Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4615365 www.bgdnes.bg

Наказаха лекуващия се с марихуана

Болният от левкемия, който зася марихуана, за да се лекува, но вместо това се озова на подсъдимата скамейка, успя да сключи споразумение с прокуратурата.
За началото на разтърсващата история на автоинструктора Калоян Янков "България Днес" вече разказа. Точно преди година мъжът чува страшната диагноза. Подлага се на различни лечения, включително и химиотерапия, но кризите, изразяващи се в нечовешки мускулни болки, зачестяват. Янков започва да търси начин да облекчи страданията си. Съветва се със специалисти, чете специализирана литература. И установява, че многобройни научни изследвания доказват, че извлек от марихуана във вид на олио е най-добрият лек срещи симптомите на левкемия, а и на други видове рак. Янков преценява, че незаконното растение може да помогне на него и на близките му, още повече че с тумори са майка му и единият му син. Въпреки риска засява в двора на вилата си семки канабис. Израстват 20 растения, но бдителни съседи съобщават в полицията за насажденията и Янков е арестуван.
Заради отглеждането на марихуаната болният от левкемия бе изправен пред Районния съд в Чирпан с риск да бъде вкаран в затвора. Прокурорът по делото прояви разбиране и се съгласи на 10-месечна условна присъда. Причината е, че автоинструкторът не е осъждан, има отлична характеристика и прави пълни самопризнания. В мотивите е посочено и "наличието на изключително смекчаващо отговорността обстоятелство - наличие на онкологично заболяване на обвиняемия и на близки членове от семейството му- майка му и сина му, за чието лечение се е мотивирал да отглежда растенията, предмет на престъплението по делото".
Съдията обаче прецени, че наказанието от 10 месеца е прекалено занижено и в крайна сметка Калоян Янков получи година и половина решетки с три години изпитателен срок. Глоба не му е наложена.


Въпреки че Янков отърва затвора, той трябва да се справи с тежката болест. Признава, че единственото нещо, което му помага "да заключва" неистовите болки при кризите, е марихуаната. Сега ще трябва да избира дали през годините, в които е на изпитателен срок, с риск да влезе зад решетките ще се лекува с незаконното растение, или някак ще трябва да живее с жестоките болки. 49-годишният мъж се надява най-сетне политиците да разберат проблема на хилядите онкоболни хора и да разрешат употребата на марихуана за медицински цели, както е в десетки страни по света.
"Ще се опитам да заразя хората в подобно на моето положение с оптимизма си и силата на духа ми", казва Янков, когато споделя, че е бил потърсен от телевизии, искащи да разкажат за криминалната част на едно лечение от левкемия.
"България Днес" публикува банковата сметка на Калоян Янков, който трябва да събере $36 хил., за да му бъде направено животоспасяващо лечение в чужбина.

Първа инвестиционна банка АД/First Investment Bank
IBAN: BG17FINV91501016318096
BIC: FINVBGSF

Канабиноиди поразяват тумора

Канабиноидни съединения, съдържащи се в марихуаната, поразяват изключително успешно туморните клетки, съсипващи живота на болните от левкемия. Това установи известният онколог от Лондонския университет д-р Уай Лю.
Доктор Лю пише, че активните вещества на конопа - канабиноидите, имат комплексно действие. Влизайки в контакт с раковите клетки, те спират редица биохимични процеси, отговарящи за оцеляването на злокачествените структури.
Още през 2012 г. учени от Калифорния установиха, че един от канабиноидите - "канабидиол", който представлява нетоксичен и ненаркотичен компонент на марихуаната, забавя развитието на метастази на няколко от най-агресивните типове рак.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама