Д-р Дончо Етугов, дерматолог: В горещините се пазете от насекоми

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Дончо Етугов, дерматолог:

В горещините се пазете от насекоми

Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет - София. Консултант на НЗОК по кожни и венерически болести. Завършил е Медицинския университет в София. После специализира обща дерматология в университетската болница "Сен Луи" в Париж. Член е на Българското дерматологично дружество. Пред "България Днес" д-р Етугов обясни какви грижи да полагаме за кожата в горещите дни.

 

- Д-р Етугов, когато чуете прогноза за времето с много високи температури - каквито ни очакват в следващите дни, очаквате ли пред вратата на кабинета си много пациенти?
- Това се случва всяко лято. Горещините са предпоставка за повишаване както на обривите от самата топлина, така и за влошаване на съществуващи вече кожни заболявания. Високите температури са свързани с обилно изпотяване и обилно претопляне на тялото, а това обостря дерматитите като цяло.
Хората, които не са имали до този момент проблеми с кожата, през лятото също не са застраховани. Една от причините са насекомите. Именно през топлото време при тях настъпва фазата на размножаване и те имат нужда от обилно хранене. Затова в горещините зачестяват и дерматитите вследствие на ухапване от насекомо. Тези болести се разделят на две групи. Едната представлява чисто алергичната реакция на кожата от попадналите белтъци от насекомите - чрез слюнката, чрез токсините по време на убождането с хоботчето и т.н. В другата група поставяме попадналата бактериална флора в мястото на ухапването, вследствие на което се предизвиква допълнителна бактериална инфекция. Появяват се сърбежи, мехури, пълни с течност.
- Какво трябва да правим, ако се получат такива мехури - особено във време, в което тялото се поти обилно?
- В никакъв случай мехурите не трябва да бъдат разчесвани. Най-добре е да бъдат погледнати от лекар. Той ще прецени дали да се даде чист антибиотик или пък препарат с успокояваща и антибактериална съставка. Предпочитани са разтворите, геловете, в никакъв случай мазни препарати.
- Има хора, които трудно успяват да изберат подходящ слънцезащитен продукт в горещините. Трябва ли те автоматично да купуват най-високия фактор?
- Слънцезащитните продукти зависят от типа кожа. Често се случва, когато наближат горещините и излагането на плаж, хората вече да идват в кабинета и да се консултират. Няма нищо срамно в това.
- Ако получим слънчев обрив, купим си фенистил гел или подобен продукт и обривът се успокои през нощта, може ли на другия ден отново да сме на плаж или да се разхождаме под силно слънце?
- Не е желателно, макар че много плажуващи го правят. При наличие на слънчева алергия е много важно първо кожата да се адаптира, за да не реагира толкова остро на слънцето. Добре е да се взема перорален препарат, за да намали реактивността на слънчевия алерген. Да се маже кожата с локални кортизонови препарати. И излагането на слънцето да става бавно и много плавно.
- От десетилетия, когато изгори на плаж или докато ремонтира вилата си или колата пред блока, българинът се маже с кисело мляко. Правим ли нещо полезно така?
- Киселото мляко е охлаждащ продукт, още повече че седи винаги в хладилника. То хидратира кожата, защото съдържа много вода. Евентуално някои от съставките на млечната киселина могат да облекчат изгарянето, макар че досега няма научно доказан механизъм за това. Та при тежко изгаряне е много по-разумно да се консултирате с дерматолог, който да назначи противовъзпалителни средства. Тъй като при слънчево изгаряне се отделят кисели продукти, добре е се въздейства с основа, за да се получи неутрализация. Ако лечението се приложи непосредствено след изгарянето, неприятните ефекти като болка, червенина, белене са много по-редуцирани.
- Една от проблемните зони за кожата в горещините са подмишниците. Много често там е появят зачервявания, възпаления, понякога гной. Как да го избегнем?
- Хубаво е епилацията на подмишниците да се прави поне 2 дни преди излагане на слънце и ходенето по големи жеги. Особено важи това за хората, които използват кола маска. Тя намалява бариерната функция на кожата, като отнема част от роговия й слой. По този начин улеснява възможността в нея да проникват други вещества. Затова всички средства, които слагаме след епилация под мишниците - включително тези против изпотяване, проникват много по-бързо и често отключват остра реакция. Да не говорим, че самото зачервяване вследствие на епилацията вече е обострило кожата, тя вече е дерматитна. И като я опечем или сложим някакъв агресивен продукт против изпотяване - най-често на спиртна основа, кожата пламва и се възпалява още повече.
- Трябва ли да са по-внимателни хората с повече бенки по кожата в горещините?
- Добре е да си знаем кои бенки са рискови. Това става само чрез консултация с дерматолог. В общи линии е достатъчно човек да не допусне изгаряне и няма да има проблем с бенките си. При много рискови невуси, които предстои да бъдат оперирани в скоро време, е препоръчително да бъдат прикрити с лепенка, ако ще се ходи на плаж или ще седим на продължително слънце.
- Вече е доказано, че слънцето състарява кожата, ако не полагаме грижи. Какво да направим през лятото, за да не ни се появят бръчки през септември?
- Кожата трябва да бъде много добре хидратирана в горещите дни. Ако е светла и суха, добре е да се ползва противослънчев продукт на базата на олио. Така кожата ще е хидратирана и омазнена.
Като цяло задължително трябва да се ползват продукти и за след плаж - т.нар. after sun. Хидратация трябва да има и по време на самия плаж. Много светлият тип хора - с руси коси, сини очи, много бяла кожа, почти никога не потъмняват, но пък лесно горят. Затова ги съветвам между 11,00 и 15,00 часа изобщо да не се показват на слънце. Ако са на плажа, да са под чадъра. Добре намазани със слънцезащитен продукт и там, тъй като и отразената чрез морето слънчева светлина е страшна.
В по-възрастните категории хората могат да се предпазят от появата на бръчки след лятото и чрез интензивна хидратация с процедури. Било то маски или инжекционна мезотерапия, която да хидратира и да вкара хиалуронова киселина. Това е абсолютна превенция на сбръчкването и състаряването! Може спокойно да се прави и през лятото. Но трябва да е 2-3 дни преди излагането на слънце, за да се успокои кожата от боденето при мезотерапията. И за да не пигментира на местата на убождането. По-мургавите хора са склонни на такава пигментация и те трябва да са най-внимателни.
- Полезно или вредно е обтриването на лицето с лед в горещините?
- Еднократно, при голямо затопляне и ако усещаме парене, може да направим такова обтриване. Но е по-добре ледът да бъде сложен в торбичка или дори обвит в мека тъкан. Да няма непосредствено мокрене на кожата, а да я охладим през плата. Така се понася по-добре. Охлаждането е по-равномерно и няма опасност от появата на спукани капиляри.

Инцидентът със самолета край Ихтиман станал за 2 минути

Инцидентът със самолета край Ихтиман станал за 2 минути

Инцидентът със самолета край Ихтиман в неделя е станал само 2 минути, след като леката машина е излетяла от летателна площадка "Ихтиман", съобщи бТВ. При авиокатастрофата загинаха двама души.  Самолетът е словенско производство, а пилотът е имал правоспособност от 2016 г., заявиха от специализираното звено за разследване към транспортното

Дизайнерът на най-бързия автомобил в света Александър Алексиев:
Създадох кола за 2 млн. евро

Дизайнерът на най-бързия автомобил в света Александър Алексиев: Създадох кола за 2 млн. евро

Развива 430 км/ч, ще се сглобят 106 бройки Кой е той? Александър Алексиев в само на 32 години, а вече е главен дизайнер в британския производител на суперавтомобили "Макларън". Той е част от екипа, създал последния модел на компанията "Спийдтейл", който е най-бързият автомобил в света. Алекс отговаря за екстериора на суперколите.

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, ще бъде екстрадирана в България на 30 май, предава БНТ. В началото на месеца от Испания беше върнат и съпругът й Ветко. В момента тя се намира в Испания. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева.

Стоянка Мутафова: Няма да предам Бойко!

Стоянка Мутафова: Няма да предам Бойко!

"Смятам, че всеки българин трябва да гласува, защото това е наш дълг. После поне да знаем кой е виновникът за несвършените неща, а не само да се оплакваме". Това сподели голямата българска актриса Стоянка Мутафова, която даде вота си за евроизборите вчера, отиде на крака и не се възползва от правото си да гласува вкъщи.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

Годеницата на Бътън се съблече

Годеницата на Бътън се съблече

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

"Откраднат живот" с осми сезон

"Откраднат живот" с осми сезон

Луиза Григорова с дете от Наум Шопов-младши Сурогатната майка на Деси Бакърджиева ще я трови Юли започват снимките на осмия сезон на най-популярния лекарски сериал "Откраднат живот", научи "България Днес". В сценария, подготвен от Христина Апостолова, Луиза Григорова в екранния образ на Вяра се връща с детето си от Борис (Наум Шопов-младши),

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Ути пазарува, коляното го върти

Ути пазарува, коляното го върти

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Четвърто дете за Буфон

Четвърто дете за Буфон

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

Крагл взе сексбомба

Крагл взе сексбомба

Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Откриха машина на времето срещу топавтоджамбази

Откриха машина на времето срещу топавтоджамбази

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Най-коментирани

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Предсказал пожара в „Нотр Дам“, смъртта на принцесата и Чернобил Очаквайте наводнения между 12 и 15 юни в Несебър и Добрич, предсказва Жуселино Нобрега да Лус Бразилецът Жуселино Нобрега да Лус е човекът, чиито писма променят съдби. Той е един от изключително точните ясновидци. Жуселино предупреждава за опасности, които се случват.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Евгени Димитров:
"Ку-ку бенд" не се разпада

Евгени Димитров: "Ку-ку бенд" не се разпада

Продължаваме да правим музика, обясни Маестрото "Ку-ку бенд" ще продължи да съществува." Това обяви един от най-важните членове на групата Евгени Димитров. Маестрото е категоричен, че Слави и компания няма да спират да правят музика. След като стана ясно, че шоуто на Дългия няма да продължи по Би Ти Ви, се появиха спекулации,

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева получава 1,2% подкрепа на изборите за Европейски парламент по предварителни данни. Осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева проведе своята кампания от своя хол, защото е под домашен арест. „За мен резултатът е доста добър при положение, че водех кампанията от вкъщи.

Кифла за 50 лева

Кифла за 50 лева

Нова онлайн мания за жадни за слава  Плащаш и ти карат луксозна кола с подаръци за тузарски снимки  Плащаш 50 лева и ставаш кифла! Това е най-новата услуга, която се предлага в интернет за жадни за слава млади момичета. Офертата носи името "Подарък под наем" и гарантира бърза популярност в социалните мрежи.

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Защитникът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски таи надежди за шампионска титла. В последно време бранителят си върна титулярното място, което бе загубил, докато треньор на отбора бе Любослав Пенев. Чорбаджийски съжалява най-вече за двете загуби през сезона с по 0:1 от "Левски", които дойдоха след автоголове на "червените".

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА мечтае за чудо и се моли на "Черно море" в последния кръг на Първа лига! След победата с 2:0 над "Левски" тимът от Борисовата градина остана само на една точка зад "Лудогорец" преди финалните мачове. Шампионите посрещат "моряците" от Варна и само победа ще им гарантира осма поредна титла, докато ЦСКА играе с "Ботев" в София.

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Певицата изригна: Юда, нали знаеш къде си те слагам! Яката дупара на българската рап сцена Гери-Никол отново се забърка в грандиозен скандал. Новото парче на певицата, озаглавено "Шефе, шефе", й донесе редица нападки. Пръв изригна рапърът и победител във „ВИП брадър“ Йонислав Йотов-Тото. Той я определи като китайска имитация на суперизвестната

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

Повече от 1400 Ботеви поклонници тръгват днес пеша от Козлодуй до връх Околчица. Участниците в Националния туристически поход поемат дългия път в 18,30 ч. от Ботев парк в крайдунавския град. Походът им ще завърши на 2 юни на лобното място на Христо Ботев. В 19 ч. довечера започва възстановката на слизането на четата на козлодуйския бряг.

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 12.00 ч. при обработени 95.20 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.94 процента и получават 574 417 действителни гласа. На второ място е "БСП за България" с 24.24 процента и 450 005 гласа.

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, ще бъде екстрадирана в България на 30 май, предава БНТ. В началото на месеца от Испания беше върнат и съпругът й Ветко. В момента тя се намира в Испания. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева.

Линекер с готвачка

Линекер с готвачка

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 08.45 ч. при обработени 74.92 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.62 процента и получават 439 909 действителни гласа. На второ място е БСП за България с 24.59 процента и 353 269 гласа.

Тамара сърдита на майка си

Тамара сърдита на майка си

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.

Бекъм пак се кара с гаджето

Бекъм пак се кара с гаджето

Синът на Дейвид и Виктория Бекъм - Бруклин, си спретна пореден публичен скандал с гаджето. Той и моделката Хана Крос се изпокараха в Кан, докато бяха на филмовия фестивал. "Те си крещяха и плачеха", разкри очевидец. След това Хана избутала Бруклин. Бодигардовете притичали и разделили двамата. Дейвид и Виктория били информирани за случилото се.

Давид Силва поема към Катар

Давид Силва поема към Катар

Полузащитникът на "Манчестър Сити" Давид Силва има "златно" предложение от Катар. Испанецът е офертиран за двугодишен контракт със заплата в размер от 6 млн. паунда. Все още не става ясно от кой клуб е офертата. Договорът на 33-годишния Силва на "Етихад" изтича в края на следващия сезон и не е изключено той да бъде продаден още това лято.

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

Примата на българската популярна музика Лили Иванова се снима днес в избирателната секция, в която гласува в столичната община "Оборище", където живее. Появата й предизвика истинско оживление сред присъстващиге, които пожелаха да се снимат със звездата. По-късно тя качи фотографиите си в личния си профил във Фейсбук.

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

При 100 процента от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" "Демократична България" е на ръба за влизане в Европарламента с резултат 5,7 процента от гласовете. Според новите данни ГЕРБ взима 31,6 на сто, БСП - 24,2%, ДПС - 15,8% и ВМРО - 7,1%. При това положение мандатите се разпределят така: 7 за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС и 2 за ВМРО.