Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4762198 www.bgdnes.bg

Водещата Миа Сантова: Преборих рака!

Лили АНГЕЛОВА

Тв журналистката Миа Сантова пребори рака на щитовидната жлеза и реши да помага на жени да преодолеят това заболяване, научи "България Днес".

"Така е! При мен всичко започна преди повече от шест години. Събудих се с бучка на гърлото и почнах да ходя от лекар на лекар. Накрая проф. Сечанов в София ме оперира, защото се оказа, че имах две злокачествени образувания на щитовидната жлеза", споделя Миа.

Реклама

След отстраняването на жлезата доживот журналистката ще взима хормонозаместителна терапия. Това обаче не я притеснява.

"Минах през толкова изпитания и страх. Ако мога да помогна на жените с нещо да преодолеят това заболяване, на драго сърце бих го направила", казва Сантова.
Думите й провокираха неправителствени организации, които ще се обединят на 25 май, когато се отбелязва Световният ден на щитовидната жлеза.

"Смятаме да поканим Миа за лице на кампанията. Тя е силна, красива и успяла да се пребори със заболяването жена", обясняват страдащи от заболяванията на жлезата жени.

Оказва се, че всяка втора дама е засегната по някакъв начин от проблеми с гушата. Именно защото броят на болните се увеличава непрекъснато, медицинската общност избра специален ден, на който да информира хората за симптомите и методите на лечение.

"Аз не съм болнав човек. Но преди пет години стресът и нервите си казаха думата. След като напуснах Нова телевизия и отидох в друга телевизия с обещаващи планове, взеха, че я продадоха и изведнъж останах навън след 13 години работа като журналист. Това като че ли провокира заболяването ми", споделя Миа.

Малко по-късно водещата попада в ТВ7 и работи с Николай Бареков. Той й дава пълна свобода, но ранното ставане всеки ден в 3,30 часа и умората я съсипват. Именно в този момент обаче водещата забременява.

Реклама

"Господ ми изпрати мъжа ми Светослав. Мога спокойно да кажа, че това е мъжът на живота ми. Запознанството ни беше като на филм - в самолета за морето. Дадох му телефонния си номер, а после забравих. Дори не очаквах, че ще ме потърси."
Архитектът се влюбва в красивата новинарка и вече преодолял загубата на първата си жена, решава да заживее с Миа.

"Наскоро му се роди и внуче, защото има по-голяма дъщеря. Как да не си щастлив с всичко хубаво, на което ставаш свидетел", щастлива е днес Миа.
Двамата със Светослав освен проблемите на Миа с щитовидната жлеза преодоляват и друго изпитание - загубата на първо дете.

"Получи се нещо като лекарска грешка. Загубих бебето в шестия месец, десет дни след рождения си ден. Едва преживях този период. Затова сега, като забременях втори път преди година, за мен бе най-голямото чудо, което ми се е случвало. Девет месеца не станах от леглото, толкова исках това бебе", спомня си с насълзени очи журналистката.
"Цял живот ще съм благодарна на д-р Тимева от клиника "Щерев". Тя и екипът й ме направиха най-щастливата майка на момиченце - Ида. Красавицата вече е на четири месеца и е кръстена на героинята от приказката на Андерсен - "Цветята на малката Ида".

"След толкова мъчения си пожелавам здраве и да съм щастлива с моята принцеса, мъжа на живота ми Светослав, майка ми, братовчедка ми и най-добрата ми приятелка Добрина Чешмеджиева", сподели на вчерашния си рожден ден една от най-талантливите и красиви журналистки - Миа Сантова.

Сдобри се със сестра си

Миа Сантова се сдобри със сестра си Мила. Двете имат общ баща, но различни майки. Таткото - бивш шеф на кинематографията, оставил имоти и на двете сестри поравно. Те обаче все за нещо се карали. Сдобряването станало на Нова година. "Преодоляхме различията си, вече сме в приятелски отношения", споделя сестрата на Миа - Мила, която има 18-годишен син от художника Иван Яхнаджиев.

И Нана се оправи

Журналистката Нана Гладуиш също пребори рака на гърдата точно преди година. Веднага след това тя създаде своя фондация за борба със заболяването - "Една от 8".

"Създадох я за всички нас, които по един или друг начин се сблъскваме с диагнозата рак на гърдата. Случвало ли ви се е, както си стоите, да решите, че имате всичко, от което се нуждаете? Един ден аз си казах точно това. Бях щастливо омъжена, с дете, с достатъчно пари, за да живея добре. Вярно, бях с диагноза рак на гърдата, но все още бях жива. Дадох си сметка, че може и да не умра съвсем скоро, и разбрах, че това, което ми се случва, завинаги ще остане част от мен. Защото на мен ракът ми е седял на масата, носил ми е дрехите, спал ми е в леглото. И тогава аз за себе си разбрах, че няма къде да избягам. Трябва да се боря. А започнеш ли такава битка, тя оставя белези и спомени за цял живот. Но аз отказвам да превърна този етап от живота си в мрачен спомен, напротив. Радвам се на живота си", сподели пред "България Днес" Нана за борбата си с коварното заболяване.

Реклама
Реклама
Реклама