Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4657961 www.bgdnes.bg

Боксьорът и кмет на с. Градежница Свилен Русинов: Отказах да съмрекетьор на Васил Илиев

Кой е той?

Боксьорът в тежка категория Свилен Русинов навърши 51 години в края на миналия месец. Той е сред най-успешните родни боксьори, двукратен световен вицешампион по бокс свръхтежка категория, еврошампион от Бурса 1993 г. и медалист от европървенствата в Торино, Атина и Гьотеборг. Русинов слезе окончателно от ринга през 1997 г., а сред съперниците му се броят и знаменитите днес братя украинци Кличко. Сега Свилен се занимава с управленска дейност - вече втори мандат е кмет на родното си село Градежница в Тетевенския Балкан.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Русинов, другия месец се навършват 20 години от смъртта на Васил Илиев, шефа на ВИС. Групировката се събира отново с пълни сили, какво мислите за това?
- От тренировъчната зала се познавам с вече покойните босове и на СИК и на ВИС. Опитваха се да ме привлекат като отговорник на профил - рекет, проституция или друга мръсна работа. Отказах, защото вече имах семейство, а и не съм такъв човек. Но иначе мога да кажа само хубави неща за Васил Илиев като човек. Доста неща направи, на много хора помогна. Жоро, брат му, по-малко познавах.

Реклама

- Вие сте помак, това било ли ви е проблем?
- Преди време се наричах Сюлейман. До 10-ата ми година така ме наричаха, това е рожденото ми име. Но не ме бърка, че така ми викат. Кой е по-голям българин от мен? Многократно в моя чест се е развявал националният трибагреник. Родителите ми никога не са били крайни, така ни възпитаваха.

- Къща в Щатите са ви обещали навремето, работа, защо останахте у нас?
- На европейското в Бурса станах шампион. Тази титла ми е най-скъпа - дори плаках от радост. През същата тази 1993 г., когато бях на 29 години, получих оферта от професионален екип. Щях да съм спаринг партньор на Ленъкс Люис, най-великия по онова време. Дойдоха хората на Ленъкс и ми предложиха тези условия мечта - къща, кола. Пари нито съм имал по това време, нито толкова щях някога да имам. Работата не стана за мое огромно съжаление, защото тогава бях офицер в ЦСКА. И докато ми разгледат молбата за уволнение - птичката отлетя! (Смее се.) После пак имаше начини да се хвана на хорото, но желанието ми отлетя.

- И после 18 години в София, а сега сте кмет в родното си село Градежница, Тетевенско.
- Да, тук ми е най-спокойно. Не заключвам вечер колата си, всички са ми приятели. Административно се решават по-бързо нещата, няма спънки, нямаме безработица. От първата година на кметуването ми винаги на съборите каня специални спортисти. Миналата година дойдоха Кубрат Пулев и брат му. Преди няколко дни се чух с Тервел, честити ми рождения ден.

- Гаджето на Кубрат познавате ли?
- Андреа? Не лично, но знам, че двамата много се обичат. Според мен трябва вече да се вземат, защото са на години и трябва да си имат дечица, това е богатството.

- Имате лични впечатления и от братята Кличко.
- Да, през 1994 г. в Бомбай победих Виталий. После в Рим нещата се обърнаха. Когато разбрах, че Виталий е депутат, ми стана ясно, че ще направи водеща партия. Не случайно застана начело на революцията в Украйна. Амбициите му са големи - да стане президент. Такъв бе и в спорта.

Реклама

- Вярно ли е, че сте вербуван от ДС?
- Знаете ли, никой не ме е питал за агентурното ми минало. От неудобство ли, от уважение ли, но не повдигаха въпроса. Истината е, че не искам да нося това петно до края на живота си. Истината е следната - бях шокиран и потресен, когато научих през 2005 г., че фигурирам в досиетата на ДС като агент. Като си връщам лентата назад, не мога да си спомня кой може да ме е вербувал. Единството обяснение за себе си открих в заръката преди олимпиадата в Сеул да бдя за сигурността на нашите спортисти. Тогава приех без колебания. Все пак имам чин майор като състезател на ЦСКА, но преди всичко съм мъж, а не страхливец. За мен това бе човешки дълг - да опазя нашите от евентуални опасни посегателства.

- Децата ви горди ли са от постъпката ви?
- Да, те са моето богатство. Най-големият, 26-годишният Атанас, е студент в Нов български университет. Сестра му, Луиза-Мария Русева, която е на 23 г., вече има своите победи като състезател по гребане, а Ивайла, на 14 г., е ученичка в Тетевен.

- Как е обстановката при вас, г-н Русинов - има ли затворени пътища?
- При нас всичко е спокойно. Местната власт действа като "по конец" и проблеми нямаме. Надявам се само сега да избегнем и евентуално наводнение при топенето на снеговете.

Реклама
Реклама
Реклама