Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4996552 www.bgdnes.bg

Зацикли разследването за детето в куфара

Разследването за двойното убийство на 5-годишния Никита Плотников, чието тяло бе открито в куфар, и майка му Анна Леонтиева е в задънена улица. Криминалистите продължават да търсят доказателства, с които да заковат задържания за бруталните престъпления бивш руски военен Герман Костин, но без особен успех.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

В момента разследването е зациклило и нашите служби се надяват на пробив от чуждестранните им колеги. По случая работят Интерпол и Руския следствен комитет и надеждите са оттам да дойдат нови данни за зверствата.
Костин е в ареста с постоянна мярка задържане под стража. През август съдът го остави зад решетките, но магистратите признаха, че за вината му има само косвени доказателства, от които обаче може да се направи "обосновано предположение", че той именно е убиецът. Те обаче едва ли ще се окажат достатъчни за постановяване на присъда. От тогава насам Герман Костин си е в ареста, но не е бил търсен от разследващите, не е и разпитван. Адвокат Капка Гергинова, която защитава руснака, също е озадачена от затишието.
"И аз не знам какво правят, правят ли нещо изобщо", коментира тя.
Костин прекарва времето в четене. Не е търсен и от близки. Той има бизнес с недвижими имоти в Северен Кипър, където живееше с българката Весела Вачева, с която обаче от четири години са в процес на развод. "България Днес" потърси Вачева, но тя заяви, че отказва всякакви коментари около делото.
Костин първоначално бе привикан у нас като свидетел за двете престъпления. Причината е, че Герман и Анна са били близки, жената живеела в негов апартамент, а и имали обща фирма. Освен това по време на убийствата Костин е бил в България. Още преди да пристигне у нас, руснакът, който по онова време бе в Кипър, а по-късно и в Турция, даде интервюта, в които отрече да е замесен в бруталните престъпления. Обясни, че ще пристигне у нас, за да помогне на разследващите. Той посочи това като коз в подкрепа на тезата си за невинност, тъй като имал достатъчно пари и можел да духне към екзотични дестинации, от които българската прокуратура не би могла да поиска екстрадицията му, защото липсват договори за правна помощ. В крайна сметка Костин удържа на думата си и пристигна в София. Бе разпитван на няколко пъти. Той отново отрече да е замесен в убийствата на Анна и сина й, но на теста с детектор на лъжата се провали и разследващи заподозряха, че той крие нещо. Костин настоява, че последно видял Анна жива, но тя тръгнала с мъж от кавказки произход, в когото била влюбена и наричала Паша. Така първоначално руснакът не бе задържан и едва след като излязоха резултатите, показващи, че по синята хавлиена кърпа, с която бе увито тялото на Никита, има ДНК на Костин, той бе арестуван и обвинен за убийството на детето. И по-рано обаче разследващите смятаха, че кърпата е взета от апартамент на Костин в София, който преди година той купил от българи. По-късно в него е живяла Анна с детето.


Иван Залев

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама