Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4812640 www.bgdnes.bg

Чудо в Казанлък! Лъвовата чешма сватосва ергени

Иво АНГЕЛОВ

Пиенето на вода от Лъвовата чешма в Казанлък помага на мъжете да си намерят местна девойка за жена и завинаги да заживеят в Града на розите. Това гласи легенда, която разказаха пред "България Днес" местни жители.

Иззиданото творение с чучури във формата на лъвски глави е един от символите на Казанлък и е разположено в центъра на града. Историята му е свръхлюбопитна и водата от него има чудодейна сила, вярват казанлъчани.

Реклама

Идеята за поставянето й е още от 1893 година, когато казанлъчанинът Иван Патев докарал с водопроводи в Града на розите вода от връх Бузлуджа в Стара планина. Родолюбивият казанлъчанин решил да направи подарък на българския княз Фердинанд I и съпругата му - италианската принцеса Мария Луиза. Патев изпратил писмо до двореца в София, с което уведомил владетеля за благородното си решение. Фердинанд силно се впечатлил от жеста и затова решил да помогне за изграждането на чешмата. Той изпратил в Казанлък италианския архитект Арнолдо Дзоки, за да проектира съоръжението. Творецът е известен у нас с това, че изработва монументалната конна статуя на Цар Освободител в София. Автор е и на бронзови скулптурни творби на паметници в Севлиево, Русе, Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен фонтан в Пловдив.

Тържественото освещаване на чешмата е през 1903 година и оттогава носи името Княжеската, или Царската чешма, но местните я наричат Лъвова заради чучурите. Цялата постройка от витошки полиран гранит е увенчана с корона, а на западната стена е издълбан надпис, който да напомня, че чешмата е строена по времето и в чест на княз Фердинанд I. През миналата година водното съоръжение беше сериозно ремонтирано, тъй като на места облицовката се натрошила.

"Всеки, който иска да си вземе местно момиче за съпруга, трябва да пие от чешмата. Но нека да знае, че според легендата така ще остане цял живот да живее в Казанлък и не може да си тръгне", споделиха местни жители.

"Казанлъчанките са много красиви жени. Ако знаеш, че ще споделиш живота си с хубава девойка, си заслужава да се остане в града", сподели пред "България Днес" софиянецът Илиян Димитров, който смело отпи от чудодейната вода. Примерът му беше последван от още няколко мъже, които с нетърпение очакват дали предсказанието ще се сбъдне.

Снимки: Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама