Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4998463 www.bgdnes.bg

Сретен Йосич чисти със златен автомат

Босът на мафията Сретен Йосич се заканил да очисти със златен автомат един по един враговете си, след като излезе от затвора в Белград. Възможно е акцията по разчистване на сметки да започне и преди освобождаването на кръвожадния килър, защото, поне по документи, той трябва да остане зад решетките още няколко години. Това упорито се говори сред местния ъндърграунд, научи "България Днес".

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Според слуховете местният подземен свят очаквал избухването на нова гангстерска война заради подготвяната кървава вендета и подялба на територии в престъпния бизнес. Кръвожадният бос вече се бил подсигурил с оръжие, изработено от благородния метал. Освен уникалния автомат Йосич имал на разположение и цял боен арсенал от различни по тип оръжия, които щели да бъдат вкарани в употреба от бойците му по негова заповед, носят клюките в Белград.
Самият Йосич пуснал снимка на златния автомат в една от социалните мрежи. Оръжието е копие на уникат от колекцията на убития диктатор Саддам Хюсеин, твърдят експерти от бранша. Подобно оръжие имало и в колекцията на убития му либийски "колега" Муамар Кадафи, както и в сбирките на не един и двама несметно богати арабски шейхове.
Според експерти автоматът на Сретен най-вероятно е изработен по поръчка в известна европейска оръжейна фирма. По мнението на специалистите подобно оръжие струва десетки хиляди долари. Експертите трудно могат да определят точна сума, защото тя варира от чистотата на благородния метал, от който са изработени частите и механизмите на автомата. Говори се, че уникалното златно оръжие е подарък за боса от верните му авери, които не са му изменили до момента. Според слуховете интересът на сръбския топмафиот към скъпоценните оръжия бил провокиран от романа "Мъжът със златния пистолет" на английския писател Иън Флеминг. По книгата е направен и едноименният филм за Джеймс Бонд през далечната 1974 г., в който ролята на Агент 007 се изпълнява от Роджър Мур. В затвора Сретен запълвал времето си с четене на книги и гледане на филми. Твърди се, че килията му била оборудвана с всякаква съвременна техника - лаптоп, айфон и т.н. Според слуховете охраната в пандиза се държала с респект към Йосич.
Кариерата на 46-годишния "най-опасен жив сърбин", както го нарекоха сръбските медии, започва като дребен престъпник. Издига се до най-големия югогангстер и наемен убиец, когато започва да работи за УДБА - тайната полиция на Югославия, в началото на 90-те години. По това време влиза и в търговията с дрога. Бързо става важен играч на западноевропейския пазар на хероин и кокаин. Смята се, че е работил директно с наркокартелите от Южна Америка. С името му се свързват и многобройни убийства, дори няколко на полицаи, които така и не са доказани. Легендата за него започва с историята, че произлиза от семейство с прокралски възгледи и през 1984 г. избягва от комунистите в Сърбия в Амстердам. Оттам получава и прякора си Йоца Амстердам. Там той е арестуван, но бяга и идва в България, която по това време е нов и перспективен център за трафик на наркотици. В България живее и работи под фалшива самоличност като Марко Милосавлевич. От България предприема акцията по ликвидирането на холандския прокурор Коос Плоои. Според публикации в медиите у нас той работи под закрилата на сръбската Държавна сигурност. Твърди се, че е предаден на властите през 2002 г. от лидера на Земунския клан Душан Спасоевич, който бе убит при операция "Сабя" в Сърбия. В заверата участвал и главният обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич - Милорад Улемек- Легия. Целта била те да поемат неговия канал за кокаин. След арестуването му в София Йоца е екстрадиран в Холандия, за да отговаря за убийството на прокурора. С името на Йосич се свърза и ликвидирането на още няколко конкуренти в наркобизнеса, като и на хърватския журналист Иво Пуканич. Години по-късно Сретен е оправдан за това престъпление. Според една от версиите мафиотският бос стои зад разстрела на висаджията Милчо Бонев - Бай Миле. Твърди се, че той обещал на Сретен да го спаси от екстрадиране, прибрал 3 млн. долара и не свършил нищо.


Любител е на пури

Сретен Йосич е любител на висококачествените кубински пури "Кохиба". Той е качил снимка на ръчно изработените папироси в социалната мрежа, а под снимката е написал кратък коментар: „Където има долари, се пуши "Кохиба". Тази марка пури е любима на държавни глави по целия свят. Често на снимки от важни преговори някои от тях се появяват с ръчно свита пура от известната марка. Цената на един брой е между 50 и 80 лева в България, а на международния пазар една кутия върви по около 400 долара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама