, как изпратихте старата година и къде посрещнахте новата 2015 г.?
- На участие. За мен беше удоволствие да пея навръх Нова година в Еленското ханче, чийто собственик е наш дългогодишен семеен приятел.

- Каква беше за вас миналата година?
- Аз не съм човек, който помни лошите неща, и за мен миналата година беше много хубава и успешна. Свързвам я с много пътувания до Дубай, Америка, Испания, в които преоткрих себе си. Тези дестинации ми дадоха и различни позитивни усещания. Но аз съм човек, който дори и в лошото успява да намери доброто, и смятам, че всяка лошотия в живота ни се случва за добро. Уверила съм се в това.

- През 2015 г. имате 20-годишен юбилей на сцената. Как ще го отпразнувате?
- Не усетих кога минаха 20 години, като насън. Представям си да направя голям концерт, готин и пищен, но дано да успея да намеря спонсори, защото хубавите неща струват много пари. И задължително на сцената с жив оркестър и някои песни с по-нова версия. Ще изпея и песните ми от "Златният Орфей". Има време, до септември ще го мисля.

- Какви спомени пазите от "Златният Орфей" през 1995 г., когато спечелихте първа награда за млад изпълнител?
- Беше като приказка за мен. До този момент това е най-силният връх в живота ми и може би ще остане най-силното усещане за успех в целия ми живот. Чувствах се като младо момиче от малък град, тръгнало да влиза между обиграните с много повече опит, бях и млада, и плаха. Но помня как преди това с майка ми се разхождахме по улиците на Димитровград и аз й казвах: Мамо, представяш ли си да спечеля "Златният Орфей". Исках го с цялата си същност. Така материализирах с мисълта си победата.

- Кой ви насочи към участие в конкурса?
- Стана съвсем случайно. Обади ми се една композиторка дали искам да изпея песента й, защото певицата се отказала. Аз веднага се съгласих. Вече бях завършила училище и пеех по заведения и ресторанти. Песента бе по-джазова, не беше най-подходящата за мен, аз бях по по-динамичните поп песни. Отидох да запиша парчето в студиото на покойния вече Найден Андреев. Той е моят гуру. Бях уплашена, защото за него ми бяха разказвали, че е серт. Беше силен характер, прям, абе истински човек, който не се усмихваше на всеки, не беше лицемер. Започнахме да записваме и изведнъж той ме погледна и ми каза: "Ти ще участваш ли в конкурса за изпълнители? Трябва да участваш, защото ти си откритието за "Златният Орфей". Аз не знаех дали може, той ми каза: "Може, регламентът го позволява. Просто подготви две песни - една наша и една чужда, и се яви".

- Какви спомени пазите от самия конкурс?
- Бях оценявана от други хора, не от Найден Андреев. Председател на журито беше Йорданка Христова, журираха Емил Димитров, Петя Буюклиева, Марги Хранова и други, общо бяха 13 от най-големите и утвърдени имена на българската естрада.

- Имали ли сте директна комуникация с Емил Димитров?
- Да, лека му пръст. Той беше много благ човек, добър, с изключителна харизма и излъчване. Аз му бях любимка, където ме видеше, ми казваше: "Къде си, съкровище? Ела да те прегърна!". По време на "Златният Орфей" неговото топло отношение ми даваше усещането, че и за мен има място между вълците и хиените, защото аз наистина бях много плаха.

- С какво според вас го спечелихте?
- Бях като нешлифован диамант, бях много скромна, срамежлива, младо момиче от малък град, но смятам, че успях да ги спечеля с харизмата и гласа на сцената. Помня, че на четвъртия ден, когато съобщиха името ми сред 6-те финалисти, които ще продължат до финала на петия ден, аз просто си казах: "Бъди реалист, стигна дотук. Утре можеш и да загубиш". И на следващата вечер, когато чух, че съм победител, не ми се вярваше. Миро от "Каризма" тогава стана 3-и в състезанието. Помня, че тогава деканът на Консерваторията ми каза: ДВратите ни са отворени за теб без изпит". Посъветвах се с Найден Андреев, но той ми каза: "Недей, ти си ценна, защото си неподправен диамант. Влезеш ли в Консерваторията, ще те уеднаквят". И не се записах да следвам, но се записах на уроци по пеене. Послушах го, той е моят учител, той е гуруто в моя живот, лека му пръст.

- А как се насочихте към попфолка?
- Стана напук на Стефан Диомов. През 1997 г. участвах в конкурса "Бургас и морето" с една рокаджийска балада. Но тя не беше одобрена за участие, а Диомов ми каза: "Песента ти е много музикантска, не става, трябва да е по-комерсиална". Помня, че тогава полудях и си мислех: "Къде, ако не на конкурс, да покажеш по-музикантската си песен!". Тогава бях дива, млада, непокорна, израснах с песните на Марая Кери и Уитни Хюстън, те ми бяха на сърце, те ми отиваха, защото аз съм по-топъл, нежен и кадифен глас, попът ми беше на сърце. Но напук, като искат комерсиална, започнах да пея и комерсиална музика. Така стана преходът към попфолка при мен.

- Имате зелена карта. Мислили ли сте някой ден да се преместите да живеете в САЩ за постоянно?
- Честно ли? Да, мислила съм. Защото тук живеем някак летаргично, нещата през годините се промениха в държавата ни към по-лошо, а животът си минава, сменят се поколения и никаква промяна към добро. Когато бях бременна със сина ми Роската, случайно пуснах документи за американската лотария и спечелих. Така автоматично синът ми и съпругът ми също получиха зелена карта. Вече 7 лета всяка година ходим в Щатите и аз ежегодно правя концерти там. Но човек ако направи такава крачка, той започва живота си отначало. Мисля си, че е редно да отидеш там, където имаш приятели. Аз имам приятели в Сиатъл, Чикаго и Финикс, но пък от професионална гледна точка Лос Анджелис и Ню Йорк са по-удачни за моя тип бизнес. Но все още само разсъждавам, не съм готова за такава промяна.

- Харесвате ли живота в САЩ?
- Да, там се чувствам добре. Забелязват ме, очевидно съм различна и виждат магията и харизмата ми. Миналата година бяхме в един български ресторант в Чикаго и един американски изпълнител, като научи, че в заведението има певица, ме покани да изпеем нещо заедно. Аз веднага скочих и изпяхме "Съмъртайм". След това си седнах на масата, а той дойде и ми даде картичка, като ми каза: "Вие сте различна, ето ви адреса на една модна агенция. Нищо не правете, просто им изпратете няколко свои снимки! И гласът ви е страхотен, но визията ви, уау!".

- Изпратихте ли снимки до агенцията?
- Не, все още не съм ( бел. ред.- смее се). Но може някой ден и да пратя.

- Показват ли възхищение американците към визията ви?
- Да. Последния път, когато ходихме до Лас Вегас, постоянно ме спираха американски семейства и ме молеха за снимка. Наричаха ме Парис Хилтън. Аз постоянно обяснявах, че не съм Парис, но се снимах с тях. Бях с прическа на букли, облечена в костюм, за тях обаче си бях Парис Хилтън.

- Какво ще си пожелаете през новата година?
- Знаете ли, освен здраве най-важното нещо е човек да не спира да мечтае и да не се отказва от мечтите си.

Люси паркира неправилно

Люси паркира неправилно

На всичко е готов Люси Иларионов, за да направи добри снимки. Режисьорът спря с джипката си на спирка на тролейбуса на една от най-оживените улици в София и не мръдна, докато не си свърши работата. Снимки: България

КАМЕН ДОНЕВ КРАЧИ С КИТАРА НА БОС КРАК

КАМЕН ДОНЕВ КРАЧИ С КИТАРА НА БОС КРАК

С китара в ръка и на бос крак със сандали крачи из централните столични улици Камен Донев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът се радва на есенните слънчеви лъчи по тениска, а неотменно с него е и препълнена чанта с багаж. Снимки: България

Християна Тодорова на кафе по женски

Християна Тодорова на кафе по женски

Бронзовата медалистка с ансамбъла ни по художествена гимнастика от Рио 2016 Християна Тодорова отдели време за женски приказки с приятелки. Неотдавнашната "грация" използва един от все по-редките вече топли дни да се види на по кафе с дружките си, докато нейният приятел, тенисистът Димитър Кузманов, се поти с ракетата

Ненчо награби гаджето

Ненчо награби гаджето

Не му стига меденият месец на Ненчо Балабанов и това си е! Прясно ожененият актьор не може да се насити на жена си Кристин и й се мята дори когато е на публично място. Ненчо страстно разцелува половинката си по време на турнира "София Оупън", зад гърба на седналата пред него Поли Генова. Освен Балабанов страстни почитатели на тениса се оказаха и

Най-четени

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян:  От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Над 11 000 души са се подписали в подкрепа на арменеца добротворец  "От 30 години живея в България и нямам българско гражданство. Съпругата ми е българка, двете ми деца са българи, дори внучето ми е българче, но аз не съм." Това споделя с горчивина в гласа пред "България Днес" добротворецът Карен Алексанян

60 000 лв. нужни за протеза на Гери

60 000 лв. нужни за протеза на Гери

18-годишното момиче се бори с рак, ампутират крака й след усложнения 60 000 лв са нужни за протеза на Гери! Това е офертата, която 18-годишното момиче от Враца получи от най-добрите специалисти у нас по протезиране. Съдбата на Гери, за която "България Днес" разказа през юни т.г., е изключително тежка

Първата ни официална участничка в 18+ лентите Диана Габровска: Щастлива съм, че станах порноактриса!

Първата ни официална участничка в 18+ лентите Диана Габровска: Щастлива съм, че станах порноактриса!

Диана Габровска ще легализира филмите за възрастни у нас, стотици момичета искали да се снимат  Легализиране на порноиндустрията в България! Тази кампания подема първата наша звезда във филмите за възрастни Диана Габровска. Намерението сподели пред "България Днес" самата Диана, която в понеделник изгря с първото си видео в платформата на

Спасиха живота на Вальо Танев с операция в Израел

Спасиха живота на Вальо Танев с операция в Израел

Възстановявам се, след загубата на жена ми не празнувам рожден ден Актьорът Валентин Танев се връща отново в постановката "Хъшове" от Иван Вазов на режисьора Сашо Морфов в Народния театър на 20 октомври. "Наложи ми се животоспасяваща операция в Израел. Не искам да кажа каква е тя, възстановявам се и мисля, че ще съм добре

Див разврат в онлайн шоу

Див разврат в онлайн шоу

Инфлуенсърки си показват бомбите, наливат се с алкохол и зоват за тройки Содом и Гомор почервеняват от срам от бурно парти в интернет риалити шоуто "Къщата на инфлуенсърите". Звезди от социалните мрежи си спретват дивашко парти с алкохол и тежки сексуални намеци, като кадрите се излъчват в интернет, където младежи от всички възрастни могат

8 г. затвор грозят Лоренцо

8 г. затвор грозят Лоренцо

Синът на Софка забъркан в схема с мигранти? Гепен каналджия изпортва момчето на фолкпевицата, ченгетата го издирват в Етрополе 8 г. затвор грозят сина на Софи Маринова - Лоренцо, ако разследващите докажат, че е в основата на схема за трафик на мигранти, както твърди арестуваният за подобна дейност Иван

Жената на Кръстьо Лафазанов почина внезапно

Жената на Кръстьо Лафазанов почина внезапно

Елена Начева е починала на 24 септември едва на 61-годишна възраст Актрисата Елена Начева, която е съпруга на звездата от "Комиите" Кръстю Лафазанов, е починала внезапно преди няколко седмици и никой не е разбрал за това. Тя си е отишла на 24 септември. Елена Начева беше млада, едва на 61-годишна възраст

Снахата на Доган навърши 27 в бели дантели

Снахата на Доган навърши 27 в бели дантели

Снахата на Ахмед Доган - Памела Жейнова, отпразнува 27-ия си рожден ден в бяла дантелена рокля и в компанията само на най-близките си хора. Красавицата напуска десетки фотоси от купона в тузарски столичен клуб, на който са присъствали най-верните й приятелки, съпругът й Демир и баща й - футболният импресарио Николай Жейнов

Робърт от Оксфорд гледа коне в полите на Рила

Робърт от Оксфорд гледа коне в полите на Рила

Англичанинът влюбен в България, учи на езда Язденето е изключително полезно - подобрява кръвообращението, дишането, стойката, психическото здраве Доказано е, че само десетминутна разходка на гърба на коня повишава няколко пъти нивото на хормона окситоцин. Това е хормонът, от който зависи доброто ни настроение

След боя в сръбския "Биг брадър" българинът Емил Каменов: Сръбската Николета 100 пъти ми предложи секс

След боя в сръбския "Биг брадър" българинът Емил Каменов: Сръбската Николета 100 пъти ми предложи секс

Този, с когото се сбихме, не спираше да ни провокира, накрая ми открадна часовника "Съжалявам, че се сбих в шоуто, но един от участниците – Чертич, нарочно дразнеше всички - изсипваше салати върху главите и с вода ни заливаше, тероризираше. Казахме му да престане. Накрая ми открадна часовника, докато спя, и тогава се ядосах

Най-коментирани

Филип от "Игри на волята" в еротични конкурси

Филип от "Игри на волята" в еротични конкурси

Филип от "Игри на волята" е участвал в еротичен конкурс. Един от най-добрите в племето на "Безстрашните" е бил сред кандидатите в мъжкия аналог на "Мис Плеймейт".Това се случва преди 3 години. По професия Филип е инженер. Преди две години пък Филип участва в конкурса "Мистър София", но не успява да спечели

Невероятно! "Байерн" и "Борусия" в битка 3-о място

Невероятно! "Байерн" и "Борусия" в битка 3-о място

Дер Класикер оставя само единия гранд в борбата за титлата Невероятно, но факт! Тази есен германската футболна класика между "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) е важна едва за третото място в класирането. Но има значение и за поста на треньора на баварския колос Юлиан Нагелсман, твърдят някои местни издания

Громят "Ритон" в социалните мрежи за "съветска визия"

Громят "Ритон" в социалните мрежи за "съветска визия"

В социалните мрежи замириса на "печена мръвка" след участието на дует "Ритон" в шоуто на Рачков. Потребители пуснаха коментари с високо напрежение за визията на Катя и Здравко, която според тях била "съветска". Двамата били радетели за протекционизъм за български песни в държавните ни медии, а всъщност не се "свенели да пеят съветски песни"

Яз. "Маслово" домакин на турнира за журналисти

Яз. "Маслово" домакин на турнира за журналисти

Големият ежегоден турнир по риболов за журналисти за купата на НЛРС-СЛРБ ще се проведе на язовир "Маслово" край Костинброд. Това съобщиха от Националното ловно-рибарско сдружение. Представителите на различни медии отново ще кръстосат въдици в битка за най-пълен живарник на 15 октомври (събота). Съревнованието ще бъде в атрактивната дисциплина "на

Васко Жабата покори Холивуд

Васко Жабата покори Холивуд

Една от най-големите музикални компании в света иска да направи първия официален ремикс на песента за Васко Жабата. Американският гигант Warner Music придоби ексклузивните права на хита на оркестър "Камчия" – "Комбайна-вършачка". Легендарният хит, който се превърна в една от най-слушаните песни в целия интернет

Кобрата на РД на таткото на Андреа

Кобрата на РД на таткото на Андреа

Кубрат Пулев се е появил на рождения ден на таткото на Андреа - Румен, научи "България Днес". Родителят на попфолк дивата отбеляза личния си празник в столичен ресторант. На купона цъфва и Кобрата. Въпреки че с Андреа не са заедно, Пулев остава в добри отношения с бившата си изгора и татко й. Блондинката изпява няколко любими песни на руски на

Клоп четка "Арсенал"

Клоп четка "Арсенал"

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп се скъса да хвали предстоящия си съперник "Арсенал". Английското дерби е в неделя от 18:30 часа. "Те имат цялото ми уважение. Много добра работа на Микел Артета. В отбора има много талант. "Арсенал" е един млад, вълнуващ тим, който се справя много добре. Отиваме там и не мислим за миналите резултати"

Янита в топформа

Янита в топформа

В топформа е Янита Янчева! Сървайвърката, която мина през две предавания и се пребори с рака, демонстрира апетитни форми и стегната мускулатура. Желаем й от сърце

Моуриньо притеснен от "орлите"

Моуриньо притеснен от "орлите"

"Рома" на практика загуби шансове за първото място в група "С" на турнира Лига Европа след загубата от "Бетис" с 1:2, призна старши треньорът на тима Жозе Моуриньо. "Вълците" заемат третото място с 3 точки, една по-малко от втория "Лудогорец". "Бетис" води убедително с пълен актив от 9 точки. "Става повече от трудно да завършим на първото място

Оперираха наш каскадьор в Холивуд

Оперираха наш каскадьор в Холивуд

Сложиха ми пластина и на другия крак, добре съм, казва шампионът по таекуондо Антон Касабов Един от най-успелите българи в Холивуд - каскадьорът актьор Антон Касабов, претърпя две сериозни операции, продължили повече от 10 часа в Щатите. Резултатът от тях е отличен, но сега за синеокия красавец предстои най-трудното - възстановяването

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек въобще няма желание да крие емоциите си и колко е тъжен от това, че е продал епичната си ергенска квартира. Младоженецът не изглеждаше в настроение за празнуване, след като спечели близо 30 милиона долара за бившия си дворец "Pacific Palisades". Продажбата се наложила, за да намери нов дом със съпругата си

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Карали 1 км назад, за да се върнат Полицаите Любка Гечева и Георги Малински са били свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, но са подминали местопроизшествието. След това карали 1 км на заден ход, за да се отзоват на сигнала от диспечер. Това става ясно от интервю на bTV с Десислава Петрова

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи от Болградски район – Александър Калов от Болград и Игор Попаз от Виноградовка са загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област. Това съобщиха на сайтовете си Болградската районна държавна администрация и Тарутинския общински съвет. Старши лейтенант Александър Калов е командир на десантно-щурмова рота

Подкаст: Композиторът Мага в подкаста “24 часа от живота”: Тъжно е, когато човек е природно глупав

Подкаст: Композиторът Мага в подкаста “24 часа от живота”: Тъжно е, когато човек е природно глупав

Едни от най-големите попхитове на 90-те години на миналия век у нас са на композитора Магомед Алиев – Мага. Дагестанец, роден в Чечня, учил в Русия, но още преди 30 години избрал България за страната, в която ще живее. Той е и пианист, и аранжор и е рабитил е с имена като Лили Иванова, Нина Николина, Ирра, Руши Видинлиев

Люси паркира неправилно

Люси паркира неправилно

На всичко е готов Люси Иларионов, за да направи добри снимки. Режисьорът спря с джипката си на спирка на тролейбуса на една от най-оживените улици в София и не мръдна, докато не си свърши работата. Снимки: България

Халфът на ЦСКА 1948 Реян Даскалов: Школата в Ловеч беше като казарма

Халфът на ЦСКА 1948 Реян Даскалов: Школата в Ловеч беше като казарма

Неочаквано за мнозина отборът на ЦСКА 1948 се оказва на върха на класирането преди поредния кръг в Първа лига и въпреки че основните претенденти за титлата имат отложени мачове, столичният клуб дава заявка за важна роля в разпределението на призовите места в края на шампионата. Полузащитникът Реян Даскалов

ЦСКА амнистира Гарсес и Жеферсон

ЦСКА амнистира Гарсес и Жеферсон

Брадли де Нойер готов за дербито в Разград ЦСКА ще амнистира бразилците Маурисио Гарсес и Жеферсон за предстоящото в понеделник гостуване на шампиона "Лудогорец". Двамата бяха наказани и солено глобени заради некоректно отношение към клуба и треньора Саша Илич. Бразилците получиха специално разрешение от сръбския наставник да се приберат в

Лоренцо на Софи: Никога не съм се крил, бях си вкъщи през цялото време

Лоренцо на Софи: Никога не съм се крил, бях си вкъщи през цялото време

"Никога не съм се крил. Бях си вкъщи през цялото време. После полицията се усетиха, че е лъжа като отидох до тях да се изясним какво се случва". Това написа синът на Софи Маринова Лоренцо в инстаграма си. Изпълнителят беше обявен за общодържавно издирване, след като на 21 септември на КПП Русокастро е задържан джип с 9 нелегални мигранти

Джулиана Гани благодарна, че мъжът й не я използва за собствена изгода

Джулиана Гани благодарна, че мъжът й не я използва за собствена изгода

Изглежда, че плеймейтката Джулиана Гани се чувства истински щастлива във връзката си с полицая Теодор Гецов. В свой пост в инстаграм Джулиана благодари на бащата на бъдещето си дете с поредица от снимки.  "Благодаря ти, че не искаш да развивам брандове или бизнеси в твое име, с цел изгода. Благодаря ти, че ме обичаш, въпреки всичко и всички

Песните на Алла Пугачова вече не звучат в Русия

Песните на Алла Пугачова вече не звучат в Русия

Вече е невъзможно да чуете "Миллион алых роз" по руските радиостанции. Медиите в страната пишат, че има негласна забрана за излъчване на хитовете на местната поп икона Алла Пугачова заради отношението ѝ към войната в Украйна. Композициите на братята Валерий и Константин Меладзе също са свалени от ефир, предават руските агенции