Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4891964 www.bgdnes.bg

Лекарка оцеля в касапница между луди

Лекарка оцеля по чудо в кървавата касапница, при която бе зверски пребит д-р Илко Иларионов - пациент на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило, научи "България Днес".

Когато разправията между дерматолога и съседа му по легло - агресивен боксьор, избухнала, дежурната лекарка била далеч от помещението. Според нейни колеги, дори да била на мястото, 50-килограмовата докторка едва ли би могла да предотврати кървавия сблъсък, вследствие на който д-р Иларионов почина вчера.
Прокуратурата още не е предприела никакви мерки за извеждане или изолиране в отделно помещение на боксьора убиец, който е изпаднал в криза, когато е пребил жертвата си. Близките на останалите пациенти са в шок. Те се притесняват за живота на роднините си. Персоналът в болницата е в подобно състояние. Според близки на пациенти боксьорът има психични проблеми, заради които получава пристъпи на агресия. Има вероятност, когато осъзнае какво е извършил, да опита да посегне на живота си, твърдят те.
"Тези лечебни заведения нямат охрана и лекарите са принудени сами да се справят с различни ситуации заради естеството на работата. Охрана има само в едно от отделенията на държавната психиатрична болница в Ловеч", обясни директорът й д-р Цветеслава Гълъбова пред "България Днес".


Дерматологът от Пета градска болница д-р Илко Иларионов бе приет в "Пирогов" с мозъчен кръвоизлив и потрошени ребра. Според ченгета кожният лекар е бил вързан и пребит с метални тръби след безобидно спречкване, което прераснало в лют скандал между двамата. Нападателят обаче се оказал по-силен и успял да елиминира опонента си. Той завързал медика и след това изсипал цялата си агресия върху него, гласи основната версия на разследването. След намесата на полицията пострадалият е закаран в "Пирогов". Той е настанен по спешност в Централната реанимация на болницата и е поставен на апаратна вентилация. Лекарите установили, че колегата им е със счупвания по гръбнака и ребрата, контузия на белия дроб и кръвоизлив в мозъка. Въпреки усилията на медиците да спасят зверски пребития д-р Иларионов, той издъхнал от травмите, които по мнението на експертите били несъвместими с живота.
Колега на д-р Иларионов сподели, че той постъпил в Курило, защото изпаднал в тежка депресия. Причина за нея станало затварянето в началото на месеца на дерматологичното отделение в Пета градска болница, в което е работил в продължение на години. По думите на колегата никой не е обяснил на работещите в кожното отделение защо то се закрива, но вероятната причина е липса на пари.
"Девет години бях завеждащ отделение. На 7 юли отделението ни преустанови дейност, въпреки че си работеше добре. На 30 юни на мен и д-р Иларионов ни бе съобщено, че отделението от 7 юли се закрива. Явно той е изпаднал в тежка депресия, което е наложило да бъде приет в заведение за психична помощ. Работила съм добре с него, разбирали сме се", разказа колегата на д-р Иларионов.

Здравният министър Петър Москов отрече твърденията, че починалият е развил психичните си проблеми, след като е бил съкратен от работа. Москов добави, че кожният лекар отдавна се нуждаел от специализирано лечение и от години бил пациент на лечебното заведение в Курило.

Канибалът от Разград

Канибалът от Разград Туран Сюлейман прегриза гърлото, изтръгна гръкляна и изяде части от лицето на друг болен. Кървавата сцена като от филм на ужасите се разигра в психиатричното отделение на болница през ноември м.г. Туран нападнал в съня му 58-годишния си съсед в стаята и го умъртвил при особено мъчителен и жесток начин.
Убиецът получил прозрение в болното си съзнание, че трябва да ликвидира човека, "който го заплашвал, защото в него се е вселил дяволът". "Господ така ми каза", мълвял часове по-късно болният от шизофрения. След нападението убиецът почнал да блъска по заключената врата на стаята. Сестрата, която му отворила, избягала в ужас от кървищата. Туран взел такси и се прибрал у дома, където беше задържан.
Лекарите установиха, че канибалът е невменяем. Заради това той не може да носи наказателна отговорност за убийството.

Ваня Тодорова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама