Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4879466 www.bgdnes.bg

Каин срещу Авел в спецсъда

Братска ненавист беляза делото срещу сочения за дясна ръка на Баретата - Антон Савов - Тони Мамата в спецсъда. Братята Марио и Илиян Божкови са свидетели от страна на прокуратурата, но отношенията им така се влошили, че дори не си говорят, видя "България Днес". "С Марио Божков не сме в никакви отношения. Братя сме, но отношенията ни се развалиха, когато бяхме осъдени и влязохме 2007 г. в Централния софийски затвор. Преди това живяхме заедно и бяхме истински братя. В затвора се паднах в килия с един циганин, не бяхме заедно", призна Илиян Божков. Там двамата братя се отчуждили и намразили един друг.
Изповедта му потресе магистратите и присъстващите в съдебната зала. След като даде показания, Илиян бе помолен да извика брат си, който чакаше отвън. "По-добре вие си го извикайте", отвърна свидетелят, който искаше да избегне контакт с брат си. "С Илиян не си говорим от 2-3 години. Преди това бяхме неразделни", разкри и другия брат Марио. В думите му също личеше горчивина от роднинската война.
Пред спецсъдиите двамата братя разказаха за познанствата си с Антон Милтенов-Клюна, Димитър Вучев-Демби и Златомир Иванов-Баретата. Илиян Божков уточни, че е автотърговец и се занимава с коли. Покрай тях станал близък с Тони Мамата и се запознал с Баретата. "Продавам коли, Баретата си е купувал автомобил от мен", обясни свидетелят.
Той призна, че истински приятел е бил с Клюна. "Живели сме заедно, излизахме по заведения, ходехме по жени, на морето. Обичаше всеки сам да си плаща сметката и смяташе, че като е Антон Милтенов, не е длъжен да плаща на всеки", спомня си Илиян Божков. Той дори загатна как Клюна е щял да се спаси от куршумите, стига да го е послушал.

Двамата имали уговорка да отидат заедно на морето. "Продадох негов мерцедес. С моя процент отидох на морето и му казах, че няма да се върна, докато не изхарча парите. Той трябваше да е с мен, но остана в София заради семейни проблеми и го убиха", коментира Илиян Божков. Той отрече да е бил охрана на Милтенов. Брат му искал да е негов шофьор, но нещата не се получили.
Марио Божков се отказа от голяма част от показанията си, които е дал пред разследващите. Той посочи, че думите му са скалъпени от сочения за наркоиграч Демби, който искал да закове Баретата. Според един от разказите Баретата се е срещал с Тони Клюна, за да потулят стари вражди. "Всеки казваше за другия "Той е никой". Имаха се за голяма работа, разхождаха се с бронирани коли. Поведението на Златко Баретата беше доста силово - имаше се за фигура. Беше голям експерт по сигурността и разбираше от бронировка. Имаше голям кръг от хора, които му помагаха, защото имаха изгода той да е големият наркобос", смята свидетелят.
Според обвинението Тони Мамата е бил част от наркобригадата на Баретата. Заедно с него подсъдими са Добрин Синигеров и Генчо Романски. Последното заседание бе отложено, тъй като един от подсъдимите се разболя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама