Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4550273 www.bgdnes.bg

Шефът на билкарите Емил Елмазов: Люта чушка в ракийка пази от грип

Кой е той?

Председателят на билкарите у нас Емил Елмазов е човекът, който отглежда чисти билки върху 80 декара земя в Харачери. Над 150-те растения нарича "Райската градина на България". Габровецът е специализирал ирисова диагностика в Полша. Излекувал е хиляди хора от различни болежки. Популярният билкар дава своите съвети на читателите на "България Днес" как да се предпазим от идващия грипен щам "Швейцария" и типа "А" - "Тексас", който вече е у нас.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Елмазов, как с малко финансови средства да се предпазим и лекуваме от грипната вълна, която настъпва в страната?
- Има евтин вариант за лечение с билки, при който с до 15 лева ще изчистите тялото си от болестта, при това без да получите хронични последствия. Както се казва, не е толкова важно да си парично богат, важно е да имаш знанията, за да излекуваш себе си и близките си по най-добрия начин. Сега ще ви открия схемата, по която аз работя. Когато при мен дойде човек, който е започнал да кашля, има висока температура и болки в мускулите, процедирам по следния начин: първо - за да разпусна гнойта, която вече се е насъбрала в алвеолите на белия дроб, давам т.нар. „тонзилатори“. Това са откашлячните билки. Аз използвам бял оман или пчелник например. След тяхната намеса бронхите започват да се свиват и навън от алвеолите изтича тази възпалителна течност, която се е събрала и кара човека да кашля. Т.нар. „тонизиращи експенторанти“ са средства, които действат като стимулират двигателната активност на ресничестия епител и улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет от дихателните пътища. Посредством тях значително се облекчава и улеснява актът на дишане. И между третия и петия ден включвам втория етап от лечението - втечняващите този жилав секрет средства. Това са подбел, мащерка, риган. Ето защо казвам, че не трябва да се използват билките от непросветени хора, защото мога да ви навредят. Например, ако веднага започнете да използвате мащерка, вие ще втечните отпадните вещества в белия си дроб и няма да можете да ги изнесете навън. Тогава бронхите няма да се успокоят и проблемът ви може да стане хроничен, да не се доизлекувате всъщност. И накрая идва третият етап, когато след храчките, които сте изкарали вече и кашлицата е станала суха, тогава включваме моделиращите билки, тези, които ще ви "смажат" белия дроб, така да се каже. Това са медицинската ружа, сладкият корен. Те успокояват и премахват кашлицата. Основният проблем на хората идва от непознаването на схемите, по които действат билките, затова е важна тази стълбичка, за да не си навредите, вместо да си помогнете с тях. Първият етап трае от 1 до 3 дни, вторият е от 3 до 5 дни и третият е от 5 до 7 дни. Е, за мързеливците ние билкарите сме направили хранителна добавка, която се казва "Тандемит" и която при използване дава отлични резултати.

Реклама

- Антибиотиците помагат ли при грип?
- Всъщност антибиотиците наистина карат бактериите да умират, но по енергиен път те не решават проблема. Най-често отново възвръщат състоянието или го правят хронично. Затова ги използвайте внимателно и само когато наистина се налага да се пият.

- А как да се предпазим, преди да сме се заразили, г-н Елмазов?
- За да сте здрави, слагайте в ракийката вечер по една люта чушка. Това изключително потиска патологичната микрофлора и бързо ще ви вдигне на крака при първите симптоми на грип. Аз съм почитател и на народния лечител Владимир Георгиев, за когото пиша в последната си книга. Той предпазваше от грип децата, като им правеше амулет за врата, който съдържа счукан чесън. Има невероятен ефект. За възрастните правим чесново масло с камфор, което също много предпазва от болести. Когато пък почувствате, че ви дращи гърлото, веднага си направете гаргара от риган и мащерка. Тази комбинация съдържа феноли, които са със силно бактерицидно действие. Можете да си направите и шалче за врата при силни болки в гърлото. Върху плат разтапяте восък, капвате 20 капки масло от мащерка, 5 от риган и 10 масло от лен. Завивате си врата и на другия ден болката е отшумяла.

- Хомеопатът д-р Михайлов препоръчва шал с извара при болно гърло.
- Съгласен съм с това, но изварата задължително трябва да е от истинско мляко, защото с това от магазините само може да си навредите. Суроватката, която съдържа протеини и микроелементи, вероятно служи, за да нахрани болната клетка и се получава облекчението у пациенти, но аз нямам такива наблюдения.

- Г-н Елмазов, лекувате почти всичко - от полова немощ до лъжлив стерилитет. Как става това?
- 100% лекуваме полова немощ с помощта на люти чушлета, семена от лен и мед. Аз го наричам българската виагра. Жените, които искат да станат майки, трябва да имат поне клинавиче и цариче. Двайсет грама от първото и десет от второто. Вземете стъклена купа и ги накиснете в един литър студена изворна вода. Похлупете купата и я оставете да пренощува навън под звездите. На сутринта извадете внимателно билките и ги варете 10 минути в половин литър друга вода. Съберете студения извлек и отварата. Пийте го сутрин и вечер по една водна чаша. Ако мъжът до вас е здрав, скоро ще заченете. Колкото години сте опитвали напразно, толкова месеца трябва да пиете плюс един. Някога става и по-бързо. Важното е между седмия и третия ден преди овулацията да се лишите от ласките на съпруга. Диетата в случая усилва напора и развихря желанията. Проверено е, има 207 положителни резултата.

- Богомилската паста, която приготвяте, също е много полезна за раздразнени стомаси, както казвате.
- Да, тя също е един чудодеен екстракт, който показахме миналата година на Еньовден. Съдържа смлени листа на живовляк, пчелен мед и стрит лимец. Помага при тежките натравяния и замърсявания от храните, които приемаме. Богомилската паста предпазва от тежки колити, ентероколити и ракови състояния на храносмилателната система, защото виждаме какво се получава от силно химизираните храни в момента. Храносмилателният тракт на хората започва да се уврежда вече в много ранна възраст - дори при децата. Започваме да се питаме дали от това хранене с химия няма да се промени самото човешко същество. То или трябва да мутира, или постоянно да страда от полипи по червата, от рак на дебелото черво и всевъзможни заболявания.

- Зимата е добър период и за отказване от алкохола и цигарите. Как помагате на зависимите?
- Копитникът, макар че е силно действаща билка и се води дори за токсична, когато е приложен умерено, с познание и от квалифициран фитотерапевт, може да повлияе върху един заклет алкохолик. Масажите с масло от здравец повлияват силно върху пушачите. Риганът също е много мощно средство за лекуване на зависимости. Той е бил използван в английските приюти за наркомани още в началото на века. Нашето откритие - лимецът, добавен към копитник и в комбинация с етеричномаслена субстанция с основна съставка - уникалното българско здравецово масло, дава разкошен резултат. Холистичното лечение, в което фитотерапията и ароматерапията са силни, не трябва да се разглежда като използване на една билка срещу една болест. Трябва да лекуваме не болестта, а организма, а той сам ще си изхвърли болестта.

Реклама
Реклама
Реклама