Осъденият доживот Стефан Петков: Удуших пазач,разкайвам се!

Приятел
Автор: БД Онлайн

Осъденият доживот Стефан Петков:  Удуших пазач,разкайвам се!

Никакво съчувствие към близките, те са виновни за убийството-

Снимки: Борислав ТРОШЕВ автор: Борислав РАДОСЛАВОВ

"На Брейвик му дадоха 21 години за 77 човека избити, включително деца, и за 150 ранени. Няма доживотна присъда. А на мен ми я дават за един пазач, дето никому не е нужен, живее като куче във фургон, а жена му го е изоставила. И после ще идва в съда да ми казва, че съм бил боклук и лош човек. Това нормално ли е? Ако жена му не го беше оставила да живее във фургона, това нямаше да се случи и нямаше да съм в затвора. За всичко са виновни близките на убития, че не са се грижели за него навреме."


Разтърсващите думи излизат от устата на 35-годишния убиец Стефан Петков. С тази брутална равносметка той ни посреща в затвора в Стара Загора, където излежава доживотна присъда за убийство по особено жесток начин на 64-годишния пазач Димитър Димитров.


Охранителят пазел недостроения универсален магазин в Бургас. През лятото на 2001 г. Петков в съучастие с едва 15-годишния Милен Райков и 22-годишният Димитър Колев го пребили, запалили и удушили с кабел край строежа.
Говорейки за първи път пред журналисти, Петков твърди, че горчиво съжалява. Иска да върне времето назад, но не може.


"Разкайвам се за постъпките си. Много съжалявам. Ако има някакъв шанс, давам мило и драго да докажа, че съм разбрал какво е да загубиш човек, колко е тежко. Младостта отминава, близките навън остаряват. Влязох на 21, сега съм на 35 години", изповядва пред "България Днес" слабият и висок килър.


Първото впечатление за него е на хитрец, който умее да се приспособява и знае какво да каже, така че да му бъде изгодно. Думи, които не могат по никакъв начин да сгреят близките на убитите.


"Нямам никакво съчувствие към близките. Бившата съпруга на пазача ме е наричала с какви ли не обиди. Изтече срокът за кръвнината - 10 години. По закон, ако през това време не дойде документ, че съм длъжен да платя кръвнина, след 10-ата година няма да плащам", доволен е Стефан Петков и не крие озлоблението си, когато става дума за почернените роднини.
Единият от съучастниците в убийството на охранителя - Димитър Колев, лежи в същия затвор на долния етаж. Малолетният Милен Райков изтърпял присъдата и излязъл.


Как един млад мъж опропастява своя живот отрано и почерня десетки други? За един килър с орис да приключи живота си зад решетките най-важни са първите години, семейното огнище и приятелската среда. Както и при всички останали убийци, така и при Стефан тези три фактора бележат по-нататъшната му мрачна съдба.
"Роден съм в Казанлък и съм израснал в Бузовград. Майка ми ме е изоставила като бебе в болницата. Баща ми и неговата майка са ме отгледали. Бях проблемно момче, нямах детство. То ми мина на нивата, в градината, на лозето. На село е така. Играеш само ако е лошо времето. Тогава може да не се копае и обръща земята. Имах приятелчета и се събирахме на една от пейките“, връща лентата назад Стефан.
Започнал с дребни кражби от собственото си семейство. Първо откраднал пенсията на баба си - 140 лева. Тогава бил на 11 години. Искал да играе на машинките с жетоните. Гледал по-големите как играят и мечтаел да бъде като тях. Нищо не печелел, винаги губел.


"Учих в училище за бавноразвиващи. Не можех да се справям със селските, нормалните училища. 1-2 месеца ходех редовно, после само по дискотеки. Бях вече на 14-15 години. Не слушах никой и се събрах с лоша компания", продължава с разказа си бъдещият убиец.


Така се стига и до втора нагла кражба. Организирал се със свои авери бандити да ограбят къщата на втория му дядо, където живеел самият той. Не открили парите и гепили каквото намерят.


"После в едно крайпътно заведение дойде човек, продадохме му каквото сме намерили и директно в механата. Ядене, пиене и проститутки. Два-три дни и после пак мислим какво да правим", изповядва без свян Стефан.


След завръщането им дядото буквално полудя. Доведеният му внук избягал, но полиция и детска педагогическа стая бързо открили и задържали гамена. После се мести в Казанлък, за да не бъде бит и тормозен. Цани се в заведение, което охранява и помага за разтоварването на стока. Скарал се с барманката и се махнал. Гладът обаче надделява и нашият герой намира ново решение на проблема.


"През 1998 г. започнах да правя въоръжен грабеж на едни лели и ме хванаха. На случаен принцип си ги избирах. Знам в кой ден взимат заплатите, отивам и чакам пред завод "Арсенал". На караминьол - бум, взима се и се бяга. Само един нож имах, маска не слагах. Ей така - пиян с ножа, но накрая ме арестуваха. 5-6 грабежа бях направил", споделя Стефан.


За престъпленията получава 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Мотивите са, че това е първо криминално проявление на бандита и жертвите му се разминали само с уплаха.


"Кротнах се за година и половина. Отидох в Бургас, запознах се не с когото трябва. И двамата - Димитър и Милен, бяха от квартал "Меден рудник". Правихме кражби и просехме. Живеехме в изоставени сгради като клошарчета. Не исках да уча, просто гледах най-лесното у живота - кафето, цигарите, дискотеката", със самодоволна усмивка изтъква пандизчията.


И така се стига до лятото на 2001 г.
"Една вечер един от приятелите ми каза, че има проблем с пазач на един строеж и искал да го придружим да не е сам. Отидохме да го сплашим уж, пък какво излезе... Разбихме вратата, приятелят ми влезе вътре, почнаха да се борят с пазача на леглото. Другият му взе бастуна и почна да го удря по главата. На закачалката имаше парче кабел. В паниката и бързането го взех и го увих около врата му", признава Стефан.


След като охранителят спрял да диша, нападателите го обрали. Взели му дрехите, часовника и новите маратонки.
"Тримата се вдигнахме за Несебър. Наговорихме се да ударим някой турист и да избягаме. Но в началото на курорта полицията ни спря и ни задържа", споделя килърът.


Сега Петков дели една килия в Старозагорския затвор с небезизвестния Недялко Димитров-Момата. Той ще търка наровете до края на дните си без право на замяна за 5 доказани в съда убийства.


"Вече 11 месеца сме в една килия и станахме приятели. На втория етаж съм аз. Нали по всички филми гледаме, че пандизчиите гледат винаги да са отгоре. Все пак съм 15 години и половина в затвора, с бая повече стаж", смее се затворникът.
Въпреки всички прегрешения Стефан твърди, че и до днес поддържа връзка с баба си. Но само по телефона.


"Преди две години претърпя втори инсулт и лежи на легло. Беше ми казала: "Ако ме беше слушал и не беше правил бели, щеше да си навън и да се грижим за теб. И аз така ще умра, без да те видя." Като вземе пенсията, ми праща по 20-30 лв. да закрепя положението - цигари и кафе си взимам с тях. Айде без кафе може, ама без цигари е много трудно. Човек се принуждава да събира фасове само да може да припали", разкрива желанията и несгодите си в зандана убиецът.


"Общо 10-15 кражби и грабежи да съм направил. Взел съм около 20 000 лева, а може и повече. Сега искам да се прибера при близките си, ако са живи. Знам коя е майка ми. Пращала ме е да прося пари специално за нея, за да изхранва семейството си. Обича си хапване и пийване. То и баща ми така", жадува Стефан.
Той е успял да завърши едва 7-и клас, и то с голяма мъка. Затова една от мечтите му е, ако един ден излезе на свобода, да учи до 12-и клас.


"Водиха ме неадекватен - не мога да се концентрирам, разсейвам се лесно. Там, където учех, децата си бяха извънземни. Говореха си сами и по някое време почваха да си блъскат главите в стените, шантави деца. И аз покрай тях почнах да си говоря сам, да се смея сам. И като ме видят, казват, че съм луд", смее се на себе си килърът с начално образование.


На финала Стефан Петков казва, че няма издънки и е примерен затворник, заради което е на по-благоприятен режим вътре. Не му е идвало да сложи край на живота си, както на много други с доживотни присъди. И държи последните му думи да бъдат чути от повече хора.


"Моят съвет е да не допускате грешката ми. Да слушате майките и бащите си. Да не правите кражби и грабежи. Да не се подвеждате по акъла на чужди хора. Да учите и да работите и най-вече да се пазите от лоши приятели", напътства килърът, преди надзирателите да го отведат в последния му пристан - килията в Старозагорския затвор.

Гърмят по автомобила на адвокат

Гърмят по автомобила на адвокат

Неизвестен бандит е стрелял по автомобила на адвокат Светла Василева във Варна през нощта. По всяка вероятност е гърмяно с въздушна пушка. Пострадали няма. При стрелбата са счупени две от стъклата на колата. Щети има върху багажника. "Абсолютно нищо не е откраднато. Не е разхвърляно, дори жабката е отключена, нищо не липсва

Мошеници се преструват на Христос и Богородица по телефона

Мошеници се преструват на Христос и Богородица по телефона

Водещи световни измамници са се включили рамо до рамо с родните ало тарикати в борбата за източване на спестяванията на наивниците у нас, предупредиха криминалисти. Възползвайки се от паниката свързана с епидемията от коронавирус мошениците прилагат множество иновативни начини за да се доберат до данни за банковите ни сметки или карти

Поркан селяк бие съсед, кълне ченгета

Поркан селяк бие съсед, кълне ченгета

Мъртвопиян мъж се направи на Рамбо - ступа съседа си, закани се на ченгетата и ги замеря с циментов капак! Екшънът се разиграл по тъмни доби в нощта срещу вторник във врачанското село Лехчево. От баталните сцени един от униформените се отървал с удар в рамото. Скандалджията си е получил заслуженото и е тикнат зад решетките

Авер на Жоро Жабата бръмчи с ТИР из Европа

Авер на Жоро Жабата бръмчи с ТИР из Европа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Най-четени

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Натоварен делник насред замряла София има фолкдивата Софи Маринова, видяха топпапараците на "България Днес". Въпреки че в столицата пиле не прехвръква, ромската перла обиколи половин София, за да се разкраси и нахрани. Облечена в леопардов костюм и накичена със злато дори и по обувките, Софка гастролира между дюнерджийница и салон за красота с

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет предизвикателство постави плеймейтката Анджелина. Силиконовата сексбомба нашумя преди време с порно клипчето си, както и с връзката си с Християн Гущеров, а сега избухна отново в социалните мрежи. В кратко видео Анджелина показа как преобръща тоалетна хартия от гърба към дупето си

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Китайци правят купон с печени змии

Китайци правят купон с печени змии

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Д-р Олеся Ямполска е родена на 10 ноември 1981 г. в Украйна. Завършва Кримски медицински университет със специалност невропатология и Московския гещалт институт с психология. Занимава се със сексология повече от десетилетие. От 2010 г. развива частна практика. През 2015 г. се установява в София, след като се омъжва за българин

В Индия полицията се моли на хората да се приберат по домовете си

В Индия полицията се моли на хората да се приберат по домовете си

Полицейски служители затварят пътища и молят със скръстени ръце жителите на Бангалоре, Индия да се приберат по домовете си. Освен традиционните методи с пръчки в Индия полицията се реши на този атернативен метод безсилна да се пребори по друг начин с хората, които не спират да бъдат на улицата. Снимка:

Виртуозът Васко Василев се бори с прането

Виртуозът Васко Василев се бори с прането

С щипки за пране на ушите дефилира в социалната мрежа виртуозният цигулар Васко Василев. Смешното клипче музикантът направил на балкона на къщата си в испанския град Валенсия. Там Васко се е самоизолирал, докато трае карантината заради разпространението на коронавируса, който превърна Испания в едно от огнищата на заразата в Европа

Най-коментирани

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Принц Хари и Меган са се преместили в Лос Анджелис

Принц Хари и Меган са се преместили в Лос Анджелис

Британският принц Хари и съпругата му Меган са напуснали Канада и са се преместили в Лос Анджелис, където планират да се установят за постоянно, след като се отказаха от кралските си задължения, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Сън". В публикацията от четвъртък, окачествена като "ексклузивна", таблоидът съобщава

Вандали потрошиха спирка в София

Вандали потрошиха спирка в София

Вандали потрошиха спирката на автобусите на бул България и проф Иван Гешво. За това сигнализират потребители в социалните мрежи. Снимка: Facebook / Забелязано в

Нов дом за отровените деца от Кардам

Нов дом за отровените деца от Кардам

В новия си дом се настаниха петте оцелели от отрова за гризачи деца от село Кардам. При инцидента в края на миналия октомври издъхна 9-годишното им братче Стефчо. Многолюдното семейството бе изведено от опасното жилище, в чиито стени е намерена отровата. Майката на хлапетата Росица ги изостави и избяга при любовник, а баща им е в затвора

21 нови заразени. Ген.Мутафчийски: По-добре опашки от коли, отколкото кервани с трупове (Видео)

21 нови заразени. Ген.Мутафчийски: По-добре опашки от коли, отколкото кервани с трупове (Видео)

21 са новите случаи на заразени с коронавирус. 2-ма от тях са в тежко състояние. Два са новите града, в които са открити положителни проби. От Кърджали - 1, Хасково- 1, Смолян - 2-ма , Плевен - 1, Велико Търново - 1, Варна - 1, 14 в София. Има все още проби, по които се работи. Общо 264 са с положителни проби

Саня Армутлиева под тревога: Страх ме е за майка и татко!

Саня Армутлиева под тревога: Страх ме е за майка и татко!

Дъщерите й и мъжът й са в чужбина Саня Армутлиева е силно притеснена. Откакто в страната ни е наложено извънредно положение, къдрокосата хубавица се страхува как ще се развие животът й след коронавируса и пандемията. Най-вече Станислава се тревожи за родителите си. Като всеки човек тези дни, продуцентката се моли вирусът да стои далеч от хората

Кати Хумелс - жена мечта

Кати Хумелс - жена мечта

Съпругата на немския футболен национал Матс Хумелс - Кати, е жена мечта. Красавицата е перфектна в трите най-популярни занимания по време на домашната изолация. Светлооката германка се излежава блаженно като фотомодел на снимки. Веднага след това грабва ножа и започва да върти зелена салата в компанията на своя син

Певецът Тото прави майтапчийски маски

Певецът Тото прави майтапчийски маски

Бизнес по време на карантина "Кашлям от цигарите“ е най-популярната сред тях  Бизнес нюх демонстрира Тото от „СкандаУ“. Музикантът, който се изявява на сцената на „Като две капки вода“, започна да продава предпазни маски, научи „България Днес“. Бившият брадър е доста креативен. В тежките времена в България Тото реши да заложи на маски с

Наркомутрата Сехчо се разплаща с хероин на аверите

Наркомутрата Сехчо се разплаща с хероин на аверите

Хващан 2013 г. с друга пратка, но две инстанции го оправдават ГДБОП и митниците изиграват хасковлията Станимир Асенов, след като засичат пакетите с рентген С дрога се разплащал на аверите си хасковският кримигерой Станимир Асенов-Сехчо, спипан със 72 кила хероин! Това разкриват разследващи пред "България Днес" след акцията в понеделник

Синоптичката и майка на 3 деца Ева Кикерезова:

Чакам пандемията да свърши, за да си почина

Синоптичката и майка на 3 деца Ева Кикерезова: Чакам пандемията да свърши, за да си почина

Виктория СТОЯНОВА Синоптичката на БНТ Ева Кикерезова е изолирана вкъщи вече трета седмица заедно с трите си деца и съпруга си Явор. Докато е под карантина, лъчезарната водеща успява да върти къщата, да нахрани всички деца и да ходи на работа. ДЗа сега се справяме. Нямам търпение да свърши пандемията, за да си остана за час самичка на спокойствиеУ

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Поверителен доклад на американското разузнаване твърди, че в Китай умишлено са скрили данните за размера на епидемията от COVID-19 на територията на страната. Това важи както за бройката заболели, така и за смъртните случаи от болестта, пише „Блумбърг“, предава Би Ти Ви. Изданието е получило информацията от достоверни източници

Най-щурите мерки срещу COVID-19 по света

Най-щурите мерки срещу COVID-19 по света

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Наша стриптизьорка пребива позвезда

Наша стриптизьорка пребива позвезда

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Маце слага сутиен на задника

Маце слага сутиен на задника

Надутите като любеници бузки увисват и я шляпат по краката Сутиен на провисналия от операции мегазадник слага Стар Делгидис, след като надутите й до пръсване задни части „увяхват“ и започват да я шляпат по бедрата. Лакомията за дупара като на Ким Кардашиян водят 33-годишната британка в клиника в Истанбул, разказва „Мирър“

Роднини алармират: Бавят резултатите на заразени с Covid-19

Роднини алармират: Бавят резултатите на заразени с Covid-19

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени

Гаджета изнудват и грабят проститутка

Гаджета изнудват и грабят проститутка

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Джигити дрифтят през нощта в София

Джигити дрифтят през нощта в София

Падналите обилни снеговалежи последните два дни и празните булеварди накараха любителите на екстремното шофиране да покажат отново "уменията си". Опасните дрифт изпълнения не останаха незабелязани от останалите участници в движението, които възмутено коментираха безотговорното поведение на тези улични състезатели

Шеф Манчев спазва дистанция

Шеф Манчев спазва дистанция

Примерен гражданин и загрижен бизнесмен се показа шеф Иван Манчев, видяха топпапараците на "България Днес". Кулинарното гуру показа желязна дисциплина, спазвайки дистанция от над метър и половина от друг клиент на столична банка. Въпреки че му се наложи да стои извън козирката на сградата и да го вали сняг

Американец е обвинен в тероризъм заради кашлица

Американец е обвинен в тероризъм заради кашлица

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Отлагат матурите за 30 май и 1 юни

Отлагат матурите за 30 май и 1 юни

Удължават се мерките за карантина до 13 май и занятията ще се възстановя на 14 май. През последните дни говорихме с голяма степен на условност, сега имаме малко повече конкретика. Ситуацията е динамична, безсмислено е да говорим за други сценарии. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Министерския